Tech

Det her er næste skridt mod fremtidens hjem: 'Start Game of Thrones nu'

Google har haft travlt og har lanceret et hav af produkter, der skal gøre dit hjem lidt klogere - ikke mindst på dig.

'Sesam luk dig op' lød den famøse linje fra fortællingen om Ali Baba og de fyrretyve røvere fra 1001 nats eventyr. En slags trylleformular, der åbnede en hemmelig dør til en hule. I et andet berømt eventyr af brødrene Grimm kunne en gammel skrædder ved at sige ordene 'bord dig dæk' trylle alt, hvad hjertet kunne begære af lækker mad, frem.

Forskellen på disse berømte eventyr og virkeligheden begynder så småt at blive udlignet.Nu kan man snart ved at blot at sige ordene 'Game of Thrones' højt i din stue få serien til at køre på din skærm.

Google har indtil nu mest været kendt for deres tjenester på nettet, men det ændrede selskabet med ét pressemøde.

Uder navnet 'Made By Google' har det det amerikanske selskab lanceret en hel del fysiske produkter.

Foruden en ny smartphone kaldet Pixel tæller produktsortimentet nu også en speciel router, en bluetooth-højtaler med stemmestyring og ikke mindst en fornyet version af deres lille fjernsyns-stik, Chromecast.

Styr hjemmet med Google Home

Specielt Bluetooth-højtaleren kaldet Google Home er interessant.

Når den er sat til i hjemmet, vil man kunne tale til den, og gennem stemmekommandoer få tændt lyset, spillet musik eller hvad der ellers måtte være muligt gennem tredjeparts-produkter. 

Google Home kræver et hjem, der har produkter tilsluttet nettet. Eksempelvis hvis man har installeret Philips forbundne lyspærer kaldet Hue i ens egne lamper eller måske benytter sig af Googles andet produkt Chromecast til at streame film og serier på tv'et.

Alt det vil kunne styres og kontrolleres via Home. Du siger blot 'OK, Google' for at aktivere den, derefter kan du give kommandoer, som 'tænd lyset i stuen', 'afspil det seneste afsnit af Game of Thrones' eller lignende. 

Snak til Google Home og kontroller det intelligente hjem

Indbygget i den internet-forbundne højtaler er der også Googles nyeste tjeneste kaldet Google Assistent. En tjeneste der trækker på nettet, og som på mange punkter minder om Apples Siri.

Google Assistent har både adgang til hele nettet, og kan derfor svare på de fleste spørgsmål. Stil spørgsmål ud i lokalet, Google Home opfanger det og Assistenten svarer dig tilbage. 

Skal lære af dig

Tanken er, at Google Home og Assistent skal lære løbende af dig.

De skal forstå hvilke spørgsmål du ofte stiller, hvad du har brug for, før du næsten selv aner det, hvilken slags musik du bedst kan lide, dine favorit tv-tider og så videre.

Alt sammen noget, som Google selv siger, er med til at gøre oplevelsen bedre og mere personlig. 

Som med alle andre af Googles produkter, så ligger der en tydelig merværdi for selskabet, at vide ting om dig. Præcis på samme måde som Facebook ved hvilke venner, du måske skulle tilføje. Det handler om at indsamle data om dig, da det er guld værd for selskaberne. 

Den dyrebare data kan bruges direkte til mere målrettet markedsføring eller yderligere produktudvikling, der meget passende gør dig mere købevillig, fordi det falder lige ned i dit behov. 

Denne internet-forbundne højtaler er ikke den første af sin art. Tværtimod er den en konkurrent til Amazon Echo, der fungerer på samme måde.

Echo er dog ikke kommet til Danmark endnu. Det samme er tilfældet med Google Home, der endnu ikke har fået en konkret dansk lanceringsdato. Prisen ligger på 129 dollar.

Luk for børnenes wifi

Google træder yderligere ind på et nyt domæne, og vil til at sælge routere til din internet-adgang derhjemme. Men i stedet for at levere det samme kedelige apparat, har de tænkt lidt ud over linierne. 

Google Wifi kan købes i en sampakke med tre routere til det lidt større hjem

Blandt andet kan man købe en sampak af op til tre routere, da én ofte ikke giver nok dækning i et stort hjem.

Og brugere får mulighed for at kontrollere internet-opkoblingen via en app på mobilen. Her vil man blandt andet kunne se, hvor det er bedst at stille routeren i hjemmet eller eksempelvis styre familiens enheder på nettet.

Som eksempel fremhævede Google selv en familie med en uregerlig teenage-datter. Hvis hun ikke vil komme ned til middag, kan man via appen lukke for wifi til hendes smartphone.

Held og lykke med ro i huset efter det lille overgreb. 

En bedre Chromecast til Danmark

Endelig har Google nu også opdateret deres populære lille tv-stik Chromecast, som også er det første nye Google-produkt annonceret til en dansk udgivelse.

Den nye Google Chromecast Ultra får en noget højere pris end de tidligere versioner. Den vil koste 630 kroner.

Den fungerer på samme måde. Sæt den i dit fjernsyns HDMI-udgang og straks har du mulighed for at streame video og billeder trådløst til fjernsynet. Den nye version understøtter HDR, 4K og Dolby Vision, der er nogle af de nyeste og mere skarpe video-standarder på markedet. 

Alle Googles nye produkter vil blive lanceret i første omgang i lande som USA og England en gang til november.