Test dig selv: Er du afhængig af din mobiltelefon?

Kan du ikke lade mobiltelefonen være, selvom du burde? Test dig selv i quizzen nedenfor og se, om du burde tænke mere over dit forbrug.

Har du en mobiltelefon? Bruger du den lidt mere end gennemsnittet? Men er du ikke helt klar over, om du bruger den for meget, og om der egentlig er tale om noget, der er unormalt?

Et flertal i Folketinget vil have oprettet et videnscenter, der skal undersøge sammenhængen mellem vores digitale forbrug og vores mentale og fysiske sundhed.

Formålet er at undersøge, hvor vanedannende diverse apps på smartphones, tablets og computere kan være for helbredet.

Sådan kommer du mobilafhængigheden til livs

SLET SOCIALE APPS
Hvis du sletter de store tidsrøvere som Facebook, Instagram, Snapchat og Twitter fra din telefon, gør du det sværere for dig selv at fodre din afhængighed.

SLUK FOR NOTIFIKATIONER OG VIBRATIONER
Hvis du hele tiden bliver mindet om, når der sker noget nyt på mailen, på sms eller i de sociale apps, er det svært at lade telefonen ligge. Slå derfor notifikationerne og vibrationer fra.

LAV REGLER
Tjek kun din telefon i bestemte tidsrum og sørg for, at du så har tid til at svare på mails og sms'er, så du ikke får fornemmelsen af at være bagud.

FORTÆL DET TIL OMVERDENEN
Dine venner og kolleger har nok vænnet sig til, at du altid svarer på mail og beskeder med det samme. Fortæl dem, at du skærer ned, både så de er forberedte, og så du letter angsten for at melde dig ud af fællesskabet.

VÆR FORBEREDT PÅ SYMPTOMER
Når du prøver at komme en afhængighed til livs, vil du typisk blive rastløs, irritabel og opleve angst for at gå glip af noget. Du kan også få trang til fed og salt mad. Symptomerne varer ifølge erhvervspsykolog Helen Eriksen typisk 10-14 dage.

VÆR TÅLMODIG
Jo længere tid, du plejer at bruge telefonen, og jo mere identitet, du har i dit arbejde eller på sociale medier, desto længere tid vil det tage at vænne dig af med at være online hele tiden.

I nedenstående test kan du blive klogere på, hvor vanedannende din mobiltelefon er. Testen blev første gang publiceret, da TV 2 i 2016 satte fokus på danskernes mobilforbrug, og hvad det gjorde ved vores nærvær og koncentrationsevne.

Bag testen står psykolog Dr. David Greenfield fra The Center for Internet and Technology Addiction, der er et amerikansk center for digital afhængighed.

Testen består af 15 spørgsmål og tager få minutter at gennemføre.

Hvis du svarer ja til flere end fem af dem, er det et tegn på, at du kan have et problematisk forhold til din mobiltelefon, og at du med fordel kan revurdere dit forhold til den.

TEST: Er du afhængig af din mobiltelefon?
Afstemning