Tech

En mand stak hånden i lommen - da han tog den op igen, ændrede han verden

Opfindelsen af iPhone satte en revolution i gang på højde med nyskabelser som telefonen, grammofonen, farvefjernsynet og køleskabet, mener ekspert.

11 sekunder varede bifaldet.

Den lille skærm på scenen, alle ville se, blev kørt op i stor skala, så de tusindvis af publikummer i salen kunne følge med.

Det, de så, vakte begejstring.

- Look at this, sagde manden på scenen og manøvrerede rundt i en artikel fra The New York Times’ hjemmeside ved blot at bevæge fingeren rundt på den lille skærm, han havde i hånden.

Det var skørt og fantastisk på samme tid, fornemmede man på reaktionen fra publikum, der havde været vidne til et stort løfte få øjeblikke forinden:

- I dag vil Apple genopfinde telefonen.

Den første iPhone

Den første iPhone bliver præsenteret den 9. januar 2007 i MacWorld i San Francisco.

Den er blandt andet udstyret med en touchscreen, der kan styres med fingrene. Det er aldrig set før.

Den første iPhone er reelt tre produkter i et: En musikafspiller, en telefon og muligheden for at være på internettet.

Smartphonen er vor tids seksløber

Manden på scenen var Apples stifter, Steve Jobs, og han fik ret.

- Der var ingen, der kunne vide, hvor stor betydning det, han stod og viste på scenen, ville få, siger TV 2s gadget-redaktør, David Guldager, om præsentationen af den første iPhone for godt 10 år siden.

Inden da var mobiltelefonen noget, man primært ringede og sendte tekstbeskeder fra. Et apparat, der kunne indeholde omkring 250 telefonnumre, og som havde rigtige knapper i modsætning til den touchscreen, Steve Jobs og Apple lancerede den dag i januar 2007.

- I dag har vi en iPhone i hånden, der er vores liv. I forhold til westerntiden så er smartphonen vor tids seksløber. Når vi er sammen med vennerne, lægger vi den på bordet og siger dermed: ”Hvis du ikke siger noget spændende, så tager jeg telefonen op og kigger på den i stedet,” siger David Guldager og uddyber:

- Det er introduktionen af iPhone, der gør, at hele vores tilværelse er mobil. I dag kan du ikke forestille dig, at du ikke har direkte adgang til alle dine billeder og din mail. Det er iPhone, der skubbede hele den udvikling i gang, siger David Guldager.

- Så fantastisk, at man nærmest ikke fattede det

Tilbage på scenen i 2007.

Steve Jobs var nået til et punkt i sin præsentation, hvor han viste, hvordan han med et enkelt klik kunne se den aktuelle værdi af en række store aktieselskaber.

Det amerikanske publikum var vilde med den funktion. Nyt bifald. Denne gang 10 sekunder langt.

- Vi var vant til, at man skulle være inden døre, foran computeren, for at se ting, som vi nu pludselig kunne se i vores lille telefon, siger livsstilsekspert Henrik Byager, der selv fik en af de første iPhone-modeller for 10 år siden. Han fortsætter:

- IPhone starter en revolution, hvor du tager alle de relationer, du indgår i, med dig i ét apparat, som kan ligge i en håndflade. Det var så fantastisk, at man nærmest ikke fattede det.

På højde med opfindelsen af farvefjernsynet

Han sammenligner opfindelsen af iPhone, og senere konkurrenternes smartphones, med opfindelser som telefonen, grammofonen, farvefjernsynet og køleskabet. Tekniske nyskabelser, som ændrede vores måde at leve på.

- Dér hører smartphonens fødsel helt sikkert med, siger han og peger på, at vi kan skræddersy vores smartphone til nøjagtig den situation, vi er i, og at netop dét er revolutionerende for vores liv.

- Hvis den ene app ikke passer til dig, så findes der med garanti en anden, siger livsstilseksperten.

Smartphonen er lynhurtigt blevet uundværlig for mange. Se de tidligere gadgets, der lynhurtigt fandt vej til vores hjem.

