Tre uger med Pokémon Go: Jeg er fanget i en lykkerus

Forstå hypen om Pokémon Go - og hvorfor en rimelig normalt fungerende ung mand vælger at stå op midt om natten for at fange imaginære monstre.

Mit navn er Lasse Kristoffersen. Jeg er journalist på TV 2, 33 år gammel, og så er jeg level 23 ud af 40 i Pokémon Go.

Hvis ordene "Pokémon Go" er helt sort snak for dig, kan du her få svar på alle de Pokémon-spørgsmål, du ikke tør at stille.

Pokémon Go

Pokémon er væsener i alle størrelser og former. De bor rundt om i verden meget lig andre dyr. De fleste Pokémon kan ikke tale - udover at sige deres eget navn.

Pokémon Go er det seneste spil i rækken af mange. Nintendo, som står bag Pokémon-universet, udgav det første spil i 1996, og siden er fulgt en lang række udgivelser. Men Pokémon Go er det første af sin art og samtidig det første, hvor mobiltelefonen er i centrum.

Det kan ikke længere komme som en overraskelse, at Pokémon Go er mindst lige så meget et fænomen som et spil. Tusinder af danskere går gader og parker tynde for at fange små monstre, der dukker op på deres smartphone.

Men hvorfor er interessen så stor? Og kunne man have forudsagt det?

Fuldstændig surrealistisk

Hvis nogen havde forudsagt populariteten, var det i hvert fald ikke Pokémon Go-skaberne, Niantic, selv. Det lille firma, der udsprang fra Google som et internt startup blev mildest talt overraskede over succesen.

Det fortalte direktøren, John Hanke, på tegneseriefestivallen Comic-Con i San Fransisco foran 6500 spændte fans.

- Det var fuldstændig surrealistisk at opleve. Vi sad bare og så serverne blive bombarderede, sagde John Hanke.

Jeg vågnede til et internet, der var fuldstændig på den anden ende.

Han ville ikke afsløre tallene - ud over at spillet nu har 21 millioner aktive spillere i USA alene - men det er ingen hemmelighed, at presset var for stort.

- Google Maps (som Pokémon Go benytter, red.) bliver brugt af mange, vi har verdensklasse-teknologer på vores hold, og vi fik hjælp af Google Cloud, men vi havde ikke forudset, hvad der ville ske, fortalte John Hanke.

Spontan nattevandring

Spillet blev officielt frigivet i Australien og New Zealand 6. juli. Næsten øjeblikkeligt blev det muligt at spille det i resten af verden via et par genveje til Android og iOS. Jeg installerede Pokémon Go om aftenen 7. juli.

Den første Pokémon får man med det samme. Den næste skal man bevæge sig lidt for, og de efterfølgende skal man ud ad døren efter.

Klokken var over 23, men min kæreste er heldigvis vant til mine underlige indfald, så hun undrede sig ikke stort over, at jeg var nødt til at tage turen ud for at fange et par stykker mere.

Jeg ved ærlig talt ikke, hvor mange jeg fangede den aften. Men tilbage ved computeren stødte jeg på en masse rygter om, at man kunne blive udelukket, hvis man loggede ind fra lande, hvor man ikke burde have adgang.

Den risiko turde jeg ikke løbe, så jeg afinstallerede igen. Jeg var jo alligevel kun blevet level 3.

Interessen eksploderede

Jeg vågnede til et internet, der var fuldstændig på den anden ende.

Det sociale medie Reddit var én stor Pokémon Go-reklame. Ikke at Niantic havde reklameret for deres spil. Men brugerne skrev bare ikke om andet. 

Al forsigtighed var naturligvis fejet af banen. Jeg installerede fluks spillet igen, og heldigvis havde jeg ikke mistet mit hårde arbejde fra aftenen før.

Jeg er ikke en af dem, der bliver nostalgisk omkring Pokémon. Jeg har aldrig spillet det på de gamle Nintendo-maskiner, og jeg har sjældent set et afsnit i fjernsynet. Men teknologi og spændende apps, det fanger mig. Og så er Pokemón Go bare en ret fed udvikling på et mobilspil-marked, der er proppet med Candy Crush-kloner.

Vi skal nok endnu et par år frem, men vi får helt sikkert en enorm udvikling inden for den her type spil.

