Tech

Manden bag en af verdens største tidsrøvere: - Jeg gjorde det af kedsomhed

Man skulle tro, at et at de mest brugte programmer i verden er skabt af en genial programmør. I virkeligheden var det en praktikant med ekstra fritid.

I 1988 var amerikanske Wes Cherry praktikant og programmør hos Microsoft. Dengang var software-kæmpen ved at overhale giganter som Apple og IBM og gøre grundlæggeren Bill Gates til mange-mange milliardær. 

Det vidste den unge Wes Cherry dog ikke noget om, da han i sin fritid sad og fumlede med kode og skrev det program, vi i dag kender som 7-kabale eller 'solitaire' på engelsk.

- Jeg kedede mig rent faktisk, siger han til Big Great Story og fortsætter: 

- Der var ikke ret mange spil på det tidspunkt, så vi var selv nødt til at lave dem.

Skulle ikke have været med

Medarbejdere i Microsoft kunne på det tidspunkt lege lidt med kode og gemme det på en fællesserver. Det var her, at Wes Cherrys chef spottede spillet og besluttede, at det skulle med i den kommende version af Microsoft Windows - 3.0, skriver han i Reddit

Dog skulle spillet justeres en smule. Wes Cherry havde nemlig tænkt på, at medarbejdere ville komme til at sidde og spille 7-kabale på arbejdspladsen. Derfor inkluderede han en 'boss-key' (chef-tasten, red.) som gjorde, at man hurtigt kunne skifte fra spillet til et skærmbillede, der lignede rigtigt arbejde - ganske praktisk, hvis nu chefen kom forbi. 

Microsoft slettede dog funktionen i det program, som nåede ud til forbrugerne. En funktion, som Edward Greenwood kunne have brugt, da han i januar 2006 blev fyret fra sit arbejde hos kommunen i den amerikanske by Albany, da daværende borgmester Michael R. Bloomberg så, at Edward Greenwoord spillede i arbejdstiden, skriver New York Times.

Det var svært for milliardæren

Bill Gates prøvede selv spillet inden han gav det grønt lys. Dog havde han en anke om, at spillet var for svært. 

Microsoft kaldte i begyndelsen ikke programmet for et spil, men et program, hvor man kunne træne brug af musen - hvilket var en ret ny ting i slutningen af 80'erne og begyndelsen af 90'erne. 

- Det var i virkeligheden bare et spil, som man kunne hygge sig med, siger Wes Cherry.

Nu kunne man måske tro, at han har tjent bunker af penge på at lave et af verdens mest spillede spil, men han har faktisk ikke fået en krone for det.

- Nej, jeg har aldrig fået noget for det. Jeg plejede at sige, at hvis jeg bare havde fået en øre per kopi, så ville jeg være meget rig. Men indtil videre har jeg kun fået 14 øre for sjov, siger han.

I dag har Wes Cherry helt forladt computerindustrien og producerer i stedet æblecider.

Er din kabale blevet væk?

Hvis du bruger en computer med en nyere version af Microsoft Windows, kan du være ude for, at 7-kabale slet ikke findes. 

Men frygt ikke, det er der råd for og det er ganske gratis. 

Du vælger 'Kontrolpanel' i startmenuen. Hereftervælger du 'Programmer'. Efter det vælger du 'Slå Windows-funktioner til og fra'. 

Et nyt vindue åbnes, hvor du skal finde mappen 'Spil' og sætte et flueben. Efter nogle minutter har du igen de klassiske Windows-spil.