Tech

Colatrang, angst for spøgelser eller eksamen? Ny app vil hjælpe dig med det hele

Den nye hypnose-app HelloMind skal hjælpe folk med at bryde negative mønstre via indre ro og balance.

Under kategorien 'Angst' i den nye hypnose-app til mobilen er mulighederne nærmest uendelige. Først skal du vælge, hvad du er bange for – en situation, en person, et dyr, en ting eller et sted.

Vælger du 'en situation', bliver du spurgt om, hvad du frygter. Her er alle scenarierne listet alfabetisk:

Alvorlig sygdom, arbejde, arbejdsløshed, at blive bedøvet, at blive glemt, at blive kontrolleret, at dø, at fejle i livet, at gøre noget pinligt, at køre bil, at ride på heste, at skulle føde, at skulle præstere, at sove alene, at stå på en scene, at tale med fremmede, at tale med kvinder, at være alene, eller hvad med:

Bakterier, bekymringer, blod, blodprøver, den praktiserende køreprøve, den teoretiske køreprøve, det ukendte, fremtiden, lukkede rum, lyn og torden, lægebesøg, mange mennesker, mareridt, maskiner, mundtlig eksamen, mørke, opmærksomhed, rejsningsproblemer, rødmen, skriftlig eksamen, smerte, spisesituationer, spøgelser, succes, tandlægebesøg, teknik, telefonsamtaler eller økonomi.

Digital sundhed hitter

Fænomenet 'digital sundhed' bliver stadig mere populært, og der findes et hav af hjemmesider og apps, der har til hensigt at få dig til at bevæge dig mere, spise sundere eller eksempelvis måle din puls. Alt sammen rettet mod den fysiske sundhed.

Og til den psykiske sundhed findes der ligeledes diveres apps, der guider dig gennem meditationer og mindfulnessøvelser.

I dag blev så den nye danske hypnose-app, HelloMind, lanceret. En app, der går meget systematisk til værks og afhjælper et konkret problem, som eksemplerne ovenfor indikerer.

Mere styr på tankemylderet  

Nanna Rinsom, der går på Social- og Sundhedsskolen, er en af dem, der allerede har prøvet app'en af i en testversion. Hun havde brug for hjælp til at få styr på eksamensnerverne.

- Jeg kan godt begynde at ryste lidt i kroppen og trække vejret hurtigere, begynde at svede en lille smule, jeg render også på toilettet tusind gange, inden jeg skal ind til eksamen, siger Nanna Rinsom til TV 2.

Hun føler, at app'en har haft en positiv effekt under forberedelserne til en eksamen:

- Der var kommet mere struktur på mine tanker, jeg var stadig nervøs inde til selve eksamenen, men jeg synes, at det her tankemylder, det er jeg blevet bedre til at sætte lidt på stand-by engang imellem, siger hun.

En app i stedet for en fagperson?

En af folkene bag HelloMind er hypnoterapeuten Jacob Strachottas, der oprindeligt er uddannet kaptajn i flyvevåbnet. Her arbejdede han udover teknisk ledelse og kvalitetsstyring med pædagogik og organisationsledelse. Blandt andet ydede han også psykologisk hjælp til udsendte soldater. 

Jacob Strachottas tror, at mange som normalt ikke vil søge professionel hjælp, kan få gavn af app'en.

- Fordelen er, at man kan få det til at passe ind i sin tid, man skal ikke til at bestille tid hos en behandler, siger han til TV 2 og fortsætter med at fortælle, hvorfor app'en kan være ideel:

- Hvis man godt vil fjerne sin jalousi eller hvis man er bange for en situation eller har en fobi overfor noget.

Psykolog Lone Kærvang anerkender også, at mange søger hjælp til selvhjælp. Hun mener dog ikke, at de mange elektroniske hjælpemidler kan stå alene.

- Det primære er egentligt, at det for mange måske ikke er tilstrækkeligt, siger hun til TV 2 og uddyber:

- Det er jo en anden kontakt, når man bare sidder og lytter til det (en hypnose, red.) derhjemme, end når man ligesom kommer ind til en behandler, hvor man sidder tæt på og snakker om tingene og så går i gang med hypnosen. Der er mange, der føler, at det er mere trygt og også kan være mere koncentreret om det. 

Men ifølge Jacob Strachottas kommer man et langt stykke af vejen med HelloMind. 

- Vi har lavet sådan en selvhypnose, som man laver inden en behandling. Og på den måde er det nemmere for folk selv at komme frem til, hvad de skal arbejde med, siger han.

App-amok

TV 2s tech- og gadgetekspert, David Guldager, anerkender også tendensen og den stigende interesse inden for digital sundhed.

- Vi har behov for at måle os selv på flere leder og kanter, siger han og fortsætter:

- Det er både arbjede, vores fysiske helbred og vores psykiske helbred. Så det er klart en del af fremtiden; de her apps og de her muligheder. 

Nanna Rinsom har til dels fået styr på psyken, men eksamensangsten er hun ikke kommet helt til livs.

- Det har givet mig mere ro og overskud op til eksamenen, hvilket også har forbedret min eksamenslæsning, siger hun og tilføjer, at hun også fik en god søvn op til eksamenen.

En behandling via HelloMind-app'en koster 69 kroner.