Du har ladet din mobil forkert op indtil nu: Her er fire gode råd
De fleste af os oplader telefonen helt forkert, hvilket giver batteriet stress og forringer levetiden. Her er fire gode råd til at undgå stress.
Har du en smartphone, har du uden tvivl også oplevet, hvordan telefonens fantastiske batteri kan række en hel dag - hvis du vel at mærke ikke bruger den.
Men inden du bander batteriet helt hen i skoven, så tøv en kende. For faktisk har du selv en del af skylden for dets levetid. De fleste af os har nemlig opladet vores telefoner helt forkert.
Du giver batteriet stress
Mange har en ide om, at man først skal sætte strøm til, når telefonen er ved at dø og altså ikke gå og lade den op hele tiden. Men det er faktisk helt forkert, skriver The Business Insider.
For ifølge Battery University er litiumbatterierne i vores telefoner følsomme over for, hvad man kunne kalde ”stress” – og stress i en længere periode kan altså påvirke batteriets levetid på sigt.
Så hvis du vil have din telefon til at overleve i mere end én dag ad gangen, følger der her fire gode råd til, hvordan du undgår at give dit batteri stress.
1. Hiv stikket ud, når batteriet er fuldt opladet
Der har været mange teorier om, hvorvidt man må lade telefonen side i opladeren natten over. Ifølge Battery University er det altså en rigtig dårlig ide.
For når batteriet er opladet 100 procent, vil den efterfølgende modtage en form for 'prikkende' opladning fra stikket for at kunne holde sig på de 100 procent. Og det giver altså batteriet meget voldsom stress, som nedbryder kemien inde i det, skriver The Business Insider.
Så for at undgå at sende dit batteri på overarbejde, skal du simpelthen fjerne opladeren fra telefonen, når det er fuldt opladet.
2. Oplad ikke batteriet til 100 procent hver gang
Men et litiumbatteri behøver faktisk ikke at blive fuldt opladet hver gang. I virkeligheden er det bedre at undgå det, fordi den høje elektriske spænding fra stikket stresser batteriet. Så prøv at lade være med det.
Det leder hos til det næste råd, som måske kan virke en anelse irriterende.
3. Lad telefonen op flere gange dagligt
Faktisk er det bedst at lade telefonen op lejlighedsvist. Ifølge Battery University er det allerbedst at lade telefonen op, når batteriet har mistet 10 procent af sin strøm, hvilket vil sige ret mange gange om dagen.
Det kan måske lyde ret irriterende, da man jo netop gerne vil undgå at skulle sætte den i opladeren konstant. Men batteriet har det faktisk bedst af at blive sat til opladning flere gange dagligt. Det giver batteriet mulighed for at præstere optimalt i længere tid, lyder det.
Så skal du noget en dag - for eksempel ud i den virkelige verden og spille Pokémon Go - hvor du ikke har adgang til strøm, kan det måske være en god ide at investere i et ekstra batteri, som du kan lade op hjemmefra og have med dig overalt.
Ellers er det i orden at lade din telefon op til 100 procent en gang imellem, hvis du er nødt til det – men altså ikke er hver gang.
4. Pas på høje temperature
Batteriet i en smartphone er utrolig sensitiv over for varme. Overstiger temperaturen 35 grader, kan det faktisk give batteriet permanente levetidsskader. Er du derfor ude i solen, er det vigtig at dække telefonen til.
Det samme vil ske, hvis batteriet er i et alt for koldt miljø - dog vil disse skader kun være midlertidige. Så snart telefonen er tilbage i normal temperatur, vil batteriet fungere normalt igen, skriver Apple.
Ifølge it-giganten har en iPhone det for eksempel bedst i temperaturer mellem 0 til 35 grader - det samme kan vel siges om os mennesker.