Tech

Dansker vandt klagesag over Apple: Blev stævnet som modsvar

David Lysgaard ville have byttet sin defekte iPhone, men fik en genbrugsmodel. Han vandt en klagesag, men Apple nægter og slæber ham nu i retten.

David Lysgaard fra Taastrup købte sin iPhone 4 tilbage i 2011 til en pris på 4.399 kroner.

Han regnede bestemt ikke med, at selv samme telefon skulle blive skyld i, at han senere ville blive slæbt i retten af et af verdens største selskaber efter et opsigtsvækkende forløb.

Fik en iPhone med genbrugte komponenter

Efter godt et halvt års forbrug gik Davids iPhone i stykker, og han sendte den ind til Apple. Han fik i første omgang tilsendt en erstatningstelefon, der så igen et halvt år efter gik i stykker igen.

Hvordan kan jeg blive stævnet for noget, som jeg reelt set har vundet i Forbrugerklagenævnet? Jeg kommer jo til at føle mig som den lille mand.

David Lysgaard, forrurettet iPhone-bruger

Og det er her, problemerne begyndte for alvor.

- Da jeg skal reklamere for min erstatningstelefon, skal jeg igennem tre serviceled hos Apple. Og efter mange timer i telefonen med supportere fra Irland afviser de til sidst at efterleve min garanti, da de siger, at modellen ikke længere er fabriksny, fortæller David Lysgaard til TV 2.

Det viste sig, at den telefon, som David Lysgaard fik udleveret efter den første reparation ikke var så fabriksny, som man kunne forvente.

I stedet var telefonen blevet bygget op af genbrugte komponenter. Eksempelvis var kameraet og vibratoren taget fra tidligere brugte iPhones. Det var en såkaldt ’refurbished’ model, som Apple havde udleveret som erstatningstelefon.

Vinder klagesagen

Problemet lå i, at Apple ikke havde oplyst, at der var tale om en 'refurbished' model, som David Lysgaard havde fået udleveret. 

Refurbished forklaret

Ved ombytninger af defekte modeller kan man støde på udtryk som 'refurbished' (oversat: Renoveret) eller 're-manufactured' (oversat: Ombygget). Det betyder, at telefonen har genbrugte komponenter. Den er blevet sat sammen af komponenter fra tidligere brugte telefoner

- Det lykkedes mig i sidste ende at få mine to års reklamationsret, som jeg har ret til. Men jeg skulle først forbi Forbrugerklagenævnet før Apple anerkendte det, fortæller han skuffet.

Derefter gik David Lysgaard og Forbrugerklagenævnet videre med sagen om, hvorvidt Apple overhovedet havde ret til at udlevere genbrugte modeller som erstatningstelefoner.

Forbrugerklagenævnet afgjorde i 2014, at David Lysgaards køb af iPhone 4 helt skulle annulleres. Desuden hang Apple på sagsomkostningerne på 8.300 kroner og skulle tilbagebetale købsprisen plus renter til David.

Forbrugerklagenævnet er sammensat af repræsentanter fra Forbrugerrådet og Dansk Erhverv, og afgørelsen var komplet enstemmig, viser afgørelsens dokumenter. 

Apple svarer igen med et søgsmål

Men det fik ikke Apple til at makke ret.

Tværtimod svarede de igen med et brev fra deres advokater om, at de nu ville indbringe sagen for domstolene for at få omstødt nævnets afgørelse.

I praksis betyder det, at Apple nu har lagt sag an mod David Lysgaard for at slippe for at skulle tilbagebetale de 4.399 kroner.

- Jeg blev chokeret, da jeg så brevet. Jeg tænke, hvad søren har jeg nu rodet mig ud i, fortæller David Lysgaard.

- Hvordan kan jeg blive stævnet for noget, som jeg reelt set har vundet i Forbrugerklagenævnet? Jeg kommer jo til at føle mig som den lille mand, forklarer han til TV 2.

Udgifterne til retssagen skal David Lysgaard selv bede sit forsikringsselskab om at betale, men hvis han ender med at tabe, får han dækket sine udgifter af det offentlige og af sin egen advokat. 

- Såfremt den erhvervsdrivende efterfølgende indbringer sagen for domstolene, har vi som udgangspunkt mulighed for at dække forbrugerens omkostninger ved denne retssag, hvis forbrugeren har fået helt eller delvist medhold hos Forbrugerklagenævnet i den pågældende sag, oplyser chefkonsulent Kathrine Bjørnager fra Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen. 

Apple flyver sin chefingeniør ind som vidne

Det er svært ikke at sammenligne stævningen mellem Apple og David Lysgaard men kampen mellem David og Goliath.

Apple kommer med en hær af advokater og har ligeledes oplyst, at man sender sin chefingeniør ind fra det californiske hovedsæde som vidne i sagen.

Som det er med sager som disse, så kan det have stor betydning for Apples ombytningsprogram for både fremtidige og tidligere kunder. 

- Uden at kunne udtale mig konkret om sagen, så kan den muligvis få principiel betydning for lignende sager. Men hvorvidt alle forbrugere efterfølgende kan kræve nye telefoner, kan jeg selvfølgelig ikke sige noget om, da det vil afhænge af omstændighederne i de konkrete sager, fortæller chefkonsulent Kathrine Bjørnager. 

TV 2 har bedt Apple om en kommentar på sagen, men Apple har ikke valgt at svare.