Lippert

Advarede om Facebook efter besøg: - Vi skal sprænge tech-siloen

Det er skræmmende, at dem der skal lave reglerne, ikke har nogen som helst forståelse for, hvordan Facebook virker, advarer ekspert.

- Det er skræmmende, tankevækkende og også meget sigende, at de slet ikke har forstået en brik af, hvad Facebook er for en størrelse.

Sådan lyder reaktionen fra Katrine Krogh Pedersen, som de seneste to dage har fulgt høringerne af Facebooks stifter og direktør Mark Zuckerberg i det amerikanske senat og kongres.

Katrine Krogh Pedersen har i en årrække forsket i og skrevet bøger om udviklingen af sociale medier.

Adskillige gange har hun besøgt Facebooks hovedkvarterer i Californien, og hun har advaret mod, hvad hun oplevede. Nemlig, at brugerne slet ikke har villet eller kunnet sætte sig ind i, hvordan deres personlige data kunne bruges som værdifuld statistik.

- Det, der skræmmer mig allermest, er, at vi længe har levet som lykkeligt uvidende, og vi har været drevet af en tech-optimisme og en fascination, som har fået os til at hoppe rundt som glade teenagere, der bare har delt amok uden at forholde sig til, hvad det er for nogle redskaber, vi anvender, lyder det fra Katrine Krogh Pedersen i Talkshowet Lippert.

Det er et kæmpe svigt, at der først bliver taget kritisk stilling til Facebook nu, lyder det fra Katrine Krogh Pedersen. Video: Sissel Christine Søe

Behov for at gribe ind

Katrine Krogh Pedersen mener efter de seneste to dages høringer, at Facebooks direktør Mark Zuckerberg slipper alt for let fra de svære spørgsmål, der handler om, hvorvidt virksomheden sælger brugernes data eller ej.

Han lykkes med at slippe uden om essensen, fordi politikerne ikke ved nok om mediet, og det er et problem, fordi det er dem, der er nødt til at gribe ind med lovgivning for at beskytte brugerne.

- Der er generelt en mangel på forståelse for, hvad internettet er, siger hun.

Mark Zuckerberg har i løbet af høringerne de seneste dage flere gange fremhævet behovet for at give folk en stemme via Facebook. Han har svaret, at hvis folk har villet bruge tid på at sætte sig ind i det, har det været muligt for dem at kende til de retningslinjer, de går med til, når de bruger Facebook. Men han har også sagt, at de fleste ikke tager sig tiden til det.

Adspurgt, om han kunne svare ja eller nej til, hvorvidt han vil være villig til at ændre sin forretningsmodel for at beskytte brugernes privatliv, har svaret været mere uklart.

- Jeg tror ikke, jeg forstår, hvad det betyder, lød blandt andet hans svar til kongresmedlem Anna Eshoo, der havde stillet spørgsmålet i onsdagens høring.

Ikke kun for nørder

Manglen på klare svar og viden hos beslutningstagerne er et demokratisk problem, fordi meget af den offentlige samtale i dag foregår på Facebook, mener Katrine Krogh Pedersen. Derfor er det vigtigt, at vi bruger den nuværende debat til at tage ansvar for selv at lære mere om, hvad spillereglerne på internettet er.

- Der er behov for, at vi sprænger tech-siloen og dropper ideen om, at det kun er programmører, der kan forstå, hvordan Facebook virker, lyder rådet fra Katrine Krogh Pedersen.