Tech

42.000 danskere kan have delt deres Facebook-data

Antallet af personer, hvis Facebook-data virksomheden Cambridge Analytica kan have indsamlet, er nu steget til 87 millioner på verdensplan.

41.820 danske Facebook-brugere kan have fået delt data med analyseselskabet Cambridge Analytica i modstrid med Facebooks regler. Det oplyser det sociale medie torsdag.

Onsdag kom det frem, at data fra op mod 87 millioner Facebook-brugere kan være blevet delt med det omstridte selskab. De fleste i USA. Det er langt flere end det oprindeligt oplyste tal på omkring 50 millioner.

Konkret er der syv danske Facebook-brugere, der har downloadet den app, der gav Cambridge Analytica adgang til de private oplysninger. Men tallet for den gruppe, der potentielt ufrivilligt kan have fået deres data delt med selskabet, når op på 41.820, når man tæller deres Facebook-venner med.

Ingen grund til panik

Dem, der ender med at blive berørt, har dog ingen grund til at gå i panik. Men datalækket er i høj grad med til at kaste lys på de konsekvenser, der kan være forbundet med vores brug af sociale medier. Sådan lyder det fra digital rådgiver Astrid Haug:

- Der er ingen grund til at gå i panik, men det kan helt klart være med til at skabe en øget bevidsthed om, hvad der sker med vores data, når vi bruger Facebook og andre digitale tjenester. Det er stadig uklart, hvad det er for noget data, der er blevet delt. Det er noget af det, Facebook har lovet at oplyse de berørte brugere om. De vil få en notifikation direkte på deres Facebook-side.

Analyseselskabet Cambridge Analytica arbejdede for Donald Trumps kampagne under den amerikanske præsidentvalgkamp i 2016.

Ifølge New York Times blev oplysningerne indhentet for at kunne udarbejde et program, der kunne påvirke vælgerne og direkte forudsige, hvor de ville sætte deres kryds. Resultaterne, som de hev ud fra det program, blev ifølge avisen solgt videre til Donald Trumps kampagnestab.

Zuckerberg erkender fejl

Da dataskandalen kom frem, faldt Facebooks aktier, og der kan blive tale om en bøde på et større milliardbeløb.

Lækket af oplysninger har medført, at Facebooks grundlægger og direktør, Mark Zuckerberg, den 11. april skal vidne i den amerikanske kongres. Her skal han afgive forklaring om, hvordan Facebook bruger data fra deres brugere, samt hvordan de beskytter det. 

Nyhedsmediet AP skriver, at Mark Zuckerberg under et telefonopkald onsdag siger, at han har begået en "kæmpe fejl" ved ikke at se bredt nok på, hvad Facebooks ansvar egentlig er.

Han forklarer, at det ikke er nok, at Facebook tror på udviklerne af diverse apps, når de siger, at de følger reglerne. Facebook bliver nødt til at sikre, at de rent faktisk gør det.

Samtlige Facebook-brugere vil mandag modtage et link, som vil give dem et overblik over, hvilke informationer de har delt. Desuden vil en ny genvej gøre det lettere for brugere at ændre i deres privatindstillinger. Det kan du læse mere om her.

Disse data indsamler Facebook om dig

 1. Hvornår du logger ind og ud

  Facebook registrer alt om, hvor og hvornår du er online: Datoen, tiden, hvilken enhed, du bruger, IP-adressen, maskinens cookies og din browser-information. 

 2. Din bopæl og arbejdsplads

  Facebook gemmer al info om dig, som du selv giver tjenesten. Et eksempel er siden 'Om mig', hvor du kan registrere din arbejdsplads, dit uddannelsessted, din nuværende bopælsby, din hjemby, din fødselsdato, din civiltilstand og dine familiemedlemmer. 

 3. Din tidslinje og dine søgninger

  Alt, du deler på din tidslinje af statusopdateringer, billeder, videoer og artikler, bliver en del af den data, Facebook gemmer om dig. Det samme gør det, andre deler med dig eller tagger dig i. Derudover registerer Facebook også, hvad du søger på i tjenestens søgefelt.  

 4. Dit ansigts karakteristika

  Dit ansigt har fået en unik kode i Facebooks systemer. Den er lavet ved at sammenligne alle de fotos, du er tagget i, og koden gør det muligt for Facebook at hjælpe andre med at tagge dig i deres billeder. 

 5. Dine kontaktoplysninger

  Har du tilføjet en eller flere email-adresser til din profil, husker Facebook dem. Selv hvis du fjerner oplysningerne igen. Derudover registrerer det sociale medie også, hvis du oplyser dit telefonnummer. 

 6. Dine kreditkortoplysninger

  Facebook registrerer dine kreditkortoplysninger, hvis du køber noget gennem tjenesten eller de apps, du kan installere gennem din profil. 

 7. Dine beskeder og begivenheder

  Facebook registrerer alle de samtaler, du har gennem tjenestens chatfunktion. Derudover gemmes der også informationer om de begivenheder, du bliver inviteret til og angiver, at du "deltager" i. 

 8. Lister over dine (u)venner

  Facebook gemmer oplysninger om, hvem du er venner med, og hvem du har været venner med, men efterfølgende har slettet igen. ​Derudover registrerer tjenesten også, hvis du skjuler noget i dit news feed - for eksempel opslag fra bestemte venner eller sider, du synes godt om. 

 9. Dine prik og likes

  Facebook husker alt, hvad du synes godt om - og hvem der har liket nogle af dine opslag. Derudover gemmes også informationer om, hvem du har prikket til, og hvem der har prikket til dig. 

 10. Din interesse for annoncer

  Facebook gemmer informationer om, hvilke annoncer du klikker på. Derudover registreres datoen og tidspunktet for, hvornår du trykker på dem. Samtidig bruger Facebook dine likes, interesser og andre data fra din tidslinje til at udforme en liste over annonceemner, der kan målrettes dig. 

   

Denne liste er udarbejdet ud fra Facebooks egen liste over de data, som er tilgængelige for enhver med en profil på tjenesten.