Japansk app skal forhindre trafikuheld: Giver gratis kaffe hvis du ikke rører mobilen
I Japan kan bilister blive belønnet med en kop varm kaffe, hvis de har fokus på trafiksikkerhed i stedet for deres mobil.
Det japanske amt Aichi er så hårdt ramt af trafikulykker, at bilproducenten Toyota og teleudbyderen au er gået sammen om en ny app, der belønner bilister, som holder fingrene fra telefonen under kørsel.
Appen hedder ”Driving Barista” og fungerer således, at chaufføren tænder for den, før nøglen drejes og lægger telefonen på en plan overflade med skærmen nedad.
Når køreturen så er i gang opfanger telefonens gps-signal, hvor langt der bliver kørt, og når tælleren har rundet 100 kilometer, venter der en gratis kop kaffe.
Præmien kan indløses hos kaffekæden Komeda Coffee ved at vise telefonen, men efter den første kop kaffe er der 200 kilometer mellem hver af de næste.
Det er Toyota og teleudbyderen au, der betaler for kaffen, men det maksimale antal, de to virksomheder giver, er i første omgang 150.000 kopper i alt.
Spilder kaffen ved snyd
Det kan muligvis virke fristende at forsøge at snyde telefonen ved hurtigt at snuppe telefonen for at se efter nye beskeder. Men appen registrerer, lige så snart den bliver vendt og skriver ”FEJL” ledsaget af et billede med en spildt kop kaffe. Sker det, bliver kilometertælleren automatisk nulstillet.
Ifølge mediet RocketNews24 er ”Driving Barista” kun taget i brug i det japanske amt Aichi, hvor Toyota har sit hovedkvarter.
I Aichi, hvor der bor omkring syv millioner mennesker, mistede 213 personer livet i 2015 i forbindelse med bilulykker, og de seneste 13 år har amtet været det farligste i Japan at være trafikant i.
Politiet har fokus på uopmærksomme bilister i denne uge
Driving Barista er ikke kommet til Danmark, men noget tyder også på, at der herhjemme går den rigtige vej med trafiksikkerheden.
Med 3334 tilskadekomne personer og 178 dødsofre satte 2015 bundrekord med antallet af trafikofre, siden ulykkesstatistikken blev ført første gang i 1930. Det betyder dog langt fra, at danskerne er gode til at holde nallerne fra mobilen, mens de kører.
Hele 19.440 gange i år har politiet registreret bilister, der har brugt deres håndholdte mobil under kørslen. Det er næsten 80 tilfælde dagligt over hele Danmark, og netop derfor er politiet i denne uge på vejene for at holde ekstra øje med uopmærksomme trafikanter.
- Når en bilist rækker ned i en taske eller på sædet ved siden af sig efter en telefon, er det helt naturligt, at de kommer til at trække over mod den modsatte vejbane, siger Arne Martinsen, der vicepolitiinspektør i Rigspolitiets Nationale Færdselscenter og beskæftiger sig med forebyggende trafiksikkerhed.
De få sekunder, det tager at tjekke en besked, kan altså have stor indflydelse på evnen til at køre sikkert. De typiske ulykker, der sker, når telefonen kommer frem, er bremseulykker, hvor bilistens reaktionstid er for langsom eller at bilerne slingrer på vejbanen og udsætter sig selv og andre bilister for fare.
De seneste fem år har der været 354 dødsulykker, hvor den direkte årsag var en uopmærksom fører.
”Kør bil, når du kører bil”
Kontrollen er en del af politiet og Rådet for Sikker Trafiks kampagne "Kør bil, når du kører bil". Både almindelige patruljevogne, betjente i civil og motorcykelbetjente vil deltage i kontrollen.
Der er mange andre ting end mobiltelefonen, der kan skabe usikre situationer i trafikken, og politiet vil generelt holde øje med bilister, der kører på en måde, der viser, at de ikke har hovedet med sig.
- Vi kan også se, at folk tit kører med håndfri mobil, vender sig for at se til deres barn på bagsædet eller indstiller GPS, som også trækker deres opmærksomhed væk. Hvis man ikke kører sikkert og viser, hvad Færdselsloven kalder "agtpågivenhed" i trafikken, så bryder man også loven, siger Arne Martinsen.
Han gentager et af kampagnens budskaber: Hold ind, hvis der er noget, der er så vigtigt, at det ikke kan vente til efter køreturen.
Siden kampagnen begyndte, har politiet set et lille fald i tilfældene med bilister med håndholdte telefoner. Hele sidste år blev der taget 40.947 bilister med håndholdte mobiltelefoner, mod de 19.440 tilfælde, som der indtil videre har været i år. I 2014 var tallet 43.661.