Pete Pachal, tech-redaktør, Mashable

Jeg skal ikke påstå, at jeg havde forstået alle mekanismer i spillet den første aften. Det har jeg sådan set stadig ikke (det kan blive rigtig nørdet, hvis man gider). Men det var heller ikke nødvendigt.

Læringskurven er nemlig ikke ret stejl. Jeg blev bare ved med at fange Pokémon, jeg fik flere og flere succesoplevelser i spillet, og jeg forestiller mig, at dopaminen nærmest sprøjtede ud af hjernen på mig.

Drøn på belønningssystemet

Og min antagelse er ikke helt ved siden af. Det siger Anita Lykke Klausen, der er ekspert i neuromarketing og ejer af Anitaxcph. Hun har i modsætning til mig set Pokémon i fjernsynet, da det blev sendt første gang, og spillet de gamle spil. Og så er hun level 18 i Pokémon Go.

- Vi sætter mål med stort set alt, hvad vi laver i livet. Så når du starter app'en, og du har et mål om, at nu skal du fange en Pokémon. Indikatorerne for, om du er tæt på en Pokémon - om der er en lure derude et sted, eller om der er blade i nærheden, det trigger din dopamin. For du skal opmuntres til at opnå målet, fortæller Anita Lykke Klausen.

For lige at forklare lingoen: En lure'er en genstand i spillet, der tiltrækker Pokémon.  Blade kan være en indikation af, at der gemmer sig Pokémon i nærheden. Okay, videre:

Pokémon-lingo

Pokéstop

Stedet, hvor du kan få fyldt dit lager af pokeballs og eliksir op. Eliksiren bruger du til at helbrede dine Pokémon.

Pokéball

Du skal bruge bolde for at fange Pokémon. Bedre bolde giver bedre chance for at fange Pokémon.

Coins

Spillets møntenhed hedder ganske enkelt coins. Dem kan man købe for rigtige penge

Pokégym

Lige nu er Pokégyms det eneste sted, hvor du kan kæmpe mod andre spillere og tjene coins i spillet.

Lure

Træt af at vandre rundt for at fange imaginære monstre? Så er en lure din ven. Det er en genstand, du sætter på et pokéstop, og så tiltrækker den Pokémon.

- Når du så finder en Pokémon og fanger den i en pokéball, så bliver dopaminen frigivet, og du får din belønning, siger Anita Lykke Klausen.

Det er altså den lykkerus, jeg har gået rundt i i snart tre uger. Men det var også hårdt i starten.

Et halvfærdigt spil

Der kom hurtigt malurt i bægeret. Da amerikanerne officielt kom på, gik spillet ned. Det kunne ganske enkelt ikke klare det massive pres, som millioner af spirende Pokémon-trænere udsatte serverne for.

Det betød, at jeg mest spillede om formiddagene. For der sov de ovre på den anden side af Atlanten. Ved 14-tiden kom de første nedbrud, og ved omkring klokken 16 var det umuligt at spille.

Google er nu trådt til, og deres servere aflaster systemet. Men spillet bød - og byder stadig - på mange andre fejl. Nogle Pokémon dukker ikke op hos alle brugere på det samme sted, spillet fryser, så man er nødt til at genstarte app'en, og værktøjet til at finde Pokémon i spillet virker slet ikke.

Det var ikke kun Pokémon Go's servere, der var pressede. Da vi delte kortet herunder, gik det ned i flere timer. Interessen var simpelthen for stor:

Dertil kommer, at spillet mangler nogle helt basale funktioner. Man kan ikke kommunikere med andre spillere, og man kan ikke bytte Pokémon med andre. Niantic har lovet, at det kommer i fremtiden, men alt i alt virker det som om, Niantic har sendt et halvt spil på gaden.

Så langt vil tech-redaktør på Mashable, Pete Pachal, ikke gå. En dedikeret træner, der dog endnu kun er level 16.

Pete Pachal giver mig ret i, at meget endnu mangler, men han mener, de grundlæggende elementer er på plads.

- Jeg vil ikke kalde det et halvt spil. Har man spillet i bare kort tid, oplever man, at der mangler noget. Helt sikkert. Man kan ikke skrive til sine venner, man kan ikke kæmpe mod hinanden, og der mangler en masse information. Men grundelementerne med at samle Pokémon og sende dem i kamp i pokégyms, det fungerer, og det er nok til, at man fortsætter med at spille, siger Pete Pachal.

