Tech

Danskerne tjekker mobilen 170 millioner gange om dagen

Danskerne og specielt de unge tjekker deres mobiler konstant og hele tiden, viser en ny undersøgelse. Men nu har flere skoleelever selv fået nok.

Umiddelbart bør det ikke komme som den store overraskelse. Danskerne elsker deres mobiler, og tjekker ofte den lille skærm for beskeder, sociale pauser eller måske en Pokmon eller to. 

En ny undersøgelse fra Deloitte slår fast, at brugen af smartphones er eksploderet på meget kort tid. 

- I dag tjekker den gennemsnitlige dansker sin telefon 2,5 gange i timen. På tværs af hele befolkningen svarer det til, at vi kigger på vores smartphones 170 millioner gange om dagen, siger medieekspert i Deloitte Frederik Behnk.

De unge er storforbrugerne

Ikke overraskende er det de unge, der fører an i undersøgelsen. 

- Af de unge mellem 18 og 29 år siger 17 procent, at de tjekker telefonen mindst 10 gange i timen. En så høj frekvens svarer reelt til, at man konstant har et halvt øje på telefonen for at holde øje med opkald, beskeder og sociale medier, siger Frederik Behnk.

Årsagen skal findes i de nye måder at kommunikere på i apps som Snapchat, Messenger og nu også Instagram Stories. Det handler om 'instant messaging', hvor man konstant er på, og konstant svarer på beskeder. 

- Det er klart, at skal man både tjekke sms’er, svare på Snapchats og holde øje med kommentarer og likes på de sociale medier, så kan man hurtigt få ret travlt. Derfor er det heller ikke mærkeligt, at nogle folkeskoler simpelthen samler telefonerne ind om morgenen, så de unge kan koncentrere sig om undervisningen.

Skoleeleverne har selv fået nok

Et af de steder, hvor man har fået nok af det voksende mobilbrug, er i Thisted Kommune, hvor skoleeleverne selv har taget affære. 

Her har en gruppe skoleelever lavet en videokampagne for sætte fokus på, at mobilen stjæler elevernes fokus både i undervisningen´, men også i de sociale pauser som frikvarteret. 

To af initiativtagerne er 16-årige Ingeborg Fredslund-Madsen og Esben Lehn Nysted, der begge netop har forladt 9. klasse. De er en del af Fælleselevrådet i Thisted Kommune.

- Vi har lavet videoerne for at gøre unge i vores egen alder opmærksom på, at mobil i timerne og i frikvarterne kan gøre, at man mister noget læring, og man mister socialt samvær med sine kammerater, fortæller Ingeborg Fredslund-Madsen.

Hun bakkes op af sin skolekammerat Esben Lehn Nysted, der bestemt mener, at der er kommet noget godt ud af det: 

- Jeg var ikke den skarpeste kniv i skuffen. Jeg prøvede så at kvitte mobilen i 9. klasse, og de eksamener jeg var oppe til forhøjede jeg min karakter, fortæller Esben stolt.

Samme billede tegner sig hos Ingeborg Fredslund-Madsen: 

- Jeg er da blevet meget mere opmærksom, rækker hånden mere op, har fået bedre karakterer og mit gennemsnit er da også steget en del.