Tech

Afhængig af mobilen? Disse 5 apps vil - paradoksalt nok - hjælpe dig

Føler du dig mobilafhængig, kan mobilen paradoksalt nok være med til at hjælpe dig igennem. Vi tester fem forskellige apps mod afhængigheden.

Nyt år – nye muligheder.

Meget passende kunne du begynde året med et virkelighedstjek på mobilen. Hvor lang tid bruger du reelt set på at sidde med mobilen i hånden?

De fleste i dag kan sikkert nikke genkendende til, at der bliver brugt en tand for meget tid på de sociale medier, eller at mobilen stjæler for meget af din tid og opmærksomhed i hverdagen.

Paradoksalt nok kan mobilen faktisk være med til at hjælpe dig af med din mobilafhængighed. Der findes en del apps, der kan hjælpe og guide dig. Vi har taget et kig på fem oplagte bud.

Inden du kaster dig over disse apps, så vær opmærksom på, at da en del af disse apps konstant snurrer på mobilen, bruger de også meget strøm.

Er du for meget på de sociale apps? Med disse to apps, bliver du nødt til at lade den ligge. Video: Thomas Wilmann

Moment – iOS/Android

Her kan du få styr på, hvor meget tid du reelt set bruger på mobilen. Den holder sig kørende konstant i baggrunden, og registrerer hvor længe, du har skærmen tændt. 

Hvis du har behov for at sætte en begrænsning på dine mobilvaner, kan du yderligere sætte en notifikationsalarm på, som giver dig besked, når du har overskredet en given tidsgrænse. 

Den er gratis at bruge som udgangspunkt, men man kan købe sig til ekstra muligheder. 

In Moment – iOS

Det er samme princip som Moment, men denne app tager det et spadestik dybere. Her får du informationer om, hvor du bruger al din mobiltid henne. Den måler, hvor længe du er på de forskellige sociale platforme, og igen kan du sætte en begrænsning, så den lukker adgangen til de sociale apps ned, hvis du overskrider.

In Moment har en gratis prøveperiode, men koster derefter 79 kroner om måneden.

Onward - iOS

Denne app fungerer reelt set på samme måde som Moment og In Moment. Den måler din skærmtid. Men hvor de andre apps folder sig ud som konkrete tal på et ark, er Onward bygget op omkring en samtale.

Gennem en såkaldt chatbot kan du snakke dig igennem behandlingen med en robotassistent kaldet ’O’, som løbende rapporterer, hvor meget eller lidt tid du bruger på mobilen.

Den kan endda udnyttes på andre enheder, hvis du har en tendens til blot at hoppe over på eksempelvis iPaden, når mobilen ikke må bruges. Hvis du skulle bruge hjælp til blandt andet pornoafhængighed, så kan appen også det…

DinnerMode - iOS

Har du blot brug for at fokusere, eksempelvis ved middagsbordet om aftenen, så kunne denne app være noget for dig. Den taler til konkurrencegenet, og udfordrer brugeren til at lægge mobilen fra sig i enten 15 minutter, 30 minutter eller en time.

Tryk blot på et af de antal minutter, og den begynder at tælle ned. Nu kan du trygt lægge mobilen fra dig med skærmen nedad.  

Forest – iOS/Android

Dette er den hyggeligste af dem alle – men også den dyreste, da den koster 17 kroner. Tanken er, at hver gang du har brug for at fokusere på arbejdet eller andet, kan du plante et træ. Du åbner appen og bliver der.

Så længe du ikke forlader appen, vokser træet. Forlader du appen, dør træet. Men hvis du er god og oparbejder en arbejdsrytme på den måde, kan du lave dig en hel samling af træer i en lille virtuel skov.