Historiens største hack kan ramme dig i dag

16x9
Med en applikation kan IT-kriminelle få adgang til fortrolige oplysninger på din mobiltelefon. Foto: Scanpix / Scanpix

Et af de største hack nogensinde skete tilbage i 2013 på tjenesten MySpace, uden de selv opdagede det. Og det kan blive et problem for dig i dag.

Det er først afsløret nu, at tjenesten Myspace blev ramt af et omfattende hackerangreb tilbage i 2013. Selv opdagede de intet.

Der er tale om et af historiens største lækager, da op mod 427 millioner gamle MySpace-kodeord og –brugernavne blev lækket.

De skulle nu være sat til salg på nettet, oplyser mediet TechCrunch.

Samme hacker tog også LinkedIn for nylig

Afsløringen kommer kun kort tid efter, det samme skete for LinkedIn, hvor op mod 120 millioner brugeres oplysninger blev sat til salg efter et hackerangreb i 2012.

- Det er dybt foruroligende, at MySpace intet har opdaget af lækagen før nu, og det er også opsigtsvækkende, at det sker så kort tid efter LinkedIn, fortæller Peter Kruse, sikkerhedsekspert hos CSIS.

Bagmanden til både LinkedIn og MySpaces hack formodes at være hackeren, der går under det paradoksale navn, ’Peace'.

Derfor kan det ramme dig

Med op mod en halv milliard brugeroplysninger løs på nettet er der også stor sandsynlighed for, at dine er med iblandt. Også selv om du ikke har brugt tjenesten i flere år.

For der kan være stor sandsynlighed for, at du eksempelvis har genbrugt kodeord på tværs af tjenester, som de fleste brugere gør. Eller også er du god og udskifter ofte dine kodeord, men du kan have glemt hvad det gamle var, og derved ubevidst have genbrugt det på en ny tjeneste i dag.

- De fleste brugere har forhåbentlig ikke genbrugt deres kodeord gennem tiderne, men vi ved, at mange brugere ofte gør netop det. Og det er klart den største risiko ved disse hack, fortæller Peter Kruse.

Udskift løbende dine kodeord

Derved kan bagmændene, der ender med at købe den store bunke lækkede brugerinformationer, systematisk afprøve dine både kodeord og mail-adresser på andre tjenester som Facebook, Gmail og lignende.

Og hvis du har genbrugt det samme kodeord gennem årene, står dine profiler vidt åbne.

Du bør være opmærksom, og du bør løbende udskifte dine kodeord, så du ikke udsætter dig selv og dine profiler for fare. I dette tilfælde kan det være svært at gå tilbage og udskifte alle dine logins på diverse profiler og platforme, men hvis du har muligheden, så bør du gøre det, lyder rådet.