Tech

Tesla har sendt ny model på vingerne i Danmark

Tesla sender nu den nye Model X på gaden i Europa med Danmark som første land. Vi tog en testtur i den nye elektriske SUV.

Selv om salget af Teslas elbiler her i landet har lidt gevaldigt under afgifts-vedtagelsen ved årsskiftet, er Danmark alligevel en af de første lande til at få de nye Model X'ere på gaden her i Europa. 

Det skyldes tidlige bestillinger fra danske kunder, der er klar til at trodse afgifterne og køre på mere strøm i den noget større SUV fra Tesla. 

Bagdørens falkevinger

Tesla Model X ligner ved første øjekast blot en forvokset Model S, der er den mest udbredte bil fra det amerikanske selskab. Men det er blot indtil man åbner bagdørene. 

For Tesla har valgt at udstyre deres nye bil med såkaldte 'falke-vinger' som døre. Det vil sige, at de åbner op og ud. Men hvor de scifi-inspirerede 'mågevinger'-døre, som blandt andet den 80'er-populære Delorean kan blære sig med, har Tesla-bildøren et ekstra hængsel på midten, der gør, at de mere ligner en falks vinger (deraf navnet).

Det ekstra hængsel har dog mere end blot en visuel funktion. Det betyder, at dørene kan åbnes på langt smallere områder. Som eksempelvis når man parkere tæt og skal have bagdørene åbnet. 

Både fordøre og bagdøre åbner automatisk. Ved hjælp af sensorer på dørene kan man sikre sig, at de ikke åbner op i noget og derved skaber ridser. Hvordan det fungerer, kan du se i videoen i toppen af artiklen.  

Som at sidde i et rumskib

Teslas stifter og direktør Elon Musk har tidligere udtalt, at de arbejder på en ny form for instrumentpanel til deres biler, der skaber følelsen af et rumskib i bilen. Så vidt er Tesla dog ikke kommet endnu, men følelsen af rumskib er ikke langt væk. 

Det skyldes, at bilen er udstyret med en 17-tommer stor touchskærm i midten, du sidder højt i bilen og så er Model X udstyret med en næsten uendelig høj forrude, der giver dig udsyn over hele vejen og ikke mindst himmel. 

Derudover er køreoplevelsen på højde med Teslas andre modeller. Faktisk er det svært at bedømme, om man sidder i en Model S eller Model X på køreoplevelsen. Den store forrude og højden på Model X giver dog en forskel, når det handler om overblikket i trafikken. 

Beskytter dig mod bioangreb

Desuden fortsætter Tesla deres vilde navngivning med Model X. Bilen kommer med såkaldt 'Bio Weapon Defense Mode' som er selskabets luftcirkulationssystem, der vil kunne genbruge luften i bilen.

Ud over teoretisk beskyttelse mod bioangreb, så er tanken i højere grad, at funktionen vil kunne holde eksempelvis pollen eller bilos ude, hvis man skulle befinde sig i slemt forurerende områder eller være allergiker. 

Netop på navnene skiller Tesla sig ud fra de andre bilproducenter. Ud over 'bio weapon defense mode' kan du tilkøbe 'Insane' eller helt op til 'Ludicrous mode', der dækker over bilens motorkapacitet. 'Ludicrous' giver bilen et ekstra skub, så den klarer 0-100 km/t på 3,4 sekunder, hvis det skulle være noget. 

De første Tesla Model X'ere ruller på gaden inden udgangen af juli, og har en pris fra 729.000 kroner. Her skal man dog påregne regeringsafgiften med oveni.