Heller ikke han havde forudset, hvor stort spillet ville blive.

- Det var der ingen der havde. Hverken Niantic selv eller medierne. Ingen havde store artikler eller guides klar, men den første weekend gik det op for os alle, at der her var stort, siger Pete Pachal.

Han bakkes op af sin kollega ovre ved The Verge, redaktør for tech, Chris Plante. Han er kun level 12, da han nærmest ikke kan spille for tiden.

- Din kritik er ikke unfair, men jeg vil mene, det er at strække den. Det kommer meget an på, hvad man sammenligner med. Spillet er i sig selv enormt komplekst. Men der mangler stadig meget, det er rigtigt, siger Chris Plante.

Kendte teknologier sættes sammen

Selve idéen om geo-baserede spil er ikke ny. Længe før, der var noget, der hed smartphones, kunne man finde små bokse rundt om i naturen. Spillet hedder Geocaching, og dengang brugte man håndholdte GPS'er. Da smartphones blev almindelig eje, kom der apps til både iOS, Android og Windows.

Pokémon Go's infrastruktur blev grundlagt fra 2012 og et par år frem. Det skete gennem det ligeledes geo-baserede spil Ingress, hvor to hold kæmper mod hinanden om kontrollen over tusindvis af portaler verden over. De første af portalerne lavede Niantic selv. Men resten - og der er mange tusinde - har brugerne lavet. Portalerne har billeder, navne og placeringer, og alt det er sendt ind af Ingress-spillere og godkendt af Niantic.

Det er de portaler, der fra den ene dag til den anden dukkede op som pokéstops og pokégyms i Pokémon Go.

Jeg har spillet begge spil, og selvom de hver tilbyder noget ekstra - du ser mere natur med Geocaching, og Ingress er et bedre holdspil - så fænger Pokémon Go mig bare på en anden måde.

- Det var nok det bedst tænkelige franchise, de kunne sætte oven på Ingress. Jeg kan ikke komme i tanke om andre, hvor der er det samme incitament til at samle og kæmpe. Det giver en rigtig god spiloplevelse, siger Pete Pachal.

Men det var slet ikke meningen, at al den brugergenererede data skulle bruges andre steder. Det sagde John Hanke på weekendens Comic-Con.

- Ingress var meget eksperimenterende. Vi brugte det til at se, hvilken teknologi der fungerede. Og så skulle vi finde ud af, hvordan vi fik flere til at spille. Det ledte os hen til Pokémon Go, sagde John Hanke.

Trafikkaos og massehysteri

For mig har det betydet en masse. Jeg får rørt mig efter maden. For hvis man alligevel slår mave, kan man jo lige så godt hente et par Pokémon samtidig.

Heldigvis er jeg ikke den eneste. Efter en hyggelig grillaften var vi seks, der lige snuppede en hurtig time rundt i nabolaget. Så kunne vi med god samvittighed gå tilbage til grillmad og øl.

Det er et helt særligt syn at komme forbi et sted, hvor der er et par lures på tætliggende pokéstops. Om så klokken 1 om natten, kan jeg gå ned i vores bypark og finde 15-20 personer, der sidder og spiller Pokémon Go. Sidst jeg selv sad i sådan en gruppe, holdt der også tre biler, hvor der sad to i hver og spillede på deres telefoner.

Der er også mange, der formår at hente penge ud af Pokémon-dillen. Der kan være ret store økonomiske fordele ved at have et pokéstop ved sin forretning:

Men selvom interessen herhjemme kan virke overvældende, så stikker det selvfølgelig helt af andre steder i verden.

Sådan her ser det eksempelvis ud, når rygtet om en sjælden Porygon spreder sig i Sydney, Australien.

Hvad så nu? Var dét det?

Nej, det var bestemt ikke det. På Comic-Con løftede Niantic-direktøren sløret for en del nye ting i spillet. Han har tidligere lovet flere muligheder for at spille sammen.

Søndag kunne han så fortælle, at det kommer til at betyde noget i spillet, hvilket hold du er på. Nogle Pokéstops vil i fremtiden også kunne fungere som Pokécentre, hvor du kan pleje dine skadede Pokémon, og så får vi adgang til nogle ekstra sjældne Pokémon!

De tre hold har fået hver deres leder, der skal hjælpe spillerne med gode råd.

Mere overordnet kan vi glæde os til bedre spil og en bedre integrering af kameraet. Det mener Pete Pachal.

