Tech

Tre skjulte kæmpe skatte der endnu ikke er fundet

Playstation-spillet Uncharted sætter dig ind i jagten på en virkelig piratskat. Men det er ikke den eneste skat, der ikke er blevet fundet endnu.

Der er noget barnligt interessant ved skjulte skatte. De er omdrejningspunkt i film, bøger og ikke mindst spil, hvor det seneste er Playstation-spillet Uncharted 4: A Theif's End, der udkom tirsdag. 

At spillet netop har omdrejningspunkt om en skattejagt, kommer ikke bag på Bjørn Lovén, der er lektor i arkæologi ved Københavns Universitet. Han oplever for tiden en stigende interesse for fortidens skjulte skatte, og siger, at mennesket endnu har store opdagelser til gode.

- Selvom der allerede er fundet mange store kulturskatte, så ligger størstedelen stadig og venter, enten skjult i jorden eller i havets dyb. Det er helt sikkert. Og det er tydeligvis noget, der interesserer folk, udtaler Bjørn Lovén.

Bjørn Lovén har selv været med til at finde vilde fund. Blandt andre Athens flådebaser fra tiden omkring 480 f.Kr., der husede de krigsskibe, der kæmpede i nogle af verdenshistoriens vigtigste begivenheder

Verdens tre største skatte, der endnu ikke er fundet

Henry Averys skat er langt fra den eneste skat, der tiltrækker opmærksomhed fra skattejægere rundt omkring i verden. 

Her er verdens tre mest kendte skatte, som vil gøre den heldige skattejæger meget rig.

Skatte der aldrig er blevet fundet

 1. San Miguel

  I 1715 havde Spanien samlet en lille flåde bestående af 11 skibe, der skulle sejle fra Cuba til Spanien. Skibene var fyldt med guld, sølv, perler og smykker til en anslået værdi på over 10 milliarder kroner. Men skibene kom ikke langt.

  Efter kun seks dage på vandet sejlede skibene direkte ind i en kæmpe orkan, der sendte besætningsmedlemmerne i døden og skibene mod havbunden. I dag har man fundet nogle af skibene, men ikke skibet San Miguel, der efter sigende bar den mest værdifulde last.

 2. De syv Fabergé-æg

  I slutningen af 1800-tallet lavede den russiske guldsmed Carl Fabergé omkring 50 juvelbesatte påskeæg til den russiske zar. Men under den russiske revolution i 1912 dræbte kommunistiske oprørsgrupper den tidligere hersker, Zaren, og hans familie.

  De overtog dermed den store rigdom, heriblandt otte unikke påskeæg, hvoraf syv ikke er set siden. Et af æggene er blevet fundet af en amerikaner, der har solgt det videre til 180 millioner kroner. Alle otte æg har tilsammen en anslået værdi af 1,3 milliarder kroner. 

 3. Naziguld til milliarder

  Metalkasser fyldt med guld og andre værdifulde genstande ligger formodentlig på bunden af Toplitz-søen i Østrig. Her kæmpede nazisterne mod amerikanerne under Anden Verdenskrig.

  Nazisterne blev til sidst så pressede, at de overgav sig, men de nåede lige akkurat at smide kasserne ned i søen. Flere dykkere har efterfølgende mistet livet i deres forsøg på at finde metalkasserne, da søen er fyldt med træer fra den omkringliggende skov.

På jagt efter piratskatten

Uncharted-serien er Sony Playstation helt store og unikke perle og er i sin fjerde-udgave, Uncharted 4: A Thief's End virkelig blevet endnu mere gennemført. Det er adventure-spil med fokus på gåder, action og en medrivende historie.

Selve Historien handler om en forsvunden skat fra 1600-tallet, der blev gemt af piraten Henry Avery, der er en rigtig historisk person.

Henry Avery var i lang tid eftersøgt af de engelske myndigheder. Men selvom flere af hans mænd endte i galgen, så lykkedes det for Avery aldrig at blive fanget. Han forsvandt derimod fra jordens overflade – og efterlod sig to spørgsmål: Hvad skete der med Avery? Og hvor ligger skatten gemt i dag?

Spillet har fået overordnede meget positiv anmeldelser hele kloden rundt og er i øjeblikket placeret som det bedst-anmeldte spil på websiden Metacritics.com, der netop samler anmeldelernes karakterer. Her hiver spillet en samlet score på 95 ud af 100.

Det er en meget velfortjent karakter, slår TV 2 Tech selv fast efter at have spillet Uncharted. Grafikken og ikke mindst stemmeskuespillet slår alle andre store spiltitler med længder. Der er forståelse for dybde på trods af få gameplay-gentagelser, og ikke mindst føler man sig mere end underholdt i det liniære spil, der driver dig rundt i alle verdens afkroge på jagt efter en sagnomspunden skat.