Få svar på alle de Pokémon-spørgsmål, du ikke tør at stille

Hvad er en Pokémon, er det nye spil farligt, og kan man kæmpe mod sine venner? Her får du alle svarene.

En enkel spiludgivelse har sjældent fået så meget omtale som det nye spil Pokémon Go. På gaden tiltrækkes spillere af de små væsener, og på nettet spredes nyheder og tips til spillet, som det sjældent er set lignende før.

Men hvis du endnu ikke helt er inde i spillets mekanismer eller bare gerne vil vide, hvad hypen handler om, så læs med her, hvor du kan få svarene på de vigtigste spørgsmål.

Det væsentligste først: Hvad er en Pokémon?

Pokémon er væsener i alle størrelser og former. De bor rundt om i verden meget lig andre dyr. De fleste Pokémon kan ikke tale - udover at sige deres eget navn. 

Til at begynde med er en Pokémon ikke ret stærk, men en træner kan gøre den stærkere ved at arbejde med den. Til tider sker det, at en Pokémon via træningen udvikler sig og dermed bliver en endnu stærkere type Pokémon. Der findes mere end 700 Pokémon.

Hvad er Pokémon Go?

Pokémon Go er det seneste spil i rækken af mange. Nintendo, som står bag Pokémon-universet, udgav det første spil i 1996, og siden er fulgt en lang række udgivelser. Men Go er det første af sin art og samtidig det første, hvor mobiltelefonen er i centrum.

Tidligere skulle du bruge en af Nintendos spilkonsoller. Nu skal du i stedet ramme Pokémon, som dukker op, når du er ude at gå en tur. DU kan se mere om, hvad du gør inde i spillet her.

Hvad er det vigtigste i spillet?

De tre vigtigste ting er Pokémon, Pokéstops og Pokégyms. Og ja, det hedder både én Pokémon og to Pokémon.

Pokémon fanger du ved at gå ture, hvor de dukker op mere eller mindre tilfældige steder, men Pokéstops er på forhånd udvalgte steder, hvor du kan få en masse udstyr, som du skal bruge for at fange endnu flere Pokémon og kæmpe mod dem i Pokégyms.

Der er hverken Pokéstops eller Pokégyms nær mig. Hvordan kan jeg tilføje dem?

Det kan du ikke. Alle placeringer i Pokémon Go stammer fra spillet Ingress, som spilfirmaet Niantic lavede for flere år siden, og som stadig spilles verden over. Det er Niantic, der har lavet både Ingress og Pokémon Go.

Ingress-spillere har gennem årene tilføjet “portaler” med billeder, placeringer og navne, som er blevet godkendt af Niantic.

Det er en del af de portaler, der er blevet til Pokégyms og Pokéstops i Pokémon Go.

Er Pokémon Go farligt?

Ja, hvis du opfører dig uansvarligt, så er det lige så farligt som alt muligt andet. Det kræver opmærksomhed at fange en Pokémon, der dukker op på skærmen, så spillet hører naturligvis ikke hjemme bag rattet, eller når du cykler.

I USA har der desuden være alvorlige tilfælde, hvor folk er blevet lokket til bestemte steder igennem spillet og frarøvet deres ting. Så slemt er det ikke gået i Danmark, men du skal stadig overholde helt almindelig lovgivning.

Men ikke alle gør det, og derfor måtte Danmarks Tekniske Universitet onsdag sende en advarsel ud, da man opdagede, at en af spillets lokationer var midt på en byggeplads, hvor der var adgang forbudt.

Hvis jeg fanger en Pokémon, kan mine venner (og fjender) så også fange den?

Ja, alle Pokémon (med undtagelse af dem, du får ved hjælp af en genstand, der hedder "Incense") er delte. Det vil sige, at alle i området kan fange den samme Pokémon. Det betyder, at det giver mening at gå på jagt sammen, uden man kommer til at stjæle Pokémon fra hinanden.

Kan jeg kæmpe mod andre spillere?

Ikke direkte. Men hvis du sætter en Pokémon ind i et Pokégym, så kan andre komme og kæmpe mod den.

Ved at sætte den ind i et Pokégym overlader du styringen af den til spillet, men hvis den bliver slået i kamp mod en modstander, kommer den tilbage blandt de Pokémon, du selv kontrollerer, og du kan igen bruge den selv.

Ved at have en Pokémon i et Pokégym, kan du optjene mønter, som du bruger til at købe ting i spillet. Bliver din Pokémon slået ud, kan du ikke længere tjene mønter fra dét Pokégym - før du igen har slået din modstander ud og placeret din egen Pokémon.

Derfor ser man mange Pokégyms skifte farve adskillige gange om dagen.

Men er det overhovedet et godt spil?

Det må være op til den enkelte at vurdere, men helt sikkert er det i hvert fald, at spillet ikke er færdigt. Meget langt fra. Vil du spille, skal du forberede dig på at skulle tvinge app'en til at lukke adskillige gange om dagen, da den fryser, 'lagger' og i det hele taget opfører sig rigtig underligt til tider.

De gode nyheder er, at det med al sandsynlighed bliver meget bedre. Niantic, der har lavet spillet, lover, at der ville komme mange opdateringer. I første omgang fokuseres der på at stabilisere serverne og sende spillet ud i andre regioner (som Danmark, yey!), men senere kan du se frem til at kunne bytte Pokémon med dine venner og mange flere funktioner.

Indtil videre er spillet kun udkommet i USA, Australien, New Zealand og nu også Tyskland. Derfor giver det et ekstra pres på serverne, at folk fra hele verden logger på.

Hvis det ikke er i Danmark endnu, hvorfor kan man så spille det?

Det kan du, fordi det er rigtig svært at sætte mure op på internettet.

Derfor er det muligt for eksempel at oprette et amerikansk Apple-id til iOS eller hente en installationsfil til Android. Alt det kan du læse meget mere om lige her.

Har du flere spørgmål? Så kan du stille dem i tråden herunder, så vi eller andre brugere har mulighed for at svare.