- Vi skal nok endnu et par år frem, men vi får helt sikkert en enorm udvikling inden for den her type spil. Den AR (augmentet reality: hvor ekstra elementer tilføjes virkeligheden ved hjælp af telefonens kamera, red.), der er i Pokémon Go er egentlig ret basal. Forestil dig, at vi kan gå rundt i gaderne som superhelte og jagte forbrydere. Det kunne jeg godt se for mig, siger Pete Pachal.

Chris Plante er ikke helt så optimistisk omkring brugen af AR i kommende mobilspil.

- Niantic har haft mindst to års forspring i forhold til de fleste andre ved at arbejde sammen med Google. Jeg tvivler på, at vi vil se nogen klar forbedring fra firmaer, der ikke har noget at gøre med Google, inden for de første par år.

Til gengæld ser han en anden klar tendens i Pokémon Go. Og den er han ikke specielt tilfreds med. Pokémon Go er gratis, men hvis du vil sætte hastigheden for din fremgang i vejret, kan du betale småbeløb. Og Pokémon Go cementerer, at det er vejen frem for mobilspil, mener han.

- Jeg føler mig snydt af sådan nogle spil - det gør jeg sådan set i det hele taget, når jeg spiller computer. Jeg ved jo godt, at jeg ikke nødvendigvis bliver bedre; spillet gør bare nogle ting en smule nemmere for mig. Og det skal jeg så betale for hver gang? Nej tak, siger Chris Plante.

Hvor længe er det mon sjovt

Jeg glæder mig til de ekstra funktioner, der kommer i Pokémon Go. For selvom eksperterne ikke er helt enige med mig, så vil jeg holde stædigt fast i, at Pokémon Go er meget langt fra at være et færdigt spil. Hvert level kræver flere point, end det foregående, og når der er flere dage imellem, at man hopper et level op eller får en ny Pokémon, så mangler der altså lidt.

Lige præcis på det punkt, er Chris Plante enig med mig.

- Der mangler et mid-game (stadiet, hvor du ikke længere er nybegynder, men stadig har lang vej til at gennemføre, red.). Det er ufattelig let at komme i gang med at fange Pokémon. Det minder jo om at tage et billede med telefonen. Men jeg mangler en hel masse information om, hvad jeg så skal gøre, og der begynder at være langt imellem, at der sker noget nyt, siger Chris Plante.

Jeg bliver nu stadig glad for hver en fangst. Og det stopper nok ikke lige med det første. Nu vil jeg i gang med at lære det næste niveau i spillet. Hver Pokémon har nemlig tre skjulte værdier, som man med de rigtige udregninger kan finde frem til.

Og så er der de spillere, der bruger mere energi på at finde måder, hvorpå de kan snyde, end på selve spillet. Sådan vil det altid være. Fantasien fejler heller ikke noget:

Hårdt arbejde at blive den bedste

Lige nu mangler der nogle vigtige ting i Pokémon Go. Vi skal snart have lov at bytte med hinanden. Det ved vi med sikkerhed. Mindre klart er det, hvordan det kommer til at foregå. Jeg håber, at vi kan overføre en Pokémon til enhver, vi møder på vores vej, men rygterne siger, at det kommer til at ske via bestemte punkter rundt om i verden.

Hvor kunne det også være sjovt, om vi fik muligheden for at kæmpe mere direkte. Det vil selvfølgelig kræve, at Niantic gør en hel del mere ud af serverne, men når mange mobilspil fungerer i realtid - så kan Pokémon Go selvfølgelig også.

Det allervildeste ville dog være en overbygning, hvor Pokémon Go gik hen og blev en esport. Der er flere eksempler på esport, der udelukkende foregår på mobilen. De bedste eksempler er nok Vainglory, der minder meget om League of Legends og Dota, og Clash Royal, der er en overbygning til det enormt populære mobilspil Clash of Clans.

Forestil dig, at du kan bruge dine allerbedste Pokémon til at kæmpe legendariske kampe, der streames til tusinder af mennesker. Det kunne da være fedt!

I første omgang er der dog et stykke vej endnu, til jeg når det (indtil videre) maksimale niveau i Pokémon Go. Faktisk er jeg kun kommet 2,2 procent af min vej mod level 40, som er det højeste i spillet.

Det er hårdt arbejde, at være Pokémontræner, men sjovt, det er det.