Tech

Tjek det selv: Nyt Danmarkskort viser din mobildækning

På Energi-, Forsynings- og Klimaministeriets nye kort vises mobildækningen for tale og data i hele landet.

Danskere, der skal have nyt mobilabonnement eller leje et sommerhus, bliver fra fredag bedre klædt på til at træffe de beslutninger.

Energi-, Forsynings- og Klimaministeriet lancerer nemlig et nyt danmarkskort på tjekditnet.dk, der viser mobildækningen overalt i Danmark helt ned på adresseniveau.

Et tiltag danskerne kommer til at nyde godt af, spår minister Lars Christian Lilleholt (V), der har ansvar for teleområdet.

- Når man skal købe en mobiltelefon, kan man gå ind på de enkelte net og se, hvad det er for et mobilselskab, der dækker bedst i ens lokalområde.

- Det er også rart at kende dækningen, hvis man skal på weekendtur med børnene på Vestkysten, så man ved, om man kan passe sit arbejde, og børnene kan se Netflix, siger ministeren.

På kortet kan man se, hvor god mobildækningen er, og hvor mange teleoperatører, der findes i de forskellige områder.

"Udstiller ikke dårlige forbindelser"

Ministeren mener imidlertid ikke, at kortet udstiller områder med dårlig forbindelse.

- Jeg opfatter det som positivt, at man kan synliggøre, hvor problemstillingerne er, siger han.

- Hvis der er et problem, bliver det synligt, fordi man kan gå ind på nettet og påpege det. Så kan man lokalt lægge et pres på for at få en mobilmast op og få bedre dækning.

Hidtil har det været muligt at se dækningen på fastnetbredbånd i hele landet, og den service har ifølge Lars Christian Lilleholt været "godt brugt" af danskerne.

Kortet er blevet til efter tæt samarbejde med teleselskaberne.

Danmark er ifølge Energi-, Forsynings- og Klimaministeriet det første land i verden, der gør det muligt at sammenligne dækningen af mobiltale og mobildata på en ensartet måde.

Det er muligt at tale i sin mobiltelefon i mere end 98 procent af landet, men der kan være forskel på kvaliteten af mobilantennerne, hvilket kan påvirke dækningen.