Tech

Stor, større, størst: Selvbyggede højtalere hitter på Roskilde

De seneste år er selvbyggede højtalere blevet vildere, større og mere larmende. Vi tog en stikprøve for at se, hvor vilde højtalerne kan blive.

Glem den lille transportable højtaler derhjemme - byg i stedet et vildt monster, der kan blæse de andre lejre et stykke. På Roskilde Festival har trenden de seneste år været at bygge vildere og større højtalere selv, og i år er langt fra nogen undtagelse.

De skyder op over hele pladsen, og meget tyder på, at opskriften på en god Roskilde-højtaler er enkel. Den skal bare kunne spille højt. Og det kan der komme mange forskellige udforminger ud af.

Høje, rullende og larmende

En stikprøve i campingområderne viser, at de store larmende tårne er et almindeligt syn blandt gæsterne. Her har de sluppet kreativiteten løs i festens tegn i form af flere meter høje, rullende og larmende 'soundsystems'.

Roskilde Festivalen opfordrer da også til netop at slippe kreativiteten løs.

På campingpladsen har blandt andet Maker gjort det muligt at bygge egen højtaler. Her kan man for 450 kroner bygge en højtaler fra bunden af - endda med indbygget ekstra oplader til din mobil. 

Tre oplagte højtalere du kan købe

Hvis ikke man gider kaste sig over det vilde anlæg, så kan man også nøjes med oplagte transportable højtalere. Her er tre oplagte bud, som man kunne bruge på en af sommerens mange festivaler:

Tre danske transportable højtalere

 1. Beoplay A1

  Let og lille

  Pris: 2.000 kroner

  Beoplay gør det igen med deres nyeste A1, der både er en stilfuld enkel og transportabel højtaler. Den spiller fint op, og snoren gør, at den nemt at hænges op.

  Den mangler lidt af den ekstra bas og gode diskant. Størrelsen gør, at lyden aldrig bliver helt så rund, men set i sin transportable form er lyden overraskende god. 

 2. Soundboks

  En større og mere højlydt højtaler

  Pris: 4.800 kroner

  Hvis du har brug for en højtaler, der kan konkurrere mod de mange soundsystems på festivalen, så kunne du kigge på den hårdføre Soundboks. Den startede som en Kickstarter-kampagne og har fået stor succes. En knap på siden gør det muligt at spille højt og ekstra højt. Den kan stadig fungere på Bluetooth, og du kan udskifte batteriet, der kan holde til hele 30 timer. 

  Den mangler dog den gode lyd. Den fokuserer på at spille højt, og det gør den rigtig godt, men du får ikke den smukke afrundede lyd. 

 3. Libratone One

  Tæt på selvbyg

  Libratone har nu for alvor kastet sig over bluetooth-højtalerne med deres nye One. Den kommer i friske farver og leverer en noget anden tilgang end de to andre. For her kan du selv bestemme funktionen. Du kan udskifte rammen, så den enten kan få en hank, en krog eller hvad du nu måtte bruge. Det er det tætteste på selvbyggende højtalere.

  Farverne er dog ikke helt så oplagte til en frisk omgang festival-tur, men du kan også få den i mere rolige farver, hvis det kunne friste.