Test dig selv: Er du afhængig af din mobiltelefon?

Kan du ikke lade mobiltelefonen være, selvom du burde? Test dig selv i quizzen nedenfor og se, om du burde tænke mere over dit forbrug.

Har du en mobiltelefon? Bruger du den lidt mere end gennemsnittet? Men er du ikke helt klar over, om du bruger den for meget, og om der egentlig er tale om noget, der er unormalt?

Et flertal i Folketinget vil have oprettet et videnscenter, der skal undersøge sammenhængen mellem vores digitale forbrug og vores mentale og fysiske sundhed.

Formålet er at undersøge, hvor vanedannende diverse apps på smartphones, tablets og computere kan være for helbredet.

Sådan kommer du mobilafhængigheden til livs

SLET SOCIALE APPS
Hvis du sletter de store tidsrøvere som Facebook, Instagram, Snapchat og Twitter fra din telefon, gør du det sværere for dig selv at fodre din afhængighed.

SLUK FOR NOTIFIKATIONER OG VIBRATIONER
Hvis du hele tiden bliver mindet om, når der sker noget nyt på mailen, på sms eller i de sociale apps, er det svært at lade telefonen ligge. Slå derfor notifikationerne og vibrationer fra.

LAV REGLER
Tjek kun din telefon i bestemte tidsrum og sørg for, at du så har tid til at svare på mails og sms'er, så du ikke får fornemmelsen af at være bagud.

FORTÆL DET TIL OMVERDENEN
Dine venner og kolleger har nok vænnet sig til, at du altid svarer på mail og beskeder med det samme. Fortæl dem, at du skærer ned, både så de er forberedte, og så du letter angsten for at melde dig ud af fællesskabet.

VÆR FORBEREDT PÅ SYMPTOMER
Når du prøver at komme en afhængighed til livs, vil du typisk blive rastløs, irritabel og opleve angst for at gå glip af noget. Du kan også få trang til fed og salt mad. Symptomerne varer ifølge erhvervspsykolog Helen Eriksen typisk 10-14 dage.

VÆR TÅLMODIG
Jo længere tid, du plejer at bruge telefonen, og jo mere identitet, du har i dit arbejde eller på sociale medier, desto længere tid vil det tage at vænne dig af med at være online hele tiden.

I nedenstående test kan du blive klogere på, hvor vanedannende din mobiltelefon er. Testen blev første gang publiceret, da TV 2 i 2016 satte fokus på danskernes mobilforbrug, og hvad det gjorde ved vores nærvær og koncentrationsevne.

Bag testen står psykolog Dr. David Greenfield fra The Center for Internet and Technology Addiction, der er et amerikansk center for digital afhængighed.

Testen består af 15 spørgsmål og tager få minutter at gennemføre.

Hvis du svarer ja til flere end fem af dem, er det et tegn på, at du kan have et problematisk forhold til din mobiltelefon, og at du med fordel kan revurdere dit forhold til den.

 • Tager du nogle gange dig selv i at have brugt længere tid på din mobiltelefon, end du regnede med?

 • Tilbringer du ofte tid med at kigge på din telefon uden at tænke over det, på trods af at du kunne bruge tiden på bedre eller mere produktive ting?

 • Mister du tidsfornemmelsen, når du bruger din telefon?

 • Bruger du mere tid på sms, Twitter og email, end du bruger på at tale med folk i virkeligheden?

 • Tilbringer du mere og mere tid på din telefon?

 • Ville du gerne være mindre forbundet til din telefon?

 • Sover du jævnligt med din telefon tændt ved siden af din seng?

 • Tager du dig selv i at læse og besvare beskeder og mails på alle tider af døgnet - også selv om det forstyrrer det, du ellers er i gang med?

 • Sender du beskeder, mails og surfer på nettet, mens du kører bil eller udfører andre aktiviteter, der kræver dit fokus og din koncentration?

 • Føler du, at dit brug af din telefon nogle gange mindsker din produktivitet?

 • Er du tøvende i forhold til at skulle være uden din telefon selv i kort tid ad gangen?

 • Når du forlader dit hjem, har du altid din telefon med, og du føler dig utilpas, hvis du ved et uheld efterlader den derhjemme eller i bilen, hvis du ikke har dækning, eller hvis den er i stykker?

 • Når du spiser, ligger din telefon altid på bordet?

 • Når din telefon ringer, bipper eller vibrerer føler du en intens trang til at tjekke den?

 • Tjekker du din telefon uden at tænke over det - og selv om du ved, at du højst sandsynlig ikke finder noget nyt eller vigtigt på den?

Afstemning

Hvad sagde testen - er du afhængig af din telefon?