Tech

FBI og CIA advarer mod kinesiske mobiltelefoner

Dansk mobilekspert mener ikke, der er noget at være nervøs for.

I januar lancerede den kinesiske mobilgigant Huawei selskabets nyeste smartphone Mate 10 Pro på en messe i Las Vegas i USA.

Men ved en høring i det amerikanske senats efterretningskomité i denne uge advarede lederne af de tre store efterretningstjenester CIA, FBI og NSA amerikanske forbrugere mod at købe mobiltelefoner fra det kinesiske selskab. De udgør en sikkerhedsrisiko, mener de tre efterretningstjenester ifølge CNN.

FBI's leder, Chris Wray, forklarede senatskomiteen, at der er en risiko ved at slippe ethvert selskab, "der er hjemmehørende i en fremmed magt", ind i sit lands infrastruktur på telekommunikationsområdet. 

- Det giver kapaciteten til med ond hensigt at modificere eller stjæle information. Og det giver kapaciteten til at udføre spionage, der ikke opdages, sagde Chris Wray.

Huawei er globalt førende på området for netværksudstyr, og den amerikanske regering har tidligere forhindret salg af teknologi fra Huawei til nogle føderale amerikanske agenturer, skriver CNN.

Dansk ekspert: Intet at være nervøs for

Den danske mobilekspert, John G. Pedersen, chefredaktør på hjemmesiden Meremobil.dk, mener dog ikke, at danske forbrugere har noget at frygte, hvis de køber mobiltelefoner fra Huawei.

- Mange har i tidens løb været på jagt efter Huawei. Men der er i princippet ikke noget at være nervøs for, siger John G. Pedersen til TV 2.

Han siger, at da TDC i sin tid udrullede mobilnettet i Danmark, var Huaweis netværk et af de netværk, der skulle igennem en omfattende sikkerhedsgodkendelse.

- Huawei er mig bekendt aldrig nogensinde blevet taget for at have medvirket til nogen form for spionage. Det er fordomme og spekulationer, siger John G. Pedersen om frygten. Han påpeger også, at risikoen vil være alt for stor for den kinesiske mobilgigant, der har 110.000 ansatte og har hovedsæde i et område på størrelse med Amager i storbyen Shenzhen i Kina.

- Hvis de blev taget i noget, ville de jo være færdige - som i helt færdige, siger John G. Pedersen.

Han har besøgt mobilgigantens hovedkvarter og fik i den anledning lejlighed til at konfrontere ledelsen med netop det spørgsmål.

- De så meget trætte ud, for de har helt sikkert fået spørgsmålet mange gange, siger John G. Pedersen, der i 2015 skrev en artikel på Meremobil.dk om sit besøg hos Huawei.