Tech

Ny teori: Derfor vandt homo sapiens over neandertalerne

Model af et tidligt Homo Sapiens-menneske, udstillet på Moesgaard Museum i Aarhus. Modellen er lavet over et fund af en såkaldt CroMagnon-mand i Marokko.

Forskere fremlægger ny teori om, hvorfor vi udkonkurrerede neandertalerne. Homo Sapiens kunne tåle røg. Til gengæld har det måske fået os til at ryge.

Amerikanske forskere kommer nu med et helt nyt bud på, hvorfor mennesker som os udkonkurrerede de samtidige neandertal-mennesker for 40.000 år siden:

På grund af en genfejl var homo sapiens helt bogstaveligt bedre end neandertalere til at tåle røg i køkkenet.

Genmutationen betød, at homo sapiens kunne tåle større doser af giftig røg, for eksempel fra et bål eller fra kød, der blev stegt.

Man ved, at både homo sapiens og neandertalere lavede bål for at holde varmen og for at lave mad, men homo sapiens havde altså den fordel, at de bedre kunne tåle røgen og bedre kunne tåle den mad, der blev tilberedt over et bål.

- Når de kunne lave mad over et bål, tillod det vores forfædre at inkludere flere forskellige fødevarer i deres diæt. For eksempel ved at blødgøre rødder og knolde, som ellers ville være for hårde at tygge. Tilberedning kunne lette fordøjelsen af andre fødevarer, både i tyggetid og i den energi, der skulle bruges for at fordøje maden, siger doktor George Perry fra Pennsylvania State University, der er en af forskerne bag teorien, til den britiske avis The Independent.

Ansigter af neandertal-mennesker, bygget op efter kraniefund i Europa. Figurerne stammer fra Rheinisches Landesmuseum i Bonn i Tyskland.

Forskerne fra Pennsylvania State University har netop fået deres arbejde offentliggjort i det videnskabelige tidsskrift Molecular Biology and Evolution.

Neandertalere og Homo sapiens

De to menneskeracer levede side om side i Europa for mellem 50.000 og 28.000 år siden, indtil neandertalere uddøde.

Forskellen mellem racerne var ganske lille – deres DNA var 99,8 procent ens. Homo Sapiens var højere, mens neandertalerne var lavere, stærkere og mere kompakte.

Nye DNA-undersøgelser har afsløret, at Homo sapiens og neandertalere parrede sig og fik børn med hinanden. Faktisk består omkring to procent af nulevende europæeres DNA af DNA fra neandertalere.

Kilde: Videnskab.dk, Den Store Danske (Gyldendal)

Lederen af forskerholdet, professor Gary Perdew, forklarer, at moderne mennesker stadig er det eneste pattedyr, der har denne specielle genmutation.

- For neandertalere kunne det give en lang række åndedrætsproblemer at indånde brænderøg og spise bålstegt kød. Evolutionshypotesen er, at hvis neandertalere blev udsat for store mængder af de disse giftstoffer fra røg, kunne det føre til åndedrætsproblemer, lavere chancer for at kvinder blev gravide og øget risiko for luftvejssygdomme hos børn, siger Gary Perdew til The Independent.

I moderne tid har den ellers så gavnlige genfejl imidlertid vist sig at have en uheldig sideeffekt. Den har nemlig gjort det muligt for mennesker at ryge.

- Vores tolerance overfor røg har tilladt os at få nogle dårlige vaner, som professor Gary Perdew udtrykker det.