Tech

Grøn energi, der kan forsyne hele verden, er kommet et skridt nærmere

Forskere ved Massachusetts Institute of Technology, MIT, er kommet et skridt nærmere den ultimative energiløsning: Fusion.

Forestil dig et fly, der kan holde sig svævende altid. Eller hvad med rent vand til alle, kolonisering af rummet samt ren, rigelig og risikofri energi til både transport og hjemmet. Det lyder måske som en drøm, men det er alt sammen indenfor rækkevide, hvis det lykkes videnskaben at skabe fusionsenergi.

Og efter 50 år, hvor forskere har arbejdet på projektet, er drømmen tættere på at gå i opfyldelse end nogensinde. I slutningen af september lykkedes det nemlig forskere fra MIT at sætte ny rekord for, hvor højt tryk et fusionsapparat kan skabe og opretholde. Det skriver Science Daily.

Vand kan skabe store mængder energi

Fusion er den proces, der får solen til at skinne. Og den står i skarp kontrast til den proces, som bruges i atomkraftværker, som kaldes fission. I modsætning til fission bruger fusionsenergi nemlig et brændstof, der findes i store mængder på Jorden, nemlig van. Processen kan ikke nedsmelte, den kan altid standses og den forurener ikke.

Som navnet antyder, foregår fusion ved at to partikler smelter sammen. Ifølge kernefysikkens love betyder det, at de vil danne energi, og det er ikke så lidt energi endda. Faktisk skaber en fusionsproces en million gange så meget energi som olie per vægtenhed.

Hvad betyder det i praksis? At en liter almindeligt vand kan producere samme mængde energi, som 500 liter benzin. Det betyder også at et fly, der bliver drevet af en fusionsreaktor, vil kunne samle fugt fra luften og dermed holde sig svævende uafbrudt. 

Dødvande

Forskningen har imidlertid siddet fast i et dødvande i årevis. Selvom det er lykkedes at skabe fusion i kæmpestore komplicerede reaktorer, så har det været ustabile og kortvarige processer, der endnu ikke er lykkedes med at omdanne energien til noget brugbart.

Forklaringen skal findes i kernen af de klassiske fusionsreaktorer, der er blevet brugt til at forsøge at opnå kernesammensmeltningen. For at to atomer smelter sammen kræves nemlig ufattelig høj varme. Mange millioner grader. En temperatur, der svarer til den, der er i midten af solen, hvor den samme proces finder sted.

Den høje temperatur gør, at den energi, der dannes, er ekstremt svær at styre og udnytte.

Muligt kvantespring forude

Men forskningen kan stå overfor et endnu større spring fremad, end det forskerne ved MIT har opnået.

Hvor studierne i fusionsenergi i de foregående 50 år har baseret sig på en bestemt tankegang, der har krævet maskiner af enorm størrelse og kompleksitet, så er et amerikansk selskab, der hører under flyproducenten Lockheed-Martin, stukket af i en anden retning.

Selskabet hedder Skunk Works og står bag en række højteknologiske frembringelser som for eksempel rekognosceringsflyet SR-71 Blackbird, der blev introduceret i 1966, men stadig har rekorden for hurtigste serieproducerede fly nogensinde med 3.540 kilometer i timen.

Men nu om dage kigger forskerne på Skunk Works i høj grad på fusionsenergi. Virksomheden arbejder således på at fremstille en fusionsreaktor, der ikke er større end, at den kan være i en container. De har endda været ude at sige offentligt, at det vil kunne lade sig gøre indenfor ti år.

Hvis det lykkes er konsekvenserne ufattelige. Fusionsenergi i en container vil kunne skabe en ny verdensorden: Med uanede mængder transportabel energi vil det være muligt at skabe rent vand til områder på Jorden, hvor det i dag kun findes i sparsomme mængder.

Det vil også være muligt at fremstille energi nok til fødevarefremstilling, transport og hjemmet. Kolonisering af Mars vil rykke tættere på, da det vil være muligt at medbringe brændstof, der kan skabe fortsat fremdrift.

Det kræver altså blot at nøglen til fusion kan findes. En nøgle, som både MIT, Skunk Works og en række andre forskere lige nu leder efter. Måske finder de den, som lovet, indenfor de næste ti år.