Tech

Vestager angriber Facebook - grådige og giftige

Kæmpebøder er ikke nok. Sociale medier skal ændres fundamentalt, siger Margrethe Vestager.

Sociale medier og store techgiganter skaber ikke digital udvikling.

Tværtimod står de ofte i vejen for nye ideer, og det er et enormt problem for demokratiet.

Sådan lyder det fra konkurrencekommissær Margrethe Vestager, der anklager Facebook, Apple og Google for at bryde helt grundlæggende regler og for at snyde sig til en førerposition på internettet.

- Man bør være succesfuld, når man laver det bedste produkt, eller når kunderne elsker ens produkter. Og ikke fordi man bryder loven, snyder i skat eller fortier oplysninger for myndighederne. Og det netop dét, vi har set med Apple, Google og Facebook, siger Vestager, der mener, at selskaberne er blevet så store, at de nu forhindrer konkurrence.

- Det er et kæmpe problem, når selskaber bruger deres magt til at lukke markeder. De lukker døren for innovation.

Grådighed og frygt

Meldingerne fra Vestager kommer på techkonferencen WebSummit i Lissabon, Portugal. Her kalder Vestager selskabernes motiver for at snyde “lige så gamle som Adam og Eva”. 

- Det handler om noget meget enkelt: Grådighed. Og frygt. Og når man kombinerer det med magt, så har man en giftig cocktail.

Med Vestager ved roret har EU de seneste år udskrevet milliardbøder til netop Apple, Google og Facebook, men bøderne er tilsyneladende ikke nok. Vestager varslede flere tiltag, bedre overvågning og muligvis nye skatter.

- Vi ønsker et frit marked, men vi er nogle gange nødt til at bryde ind. Vi tror ikke på junglelov, lyder det fra Vestager.

Margrethe Vestager følger ikke selv sine børn på sociale medier: "Jeg synes ikke, at forældre skal være venner med deres børn på Facebook eller Snapchat".

Demokratiet i fare

Vestager talte både mandag og tirsdag ved WebSummit, og med sin position i EU blev hun begge gange introduceret som “et af de mest betydningsfulde mennesker i verden i dag”. 

Ved den officielle åbning mandag fik Vestager således også de største bifald for sine meldinger om sociale medier, som Financial Times kaldte Vestagers “skarpeste siden sin tiltræden som kommissær”. 

Vestager selv vuderer, at der er store emner på spil.

- Vi er nødt til at tage vores demokrati tilbage og forny det. Vi kan ikke overlade det til Facebook, Snapchat eller andre. For vores samfund handler om mennesker og ikke teknologi.