Tech

Bruger du Facebook til at logge ind på nettet? Lad være med det, siger ekspert

Pas på, hvilke sider du logger ind på med dine Facebook-oplysninger. Thomas White / Scanpix Denmark

Brug et par ekstra minutter og opret en profil manuelt på de sider, du ledes videre til fra eksempelvis Facebook, lyder opfordringen.

Du kender det sikkert godt. Du surfer rundt på de sociale medier og støder på en webshop, quiz eller test, der kræver, at du logger ind med dine Facebook-oplysninger.

Det er så dejligt nemt, fordi du slipper for at udfylde en masse personlige oplysninger manuelt. Men det er en rigtig dårlig idé, og det kan give hackerne direkte adgang til dine personlige data.

Advarslen kommer fra Morten Kjaersgaard, der er administrerende direktør i IT-sikkerhedsfirmaet Heimdal Security.

- Så snart du er logget ind med dine oplysninger, ved du reelt ikke, hvor de lander, eller hvad de bliver brugt til. Skrækscenariet er, at Facebook en dag bliver hacket – som det skete med LinkedIn. Hackerne vil have direkte adgang til alle de oplysninger, som du har brugt til at logge ind med. Det kan de for eksempel bruge til at målrette deres angreb, siger Morten Kjaersgaard til TV 2.

- Du giver magten fra dig

Han fortæller, at over 90 procent af Facebooks indtægter kommer fra marketing, og derfor går det sociale medie målrettet efter at indsamle så mange oplysninger som overhovedet muligt om deres brugere.

- Ved at logge ind på andre sider med dine Facebook- eller Google-oplysninger giver du reelt magten over din digitale identitet fra dig og forærer den til Facebook og deres samarbejdspartnere. Disse oplysninger bruges til at målrette deres marketing. Jo flere personlige oplysninger du samler på for eksempel Facebook eller Google, jo mere sårbar er du, siger Morten Kjaersgaard.

Han opfordrer til, at man bruger de ekstra minutter og opretter en profil manuelt på de sider, man ledes videre til fra eksempelvis Facebook.

- Alternativt kan man operette en skyggeprofil på Facebook eller Google, som man udelukkende bruger til at logge ind på disse sider med. På den måde undgår man at dele sine personlige oplysninger med alle mulige obskure hjemmesider eller tjenester.

Tvivler på, at ny regel bliver overholdt

Morten Kjaersgaard gør desuden opmærksom på en ny EU-regel, der forpligter disse hjemmesider og webtjenester til efter en periode at spørge alle brugere, om de vil have slettet deres personlige oplysninger.

- Det er jeg meget usikker på, at disse hjemmesider vil overholde. Det kræver et kæmpe arbejde og betyder jo samtidig, at de giver afkald på stort set hele deres eksistensgrundlag. Det bliver spændende at se, hvad der kommer til at ske på det her område, lyder det fra Morten Kjaersgaard.

Her er nogle af de sider og tjenester, der bruger Facebook-login:

  • Nametests
  • Dating.dk
  • Zoosk
  • Netflix
  • Spotify

Forbrugerrådet Tænk har lavet denne guide til, hvordan du undgår, at firmaer får adgang til dine personlige oplysninger.

  • Tryk på trekanten øverst i højre hjørne på din profil.
  • Gå ind under ”Indstillinger”.
  • Klik på ”Apps” i menuen til venstre. Her kan du se, hvilke apps og websites der har adgang til dine oplysninger.
  • Tryk på de specifikke apps og websites for at redigere i, hvilke informationer du vil dele. Her kan du slå notifikationer fra og kontrollere, hvilke oplysninger appen må bruge.
  • Vælg ”Rediger” i den grå firkant ”Apps, websites og plugins”. Her kan du på én gang deaktivere alle apps, websites og plugins, der bruger dine oplysninger.

Har du oplevet, at dine personlige oplysninger er blevet misbrugt, efter du er logget ind på en hjemmeside eller en webtjeneste via Facebook eller Google. Så kontakt journalist David Buch på dabu@tv2.dk.