Tech

Facebook gemmer tonsvis af data på dig: Sådan skjuler du dig mere

Facebook gemmer tonsvis af data på dig, men hvis du vil prøve at holde dig mere skjult for tjenesten, kan du følge disse råd.

Det er tankevækkende at se, hvor meget data Facebook egentlig gemmer på dig.

For TV 2s tech-ekspert David Guldagers vedkommende handler det meren end 1.900 siders data om alt fra venner og beskeder til klikkede annoncer og billedplaceringer. 

Du kan selv se, hvad Facebook gemmer på dig, ved at downloade din egen data. 

Men hvad gør man, hvis man helst vil have, at Facebook ved så lidt om dig som muligt? 

Det mest generelle råd er måske også lidt overflødigt: Brug Facebook mindre.

For generelt er det svært at gemme sig for Facebooks registrering, så længe man bruger tjenesten. Derved er det svært at undgå, at Facebook ved en masse om dig.

Men der er dog en del du kan gøre for at skjule dig noget mere. Vi har samlet nogle tips her, som du kan gøre brug af.

Sådan kan du skjule dig for Facebook

 1. Tjek dine annonce-præferencer

  En af grundene til, at Facebook gemmer alle de oplysninger og data om dig, er på grund af reklamerne. De vil gerne målrette reklamerne til dig. 

  Du kan selv gå ind i Indstillinger / Annoncer og se, hvilke præferencer dine reklamer bygger på. Her bliver annonce-emnerne delt op i forskellige kategorier, og du kan fjerne dem, du ikke bryder dig om. 

  Du kan også fjerne alle præferencerne, så Facebook ved mindre om dig. Det betyder ikke, at du får færre reklamer - de bliver bare mindre målrettet. 

 2. Brug et kælenavn og flere email-adresser

  Facebook fokuserer meget på at kunne koble dine profiler sammen på tværs af nettet. Det er blandt andet også for at kunne tracke dig, når du ikke er på tjenesten. 

  Men hvis du benytter dig af eksempelvis et kælenavn på Facebook, har tjenesten sværere ved at adskille dig på Facebook, fra når du bare bruger dit almindelige navn.

  Her er det en god idé også at benytte sig af en anden email-adresse på andre tjenester, end den du har registreret på Facebook. Hvis du bruger flere adresser, kan Facebook heller ikke knytte dig til din profil, og derved ved de mindre om dig uden for Facebooks vægge.

 3. Surf privat og brug cookie blocker

  Når du surfer rundt på nettet, samler browseren en del informationer på dig. Det kan være dine kodeord, din søgehistorik eller andet der gør det nemmere for dig at bevæge dig rundt på nettet. 

  Men alle disse oplysninger er som bekendt også med til at tracke dig og din færden. En viden, der har stor betydning for Facebook og ikke mindst hvilke reklamer du bliver udsat for - altså dine annonce-præferencer (se punkt 1).

  Du kan gå ind på Facebook.com, trykke Indstillinger / Annoncer og øverst oppe slå fra, at Facebook må benytte sig af data fra andre websider og apps.