Rumforsker om Jupiter-mission: Intet er, som vi troede
Rumsonden Juno nåede sidste år frem til Jupiter. Nu har sonden sendt opsigtsvækkende fund tilbage til Jorden.
Solsystemets største planet - Jupiter - gemmer på hemmeligheder, forskerne ikke har drømt om. Det viser ny viden fra rumfartøjet Juno.
Juno-missionen skal udforske gaskæmpen, der er planet nummer fem set fra Solen. Rumsonden, som nåede frem til Jupiter sidste år, har gennemført de første kredsløb, og den har afsløret nye og helt ukendte sider af planeten. En viden, der blandt andet blev offentliggjort i det anerkendte tidsskrift Science sent torsdag aften.
Intet er som forventet
Professor på DTU Space - John Leif Jørgensen, som lige nu befinder sig i San Antonio i Texas hvorfra Juno-missionen koordineres fortæller, at stort set intet har vist sig at være som forventet:
- Vi havde en idé om, at Jupiter var en stor klump, som var fuldstændig uden nogen finstruktur. Men det har nu vist sig, at planeten har en fantastisk indre struktur. Vi troede, at Jupiters kerne mindede lidt om en form for jordklode, men undersøgelserne har vist, at kernen er gået i en form for opløsning, og nu er en stor vattet klump, som vi ikke er helt sikre på, hvad er.
- Missionen har også afsløret, at har Jupiter et magnetfelt, der skaber solsystemets største system - magnetfeltet omkring Jupiter, som ingen forstår, hvor kommer fra, eller hvor energikilden til den er - eller kommer fra.
Skal afsløre solsystemets opståen
Hovedformålet med Juno-missionen har været at finde ud af, hvordan solsystemet er opstået.
Ifølge John Leif Jørgensen er Jupiter blevet så stor, fordi den var den første planet, der opstod. Den har simpelthen hapset materialer fra de omkringliggende planeter.
- Hvis man kommer for tæt på Jupiter, så spiser den dig. Ved dannelsen af solsystemet, så har Jupiter simpelthen ædt alt, hvad der var af tidligt materiale. Så hvis man kan finde ud af, hvad Jupiter er skabt af, så kan man finde ud af, hvordan solsystemet så ud i den tidlige fase.
Sne og mærkelige lyde
Desuden har forskerne - til deres store overraskelse - måttet konstatere, at det sner fra skyerne på Jupiter. Og det på trods af at tidligere undersøgelser har vist, at der ikke findes vand på planeten.
- De tidligere sonder har altså målt galt, konstaterer professoren.
Desuden har rumsonden Juno også sendt optagelser af en form for tonestøj tilbage til Jorden.
- I rummet er der ingen lyde, så vi ved ganske enkelt ikke, hvad det er. Det er yderst mystisk.
Danmark bidrager med kompas
Det er Nasa, der står bag missionen, og Danmarks nationale rumforskningsinstitut, DTU Space, er sammen med et italiensk hold de største udenlandske partnere.
DTU Space har bidraget med fire stjernekameraer, der bliver brugt som kompas.
Det ekstreme miljø, som er omkring Jupiter, betyder, at elektronikken skal kunne fungere i minus 150 grader og kunne holde til kraftig stråling. En af løsningerne er blandt andet at pakke instrumenterne ind i 24 karats guld som beskyttelse.