Ældre kan komme op af stolen med VR-briller på

Virtual reality kan blive rigtig stort i mange brancher - overraskende nok kan det også hjælpe de ældre. Ny konference vil vise mulighederne.

Du kan se hvordan Playstation VR fungerer i indslaget øverst i artiklen.

Årets helt store tech-dille er virtual reality også kaldet VR.

Tidligere på året kom både Facebooks Oculus Rift-briller, derefter kom HTC med deres anmelderroste HTC Vive og den 13. oktober dukker Sony Playstation VR op til deres Playstation 4. 

Men selv om der er mange muligheder ude på markedet, så lever virtual reality stadig med en noget usikker fremtid. Kan det mere end blot at være spillenes nye verden?

Mere end bare spil

En ny dansk konference kaldet CopenX vil prøve at åbne virksomheder og folks øjne op for teknologien for at vise, at der er mere i den nye virtuelle virkelighed. 

CopenX foregår i København i midten af september og vil over tre dage vise virksomheder, privat personer og andre interesserede, hvad teknologien kan udrette. 

Inden længe kan vi købe ind, se nyheder og få undervisning i den virtuelle virkelighed, vi kan rejse til steder vi aldrig fysisk har været eller måske få behandling af en læge uden at forlade hjemmet.

Therkel Sand Therkelsen, Initiativtager og stifter af CopenX

- Inden længe kan vi købe ind, se nyheder og få undervisning i den virtuelle virkelighed. Vi kan også rejse til steder, vi aldrig fysisk har været eller måske få behandling af en læge uden at forlade hjemmet, fortæller Therke Sand Therkelsen, Initiativtager og stifter af CopenX. 

Og hvis man spørger Rolf Nordahl, leder og lektor af Aalborg Universitet Multisensory Experience Lab, så er det på tide, at der bliver rusket op i VR-branchen.

- Selv om der er sket meget, så har vi slet ikke set toppen af isbjerget endnu, og det bekymrer mig faktisk lidt, fortæller Rolf Nordahl og hentyder til, at flere store virksomheder endnu ikke rigtig har fået øjnene op for teknologien. 

Hjælp til ældre gennem brillerne

Dog kan Rolf Nordahl se langt flere muligheder for teknologien. Blandt andet steder som normalt ikke før har haft glæde af virtual reality. 

- Hvis vi blandt andet kigger på de ældre og sygelige, så kan de få stor glæde af VR-teknologien. Hvordan kan vi hjælpe både dem og personalet med eksempelvis mere livsindhold, fortæller han.

Som eksempel fremhæver Rolf Nordahl et Ph.d. speciale, der har givet ældre en anden oplevelse end blot at sidde på plejehjemmet. Her kan de komme ud på en virtuel cykeltur med brillerne på hovedet. 

- Det kan give et helt nyt livsindhold og en helt anden oplevelse, end hvad de normalt oplever. De sidder måske i den samme stol på den samme gang, men nu kan de komme ud og se helt andre steder. Og det bedste er, at de ikke oplever det som virtuelle rum, forklarer han. 

Hvis man vil opleve VR på egen krop, er der mulighed for det i weekenden den 17. - 18. september i Papirhallen i København, hvor flere virksomheder vil fremvise, hvilke muligheder VR allerede kan byde på.