Tech

Vestagers kamp mod Google: Det rammer også dig

EU's konkurrencekommisær Margrethe Vestager har sendt et nyt anklageskrift mod Google og deres Android-system. Se hvad det kan have af betydning for dig.

Google kan have udnyttet deres markedsledende position på mobile styresystemer til at gavne deres egen forretning. Det vil EU med Margrethe Vestager i spidsen nu til at undersøge med et nyt anklageskrift.

Google sidder på 81 procent af markedet for mobile styresystemer med deres åbne Android. Android bruges i dag af producenter som eksempelvis Samsung, LG, Huawei og HTC.

Dit app-valg er taget på forhånd

EU og Vestager finder det problematisk, at Google, ifølge anklagen, nærmest dikterer producenternes app-valg på tre konkrete punkter som browser (Google Chrome), korttjeneste (Google Maps) og app-butik (Google Play).

Alle tre apps kommer præinstalleret på stort set alle Android-enheder i dag, og giver derfor en konkurrencevridning i forhold til andre apps. Den sidstnævnte Google Play kræver ligeledes, at du opretter en Google konto, for at du kan hente apps.

Umiddelbart giver det hele meget sig selv, da det altid har været sådan på Android (og sådan set også på iOS og på Windows Phone). Men reelt set rammer det dig på områder, du måske slet ikke tænker over.

Google-alternativer

Google kan kontrollere, hvad du skal se i de forskellige tjenester. Som når du søger efter en café eller lignende, kan Google fremhæve dem, der har betalt for at være på tjenesten. Google lever af annoncer og reklamer, så det er et punkt, du skal være opmærksom på.

Ifølge Vestager mister du incitamentet til at hente andre apps, eksempelvis kort-apps, når Google Maps allerede er installeret. I betragtning af, at markedet er fyldt med gode kort-apps, kan det være, du misser den bedste på markedet.

Til alt ære og respekt, så er det svært at slå Google Maps, men problemet ligger mere i, at dine vaner ikke rigtig gør det tilgængeligt.

Andre app-udviklere kan miste lysten til at udvikle lignende apps, da Google allerede sidder så tungt på markedet. Det mener Vestager ligeledes. Dog prøver flere, som ’DuckDuckGo’ mod Google søgemaskine, ’Here’ mod Google Maps, ’Outlook’ mod Gmail og så videre. Så der er fortsat en del alternativer at vælge imellem.

Kan betyde en "renere" mobil

Google er endnu ikke kendt skyldig i disse anklager. De får nu mulighed for at svare på anklageskriftet inden EU Kommisionen bestemmer sig for deres videre færden.

Men hvis det viser sig, at Google har misbrugt deres markedsledende position, så kan det få vidtrækkende ændringer for dig. Det kunne i bedste fald betyde en mere "ren" mobil, der ikke ville være fyldt til randen med præinstallerede apps, selv om du nok ikke helt slipper for dem. 

Du ville også få en større valgfrihed af apps fra begyndelsen af, så du på den måde ikke har flere apps på din mobil med grundlæggende ens funktioner.