Mister forbindelsen til verden

Smartphonens enorme betydning for den enkelte bliver desuden meget virkelig, når vi mister den.

- Så mister vi jo forbindelsen til omverdenen, og vi mister muligheden for at navigere i den. Det er også det, der er en radikal ændring – det, at vi er afhængige af den. Når vi mister vores smartphone, føler vi ikke, vi er en del af verden, siger Henrik Byager.

Allerede under Steve Jobs’ 80 minutter lange præsentation af den første iPhone for 10 år siden, virkede opfindelsen til at være noget, publikum nødigt ville miste igen.

Første offentlige opkald med iPhone

Steve Jobs havde nu stået på scenen i en halv time, og han havde publikums fulde opmærksomhed.

- Hey, Jony, hvordan har du det?, spurgte Apple-stifteren, da han ringede op til en fyr i salen med en ganske almindelig mobiltelefon. Sådan en, hvor tastaturet skal foldes ud for at bruge den.

- Jeg har det godt, hvordan har du det?, svarede manden i salen, mens Steve Jobs proklamerede, at dette var det første offentlige opkald med en iPhone nogensinde.

- Wooow, wow, hvad er det?, sagde Steve Jobs, mens han kiggede ned på sin iPhone. Det var et indgående opkald fra en fyr ved navn Phil, der viste sig på skærmen.

- Jony, kan jeg sætte dig på ’hold’ et øjeblik.

Jony blev sat på ’hold’.

- Hi Phil!, sagde Jobs, der nu skiftede mellem to telefonlinjer. En linje til Jony og en linje til Phil.

Få sekunder senere slog Jobs begge telefonsamtaler sammen, så han kunne tale med både Phil og Jony samtidigt. Salen takserede det til en hyldest på 12 sekunder.

"Klapsalver" spreder sig til hele verden

10 år senere har ”klapsalverne” spredt sig til hele verden.

Knap 80 millioner iPhones svingede Apple over disken alene i første kvartal i år, og en slentretur gennem gaderne i København afslører, at en del af de populære telefoner lander her i Danmark, hvor 10 ud af 15 smartphones er en iPhone.

På en café i Ny Østergade sidder der gæster ved ni af bordene, og på samtlige borde ligger der mindst én smartphone med skærmen vendt op. 50 meter længere henne ad gaden, udenfor Lagkagehuset, sidder tre unge kvinder, alle med snuden nede i hver sin smartphone, mens de taler sammen om, hvad de ser på de små skærme.

Tyske mænd med pulsur og gps

På Vesterbrogade går to tyske mænd, målrettet, side om side i stramtsiddende, mørkt træningstøj og med hvide håndklæder hængende om nakken. Den ene med en smartphone monteret i en lille, gennemsigtig lomme på overarmen, klar til at agere pulsur. Mændene standser ved SAS-hotellet, skråt over for Tivoli. Kigger rundt. De leder efter noget. Manden med ’pulsuret’ tager det af og kigger ned i sin smartphone, der nu fungerer som gps. Begge mænd kigger skiftevis ned i den lille skærm og op på gaden, mens de peger i forskellige retninger.

Den ene peger nu selvsikkert mod Bernstorffsgade. De går 40 meter og forsvinder ind i Fitness.dk, og mændenes brug af deres smartphone viser, hvordan den er blevet vores værktøj til… alt.

Herunder kan du se, hvordan en af tidens mest populære mobiltelefonmodeller inden smartphones så ud. Det er naturligvis den klassiske Nokia 6300. Den anden er en iPhone.

Nokia 6300 var en af de populære mobiltelefoner, inden Apple lancerede iPhone.
Smartphones, heriblandt Apples iPhone, har totalt overtaget markedet for mobiltelefoner.

Faktisk bruger vi de små computertelefoner så voldsomt meget, at forskere er begyndt at bekymre sig.

Reagerer som en narkoman, når vi ikke får likes

Hjerneforsker hos Københavns Universitet Albert Gjedde peger især på smartphones mulighed for at være online på de sociale medier konstant som en årsag til, at folk bliver afhængige af deres smartphone.

