Nintendo klar med nyskabende konsol: Nu vil de igen slås med de store

En ny hybridkonsol konkurrerer mod Playstation og tabletspil. Derfor afhænger successen af, om kunder og spilproducenter tør satse, mener ekspert.

Nintendo var kongerne af de håndholdte konsoller i 90'erne og 00'erne.

Den japanske hardware-producents Gameboy-familie og DS-familie er de mest solgte håndholdte spilkonsoller nogensinde. 

Natten til fredag introducerede de deres nyeste skud på stammen: Nintendo Switch - en hybrid, som er helt sin egen, men ligner en blanding mellem den håndholdte DS og en hjemmespilkonsol, som kan tilkobles fjernsynet i stuen.

Nintendo Switch har to funktioner - både siddende i docken og som en transportabel konsol. Den kan skilles ad og controlleren kan bruges både fastgjort til konsollen og frit.
Nintendo Switch har to funktioner - både siddende i docken og som en transportabel konsol. Den kan skilles ad og controlleren kan bruges både fastgjort til konsollen og frit. Foto: Nintendo

Maskinen, som kommer til Danmark den 3. marts, er ganske enkelt en alt-i-en maskine - og det kan være en risikabel, men nødvendig satsning, mener redaktør på gadgetmagasinet Input, Torben Vognsen.

- De lægger sig i et marked, som i forvejen er fyldt. I den ene retning er der iPad til casual-gamers - børn og yngre, som spiller en gang imellem - og så er der de hardcore gamers, som vælger Xbox eller Playstation. Den her lægger sig midt imellem, siger han.

Nintendo har gjort det før

Nintendos tidligere succes blegnede efter deres lancering af Wii U i 2012.

Konsollen blev ifølge Torben Vognsen noget nær en fiasko. De to hårde konkurrenter Sony med Playstation og Microsoft med Xbox sidder tungt på markedet for spilkonsoller. Et marked, som estimeres at være 700 milliarder kroner værd. 

- Spørgsmålet er, om Nintendos nytænkning er nok til at få folk ud af deres spilvaner. De får det svært, men de har gjort det før. Jeg var selv en af dem, som kiggede på deres Wii (tidligere model red.) og tænkte: "Det her bliver aldrig til noget". Men det gjorde det, siger han.  

Netop Wii blev en stor succes og solgte over 100 millioner eksemplarer - langt mere en de konkurrerende konsoller, som kom på markedet samtidig. 

Afgørende måneder venter

Et betydningsfuldt succeskriterie er ifølge Torben Vognsen, at spilproducenterne tror på konsollen. Og det kan være selvmodsigende: Uden et bredt udvalgt af spil, ingen succes. Men uden et rivende salg, ingen software-satsninger.

De næste måneder bliver altså afgørende for, om Nintendo får den kommercielle succes med Switch, som de håber.