Tech

Historisk fald i antallet af ulovlige downloads af danske film

Ulovlige downloads af danske film falder for første gang. Alligevel er kritikken af politiets indsats mod pirateri hård.

For første gang, siden man har kunnet måle omfanget af ulovlige downloads af film, er antallet af ulovlige fildelinger faldet. Men det skyldes ikke politiets indsats, som møder hård kritik.

Det fortæller Kulturen på NEWS

Fra 2014 til 2015 er antallet danske film downloadet ulovligt via den såkaldte peer 2 peer-teknologi faldet med godt 20 procent.

I mange år har dansk film kæmpet en ulige kamp mod den ulovlige fildeling på nettet. Problemet har været konstant stigende og det betyder, at det danske dvd-salg er gået helt i stå, og efterladt et gabende hul i den danske filmøkonomi på flere hundrede millioner kroner.

En typisk dansk film koster 20 millioner kroner at producere. Men de penge er svære at tjene ind igen, når filmen bliver ulovligt kopieret.

Men for første gang er antallet af ulovlige downloads af danske film faldet, viser nye tal fra Rettighedsalliancen, som overvåger pirateri på vegne af de danske rettighedshavere.

I 2015 blev danske film downloadet 21,8 mio gange over hele verden. Det svarer til 60.000 gange hver eneste dag. Men det er faktisk et fald i forhold til året før, hvor dansk film blev downloadet 27,7 millioner gange. Og det betyder faktisk et fald på 21,3 procent.

Og det står i skarp kontrast til det globale omfang, hvor antallet af ulovlige downloads er steget med 20 procent

Den danske succes skyldes ifølge direktør for Rettighedsalliancen, Maria Fredenslund, flere ting.

- Vi har formået at få blokeret for flere ulovlige sider på internettet. Sider, som distribuerer ulovligt indhold. Og så har vi fået dirigeret noget af trafikken over til de lovlige tjenester, siger Maria Fredenslund til Kulturen på NEWS

Selv om der er grund til at smile for de danske filmskabere, er problemet med ulovlig piratkopiering stadig markant. Derfor bliver politiet mødt med hård kritik.

- Jeg mærker slet ikke, at politiet gør noget. Når jeg har anmeldt sager til politiet, afviser de mig, siger direktør og filmproducent, Ronnie Fridthjof, der står bag bl.a. Alle for 1 og 2 og Armadillo.

Også Rettighedsalliancen retter en skarp kritik af politiet. Maria Fredenslund mener, at politiet er nærmest fraværende på de digitale medier.

- Vi mærker ikke politiets indsats. Og selv om de kan gøre noget, så gør de det ikke. Det er ikke godt nok, siger Maria Fredenslund.

I 2013 meddelte Rigsadvokaten, at bekæmpelsen af blandt andet ulovlige download var en prioritet og et særligt indsatsområde. Men i dag sidder bare en anklager hos Statsadvokaten for Særlig Økonomisk og International Kriminalitet (SØIK) for at tage sig af sagerne,

- Og sager er der nok af. Siden 2013 er 228 sager blevet meldt til politiet, men SØIK har kun behandlet 37 af de sager. Og sidste år færdiggjorde anklagemyndigheden otte sager – Ingen af dem omhandlede ulovlig fildeling af film.

Folk overholder jo ikke loven her. Det sker jo 60.000 gange i døgnet, at en dansk film bliver delt ulovligt?

- Ja, og det er klart, at det er et område, hvor politi og anklage myndighed spiller en rolle. Omvendt skal man også gøre sig klart, at internettet har nogle muligheder, det har også nogle problemer, udfordringer og begrænsninger, og det er nok ikke alt det, der kan løses af straffesager og politi og anklagemyndighed, siger Jens Røn, statsadvokat hos Rigsadvokaten, til Kulturen på NEWS.

Den forklaring er ikke ny for Ronnie Fridthjof.

- Allerede da vi udsendte vores allerførste film tilbage i 2008 mærkede vi det her, og da var svaret fra politiet: ”Det må I selv tage jer af”, fortæller Ronnie Frithjof.

Det ser ud til, at Rigsadvokaten er opmærksom på, at indsatsen ikke er fejlfri. Der er nemlig lagt op til en evaluering af bekæmpelsen af pirateri i 2016.