Tech

Efter års mystik: Her er den hemmelige skaber af Bitcoins

Den australske entrepenør Craig Wright står bag Bitcoins - men ville helst forblive hemmelig.

Den digitale møntfod Bitcoin har haft en mystisk, snørklet og dramatisk historie. 

Det er blandt andet den foretrukne valuta, når lyssky og kriminelle typer handler på de usynlige sider af internettet, fordi den ikke kan spores.

Som eksempelvis den digitale handelsplads ‘the Silk Road’, der i 2012 blev lukket ned af de amerikanske myndigheder - og hvor man kunne købe alt fra våben til stoffer og snigmordere. 

Bitcoins bliver dog også brugt til helt legitime formål - og flere og flere steder er det muligt at betale med valutaen. 

Noget af det mystiske ved den digitale valuta har - indtil nu - været, hvem der har opfundet den digitale og usporlige valuta. 

Men nu er den australske 45-årige entreprenør Craig Wright offentligt stået frem som skaberen af Bitcoin under aliaset Satoshi Nakamoto, skriver BBC.  

Fik ransaget sit hus i december

Dermed ender års spekulation øjensynligt om, hvem der opfandt og grundlagde det underliggende system af computere, kryptografier og algoritmer, der driver Bitcoin-systemet.  

Craig Wright har fremlagt tekniske beviser for, at han står bag Bitcoin-systemtet. Desuden har centrale skikkelser i Bitcoin-miljøet bekræftet entreprenørens identitet, skriver BBC.  

Desuden har Craig Wright både over for medierne BBC, the Economist og GQ afsløret sin identitet. 

Det er ikke første gang, at Wright er blevet kædet sammen med den digitale valuta. 

I december 2015 blev hans hus ransaget af australske myndigheder. Allerede dengang blev australieren kædet sammen med Bitcoin-valutaen af blandt andet magasinet Wired. 

Dengang var de australske skattemyndigheder også inde over sagen, men afviste ifølge Bloomberg News at kommentere på sagen grundet fortrolighedskrav.

Vil stoppe spekulationer

Ved nu at gå offentligt ud håber Wright at sætte en stopper for de mange spekulationer, der har cirkuleret om, hvem Satoshi Nakamoto i virkeligheden er. 

Mange medier har i flere år forsøgt at identificere skaberen, som - siden Bitcoin blev opfundet i 2008 - har formået at skjule sin identitet bag tung kryptering. 

Men siden ransagningen i december har Wright følt sig nødsaget til at stå frem. 

- Der kører mange historier, som ikke passer, og jeg bryder mig ikke om at skade de mennesker, jeg holder af, siger han ifølge BBC. 

- Jeg har ikke gjort det her, fordi jeg ville, siger Wright, der aldrig har haft et ønske om at blive et billede på Bitcoin-valutaen. 

- Jeg vil ikke have penge. Jeg vil ikke have berømmelse. Jeg vil ikke forgudes. Jeg vil bare være i fred. 

Det er i øjeblikket omkring 15,5 millioner Bitcoins i cirkulation. Hver Bitcoin har en værdi på 2.931 kroner.