Tech

Dansk designer bag ny luksusbil - kan køre over 600 kilometer på én opladning

Ifølge magasinet Ingeniøren ventes den nye bil klar til levering til forbrugerne næste år.

Hvis du næste år står med cirka 811.000 kroner, som brænder i lommen, og du leder efter noget til ham eller hende - måske dig selv - som ellers har alt, er den oplagte idé her: en dansk produceret elbil, der kan køre cirka 640 kilometer på én opladning.

- Og på et tidspunkt vil batteriet kunne lades op på et minut. Vi har taget udgangspunkt i batteriet, og så har vi designet en luksus-sedan-bil, siger Henrik Fisker, den danske igangsætter bag bilen, til TV 2.

54-årige Henrik Fisker, der er amerikansk statsborger, men født i Danmark, har tidligere været chefdesigner hos blandt andre bilproducenterne BMW og Aston Martin. Nu producerer han selv biler i Fisker Inc. i Los Angeles.

TV 2 og andre medier har talt med den danske bilproducent på en messe i Las Vegas, hvor den nye elbil blev præsenteret.

Den nye elbil, EMotion

Også luksusversion af luksusbilen

Han fortæller, at han også regner med at kunne levere en luksusversion af bilen, der altså i forvejen er en luksusbil.

- Vi regner med at lave den i en limousineversion med 27 tommers skærm på bagsædet, siger Henrik Fisker.

Ifølge magasinet Ingeniøren vil den nye bil fra Henrik Fisker, der får navnet EMotion, være klar til levering til forbrugerne i 2019, altså næste år. Ingeniøren skriver, at prisen vil blive cirka 130.000 dollars - eller det dobbelte af en Tesla S. Det svarer til cirka 811.300 danske kroner med de nuværende valutakurser.

Batteri ventes først klar 2020

Men ifølge Ingeniøren ventes det specielle batteri, det såkaldte "solid-state-batteri", som bilen kræver, først klar i år 2020.

Et sådant batteri kan indeholde 2,5 gange så meget energi som et såkaldt litiumionbatteri, og man kan oplade det ekstremt hurtigt. Ingeniøren skriver, at den danske bilproducent, via et datterselskab til bilfirmaet Fisker Inc., har patenteret den nye batteriteknologi, som man håber allerede i år vil kunne bruges i for eksempel telefoner og bærbare computere.

For de bilnørder, der er mere interesserede i, hvor stærkt sådan en bil kan køre, end hvor langt, oplyser Fisker Inc. på sin hjemmeside, at topfarten vil blive 160 miles - det svarer til cirka 257 kilometer i timen.

Accelerationshastigheden må også siges at være godkendt. Den ligger på tre sekunder fra 0 til 60 miles, og 60 miles svarer til 96,5 kilometer i timen. Det oplyses også, at den elektriske motor leverer 575 kilowatt, der svarer til cirka 780 hestekræfter.