Tech

NemID på telefonen: - Det er sikkert, men kommer overraskende sent

Nem-ID tilbyder nu et alternativ til nøglekortene af pap. Mange vil tage imod tilbuddet, andre vil lige vente og se, vurderer TV 2's ekspert.

- Det er en stor ting. Men det er også en ting, der burde have været der lige fra start.

Sådan siger gadget- og teknologiekspert David Guldager om den nye NemID-app, der gør det simplere at komme ind på e-Boks eller netbank.

Den nye app, der blev lanceret tirsdag, gør, at man kan bruge sin smartphone som NemID i stedet for de nuværende nøglekort af pap.

- Sikkerheden ved app’en er lige så stor, hvis ikke større, som ved de fysiske nøglekort. Der er en ekstra sikkerhed, fordi man først skal igennem telefonens sikkerhed og derefter app’ens sikkerhed. Så der er en ekstra kode, et ekstra trin du skal igennem, siger David Guldager.

Han anerkender, at mange har haft en følelse af sikkerhed ved at bruge et gammeldags, analogt papkort med tal på, som ikke kunne hackes eller stjæles på internettet. Men han ser slet ikke noget sikkerhedsproblem ved at bruge den nye app.

NemID - i gang - 2

’NemID nøgleapp’ kan downloades til din smartphone ligesom enhver anden app – og den er gratis.

Aktiveringen kræver dog nogle ekstra sikkerhedsforanstaltninger.

Du skal godkende de generelle vilkår og logge ind med bruger-id (personnummer), kodeord og et tal fra dit nøglekort af pap.

Af sikkerhedshensyn skal du herefter vente en time, før du logger ind på samme måde én gang til – med en ny kode fra nøglekortet.

Så vælger du en firecifret kode, som du indtaster – og gentager – eller du kan vælge at bruge dit fingeraftryk som identifikation.

- Det er min overbevisning, at vi kan være meget rolige omkring sikkerheden. Det har vist sig med indførelsen af mobilbetaling, at sikkerheden faktisk fungerer, siger David Guldager.

"Gammeldags"

Han kalder app-muligheden for "en selvfølge", som burde have været der allerede fra start:

- Da man indførte NemID med nøglekort af pap tilbage i 2010, var der en vældig polemik om, at det ikke var tidssvarende, og at det var gammeldags. Så det er en god ting, at vi nu endelig kan bruge telefonen som NemID.

Teknologieksperten forudser, at danskerne vil tage den nye teknologi til sig, men med forskellig fart:

- Jeg tror, at befolkningen kan deles op i to dele. Der er dem, der installerer sådan noget med det samme, fordi det er nemmere. Og så er der andre – måske især den ældre del af befolkningen – der har nøglekort og synes, at det fungerer. De vil nok vente lidt. Jeg tror ikke, at de stiger på i første omgang, men senere, når deres nøglekort løber ud og de alligevel skal foretage sig noget, så kommer de med.

Selv om NemID nu tager dette skridt, så er det stadigvæk sådan, at man i 2021 vil indføre et helt nyt system. Hvordan forestiller du dig, at det kan komme til at se ud?

- Vi kan se, at der i øjeblikket sker en masse omkring kroppen. Med irisscanning af øjnene og med fingeraftryk. Jeg ved ikke præcis, hvordan det kommer til at fungere, men jeg tror, at det bliver fremtidens måde at låse og låse op. Og det er faktisk allerede et element i den nye app, fortæller David Guldager.

Næsten samme fremgangsmåde

Den nye app fungerer som en nemmere udgave af de traditionelle nøglekort.

Når du logger ind på for eksempel e-Boks eller netbank, så foregår de to første skridt ganske som i dag: Du indtaster først dit brugernavn (CPR-nummer) og derefter dit password.

Ved det tredje skridt vælger du i stedet for ’nøglekort’ at trykke på ’Godkend med nøgleapp’. Det sender en anmodning til din mobil. 

Så skal du åbne din app, enten med fingeraftryk eller en firecifret sikkerhedskode og trykke på ’Godkend’.

Når du derefter trykker på ’OK’, vender du tilbage til e-Boks, netbank eller hvad du nu var i gang med at åbne. Her står der nu ’Godkendelse modtaget’, og du kan komme ind.

Selvom NemId nu flytter sig fra pap til skærm, er der ikke nogen stor ændring i funktionaliteten, mener David Guldager:

- Mange er med på nøglekortet i dag. Det her med app’en er blot en anden mulighed, som man kan vælge, hvis man vil det, siger han.