Tech

Unge danske drenge jagter præmiepenge for 630 millioner i populært spil

Computerspillet Fortnite har opnået enorm popularitet i hele verden - og masser af unge danskere drømmer om at blive den bedste.

Da beskeden kom, kunne 16-årige Silas Kruse ikke holde sin glæde tilbage.

- Jeg udbrød bare: "Det er fuldstændig sindssygt". Jeg var mind blown, fortæller han.

Jeg vil ikke bare spille for sjov

Silas Kruse, Fortnite-spiller

Den 16-årige skoleelev sad netop og spillede det populære computerspil Fortnite med et par venner, da det torsdag blev annonceret, at spiludbyderen bag i 2019 vil kåre verdens bedste spiller - og dermed træde et skridt nærmere verdenen for professionel e-sport. 

Computerspillet har med rekordfart fået mere end 125 millioner spillere på verdensplan - og det er især unge mænd som Simon Kruse selv, der drømmer om at få del i de svimlende 630 millioner kroner, der er udbudt i præmiepenge. 

Overraskende udmelding

Der er endnu kun meget få oplysninger om det kommende verdensmesterskab, men Epic Games, der har udviklet spillet, skriver i en blog, at spillerne skal igennem alt fra online turneringer til store nationale events, hvis de skal gøre sig forhåbninger om titlen som verdens bedste Fortnite-spiller, -spillerpar og -hold.

Silas Kruse vil med sikkerhed være at finde i de indledende runder. Han har spillet Fortnite i lidt over et halvt år og bruger næsten alle sine vågne timer udenfor skole foran computeren.

Det er også omtrent et halvt år siden, at spillet introducerede det koncept, der har banet vejen for dets enorme succes, fortæller e-sportskonsulent for DGI, Christian Cramer Nielsen.

- Med konceptet Battle Royale står hver spiller alene mod 99 andre. Så er det den, som får elimineret alle de andre, der vinder, siger han og forklarer, at det både handler om taktik og skydeevner i den virtuelle verden.

 Jeg har selvfølgelig haft tanker om, at det ville være spændende, hvis jeg kunne få en karriere ud af det

Mikkel Johansen, Fortnite-spiller

Men at det gratis spil nu skal til at have en officiel verdensomspændende turnering, overrasker både den unge spiller og eksperten. 

- Jeg synes, at det er ret vildt taget i betragtning af, hvor kort tid spillet har eksisteret, siger Silas Kruse.

Også Christian Cramer Nielsen ser, at det markerer et betydeligt skift i spillet. 

- Det har ikke eksisteret før, at der har været et konkurrencemiljø eller rangeringssystem i Fortnite. Man har kun kunnet gå et level op, men der står ikke, hvor dygtig en spiller, du er, siger han.

En del af 'Fortnites' popularitet skyldes, at det bygger på helt grundlæggende og simple principper, mener ekspert. Video: David Buch

Der bliver allerede i dag arrangeret private turneringer, men med den høje præmiesum ender det langt over niveauet for flere etablerede e-sportskonkurrencer - for eksempel indenfor skydespillet Counter Strike og det online multiplayer-spil League of Legends. 

Drømmer om gamer-livet

TV 2 har været i kontakt med utallige unge spillere, som glæder sig ovenpå nyheden om, at de for alvor kan konkurrere i deres tidsslugende hobby.

- Jeg blev rigtig glad, da jeg hørte det, og jeg vil helt sikkert deltage, siger 15-årige Mikkel Johansen, der hver dag bruger mellem 6 og 8 timer på spillet og samtidig livestreamer sit spil ud til andre Fortnite-spillere.  

 - Jeg har selvfølgelig haft tanker om, at det ville være spændende, hvis jeg kunne få en karriere ud af det, siger han.

Når man pumper mange penge ind i spil som nu, så vil man også se, at der opstår elitehold og professionelle

Christian Cramer Nielsen, e-sportskonsulent fra DGI

25-årige Mateen Benzema Aslam, som træner i par-disciplinen i Fortnite, mener, at verdensmesterskabet møder et ønske, som spillerne har haft i lang tid.

- Jeg synes det er helt revolutionerende, at et Battle Royale spil tager skridtet mod e-sportsverdenen, siger han.

16-årige Silas Kruse vil også forsøge at dygtiggøre sig ekstra meget fremover, selvom han er usikker på, hvor gode hans chancer er blandt de mange spillere. 

- Der findes meget dygtige spillere, så det bliver helt sikkert svært at komme med. Det er kun de bedste af de bedste, siger han og tilføjer:   

- Jeg forsøger at lære nyt ved at se videoer om, hvad andre spillere gør. Jeg vil ikke bare spille for sjov.

E-sportsekspert Christian Cramer Nielsen tvivler dog på, at Fortnite vil blive lige så stort som de andre E-sport-discipliner, der dyrkes på professionelt plan. 

Lunkne udsigter

Fortnite er blevet populært meget hurtigt og e-sportseksperten tror ikke på, at det vil fortsætte med at være så stort. 

Det er svært at have en kommentator og følge med i, hvordan det udvikler sig undervejs, når du har det setup

Christian Cramer Nielsen, e-sportskonsulent fra DGI

- Jeg synes altid, at det er svært med spil, der har en hype. Den her målgruppe er meget ung og de vokser op med det spil - men for at det skal leve videre, så kræver det, at de vil vende tilbage til det. Også efter, at der har været andre populære spil på banen.

Her vil tiden altså vise, om det overlever, når den famøse hype er forsvundet. Han tror også, at Fortnites udfordring er, at det ikke egner sig til de store sportsevents. Det er simpelthen ikke publikumsvenligt nok. 

- Man kigger ikke på 10, men 100 spillere af gangen og skal se, hvordan de agerer og ter sig. Det er svært at have en kommentator og følge med i, hvordan det udvikler sig undervejs, når du har det setup, siger han.

Han tror derfor ikke, at vi vil se lignende store konkurrencer om 3-4 år, men tilføjer alligevel et forbehold:

- Men når man pumper mange penge ind i spil som vi ser nu, så vil man også se, at der opstår elitehold og professionelle.

Han mener, at det er en brandingstrategi fra producenten Epic Games side, når de slår konkurrencen så stort op. Derfor anbefaler han ikke, at de mange unge spillere, som drømmer om at kunne leve af deres spil, lægger alle deres æg i den ene kurv.  

Konkurrencen øges

For Silas Kruse er det tiltalende at blive professionel, men i første omgang ønsker han, at der skal skabes et miljø omkring konkurrencerne til glæde for alle spillere – professionelle som amatører.

Han synes allerede, at visheden om den store konkurrence nærmer sig, har ændret spillet.

- Jeg tænker helt klart mere over, hvordan jeg spiller og hvilke taktikker, jeg skal bruge.

- Jeg tror også generelt, at det vil ændre mange spilleres holdning. Jeg har i lang tid tænkt, at det ville blive til en e-sport, og jeg synes, at det bliver mere og mere konkurrencepræget, siger han.

Det er endnu ikke offentliggjort, hvornår verdensmesterskabet begynder.