Tech

Ekspert: Over halvdelen bliver ramt af cyberkriminalitet

Flere og flere oplever, at deres data tages til gidsel af hackere, der kræver løsepenge, for at få den igen.

Tirsdag og onsdag omdannes Øksnehallen i København som forum for bekæmpelse af cyberkriminalitet, når it-sikkerhedsmessen ’Infosecurity’ indtager hallerne. Her skal flere danske og internationale eksperter mødes og drøfter de stigende udfordringer ved cyberkriminalitet.

En af dem er Mikkel Bossen, som arbejder for Palo Alto Network, der er et amerikansk firma, der til hverdag arbejder med at bekæmpe cyberkriminalitet.

Mikkel Bossen fortæller TV 2, at han estimerer, at over halvdelen af både privat personer, firmaer og offentlige institutioner rammer af cyberkriminalitet.

- Jeg tror, at hvis du samler 1000 virksomheder i Danmark, så ville mit skud være over 50 %, der er blevet ramt af hacker-angreb i en eller anden grad.

- En del af vores kunder oplever det op til fem til seks gange pr, halve år. Næsten ligegyldig hvem, så har de været udsat for det, siger Mikkel Bossen.

Betal – eller sig farvel til dine data

Mikkel Bossen fortæller, at det er en bestemt slags cyberkriminalitet, der i øjeblikket hærger – nemlig ransomware, en malware-variant, der krypterer data og herefter forlængere løsepenge for at fjerne krypteringen igen.

Hvad er ransomware?

- Ransomware forhindrer dig i at bruge din data på dit netværk eller computer. 

- Ramsomware kan kryptere dine filer, så du ikke kan bruge dem eller stoppe forskellige funktioner på computeren, så du ikke kan bruge dem.

- Hackerne vil som regel kræve at du betaler et beløb for at få dine data igen.

- Ransomware kan også påstå, at du har gjort noget ulovligt på din computer, og derfor presse dig til at frigive oplysningerne, vedmindre du betaler et givent beløb.

Der er ingen garanti for, hvis du betaler beløbet, at du får dine filer - eller adgang til computeren igen.

Kilde: www.microsoft.com

- Det er en form for gidseltagning af dine data. Det kan være ens data på nettet eller data på ens egen computer.

- Hvis man snakker med virksomheder, er det ofte de data, der ligger i firmaets fællesområder, som bliver krypteret. Men hvis man er privatperson, så er det som regel alle ens privat-dokumenter, som for eksempel billeder, der bliver krypteret, siger Mikkel Bossen.

Fra 500 – til 250.000 kroner for data

Problemet er ifølge Mikkel Bossen, at det bedre ofte billigere for større firmaer at betale bøden, end at produktionen går i stå.

- Hvis produktionen går i stå hos større firmaerne, så taber de mange millioner. Ekstreme summer. Hvis de har muligheden for at betale summen, som i Danmark ligger mellem 10-250.000 kroner, så er det mere værd for dem i sidste ende.

- Det samme gør sig gældende hos privatpersoner. De fleste tænker, at det er nemmere bare at betale 5-600 kroner, i stedet for at gå til politiet eller andet, fortæller Mikkel Bossen.

Og fordi de fleste firmaer og privatpersoner vælger at betale sig fra det, så fortsætter hackerne fortsætter med at tjene penge, og så forsvinder problemet ikke.

- Cyberkriminalitet er drevet af penge – lige som handel med våben og narko. Der hvor pengene er nemme at få, der er der flest, fortæller it-eksperten.

Herunder kan du se en guide til, hvordan du sikre dine ting på nettet.