Likes fra de sociale medier er afhængighedsskabende, fordi de udløser dopamin i hjernen. Det virker på samme måde på hjernen, når man får likes, som hvis man har indtaget et stof, siger han.

Får du ikke de likes, du er vant til, reagerer din hjerne på samme måde som den nedtur, en narkoman oplever, hvis han ikke får sit stof, slår forskeren fast.

Natlæsning på smartphones giver dårlig søvn

Dårlig søvn er det næste problem, udbredelsen af smartphones har ført med.

- Smartphones udsender et blåt lys, der er dræbende for enhver form for søvn. Det betyder, at folk, der læser sig i søvn på en iPad eller en smartphone, de får for lidt søvn, siger Albert Gjedde.

Noget, der ikke lod til at bekymre Steve Jobs, da han præsenterede den første model af den populære iPhone i 2007.

”Vidunderlig". "Smuk". "Virkelig god". "Så sej". "Flot". Sådan lød nogle af de ord, han brugte om sin opfindelse i 2007 foran de tusindvis af mennesker på scenen i MacWorld – stedet, der også skulle blive scene for præsentationen af de næste mange udgaver af iPhone.

1,5 milliarder solgte smartphones

Måske havde han ret. Designet har nemlig også været afgørende for iPhonens, og senere andre smartphonemodellers, succes og udbredelse, vurderer livsstilsekspert Henrik Byager.

- Telefoner, computere og det andet grej, vi udstyrede os med for mere end 10 år siden, var grimme små kasser uden facon. iPhone udtrykte til gengæld æstetik, også i brugerfladen, og på den måde ændrede den vores syn på lignende produkter, siger han.

Succesen har været så overvældende, at Steve Jobs' første mål for salgstallene for længst er mangedoblet, siden han lancerede iPhone i 2007. Året efter havde han som ambition at sælge, hvad der svarede til en procent af det samlede antal solgte mobiltelefoner på verdensplan, hvilket betød, at han skulle sælge 10 millioner iPhones i 2008.

Siden er det gået stærkt. Det samlede marked for smartphones lå i 2016 på knap 1,5 milliarder styk. 216 millioner af dem var iPhones svarende til knap 18 procent af alle solgte smartphones i hele verden.

Steve Jobs er 100 procent afgørende for succesen

Mens Apple tog førersædet for 10 år siden, er det ifølge David Guldager ikke sikkert, at det er iPhones, vi taler om og er afhængige af om 10 år.

- Steve Jobs er næsten 100 procent afgørende for, hvor stor iPhonens popularitet blev, siger David Guldager om Apple-stifteren, der døde af kræft i 2011.

Om iPhones og Apple kan bevare den førerposition, de har haft på markedet for smartphones, er dog langt fra sikkert, vurderer David Guldager.

Hjerneforsker: Smartphones resulterer muligvis i mindre empati

Han nævner blandt andet Googles lancering af et par briller, hvor man kan se skærmen i brillerne.

- Google har været før deres tid med Google-brillerne, men tanken om ting, du tager på, eksisterer stadig. Om det så er en kontaktlinse, vi tager på i fremtiden og ser skærmen i, er svært at sige, men jeg er overbevist om, at det ikke nødvendigvis er Apple, der tager føringen i den udvikling, siger David Guldager.

Imens sidder hjerneforsker Albert Gjedde og betragter udviklingen, mens han frygter, hvad den fører til hos de mange milliarder af brugere.

- Smartphones og deres konstante adgang til de sociale medier har ført til, at unge omgås hinanden på en anden måde end tidligere. Vi ved ikke, hvilken virkning det har for alle de mennesker, der kun omgås hinanden via en todimensionel skærm. Det er for tidligt at sige, hvad det betyder, men der er undersøgelser, der viser, at vi kan være bekymrede omkring folks evne til at udvikle og udvise empati, siger han.

Se alle de seneste facts og rygter om iPhones nye jubilæumsmodel. Video: Thomas Wilmann