Tech

Afsløring: Dansk firma leverer netovervågning til Kina

Dansk firma vil levere overvågningsudstyr til Kina. Det bekymrer menneskeretsorganisation.

Mens Kina under præsident Xi Jinping strammer grebet om menneskeretsforkæmpere og journalister, er et unavngivet dansk firma på vej til at levere et sofistikeret overvågningssystem til landet.

Det viser dokumenter fra Erhvervsstyrelsen, som Information har fået aktindsigt i.

Den 15. april i år udstedte styrelsen en eksporttilladelse til firmaet, hvoraf det fremgår, at "bestemmelsesland" er "Kina". Overvågningssystemet, som består af både hardware og software, er i tilladelsen fra Erhvervsstyrelsen kategoriseret som "Internetprotokolnetbaserede kommunikationsovervågningssystemer eller udstyr, og specielt konstruerede komponenter hertil".

Menneskeretsorganisationen Amnesty International finder sagen stærkt bekymrende.

- Vi ved, at overvågning i Kina bliver brugt systematisk til at forfølge, pågribe og dømme kritikere af styret og deres familier, venner og bekendte. Det skal vi i Danmark selvfølgelig ikke bidrage til, siger organisationens talsmand, Ole Hoff-Lund til Information. Han opfordrer derfor de danske myndigheder til at stoppe handlen.