Tech

Facebooks tre største nyheder: Robotter, socialt VR og Facebooks kunstige intelligens

Facebooks udviklerkonference F8 er slut og jeg har udvalgt tre af de største og mest interessante nyheder.

Hvert år holder de store selskaber som Apple, Google og Facebook en konference for alle udviklere, der arbejder på deres platforme. F8 i San Francisco er Facebooks version. Over to dage introducerer de nyheder, fortæller om de kommende muligheder og giver et unikt indblik i en verden, som normalt er bag lukkede døre.

De to dage er nu overstået, summen har lagt sig og udviklerne er taget hjem igen. Men nyhederne er i allerhøjeste grad stadig aktuelle. Men med et så intenst forløb, kan det være svært at få et overblik over, hvad det er Facebook har annonceret.

Jeg har været til stede på konferencen i et vindblæst men solrigt San Francisco. Jeg har prøvet at samle overblikket, og kommer her med mine tre bud på hvilke nyheder, der var de bedste, mest interessante og dem som påvirker dig mest.

Er du en bot eller et menneske?

Den måske mest påfaldende nyhed præsenterede Mark Zuckerberg i hans åbningstale på konferencens førstedag. De små botter.

Som udgangspunkt er det en ny funktion til Messenger, som giver onlineforretninger og virksomheder en hårdt-klaskende high five. Det åbner op for, at man som almindelig bruger nemmere kan komme i kontakt med virksomheder og butikker via Messenger.

Men i stedet for, at man snakker med en rigtig person, vil man skrive med en såkaldt bot, der har et programmeret svar. Ud fra enten allerede valgte svar-muligheder eller bestemte ord, kan man kommunikere med botterne. Alt afhængigt af hvilken service du har indladt dig til kommunikation, kan man blandt andet få fly-info, shoppe-muligheder eller vejrudsigter. Der kommer til at være mange muligheder.

Mark Zuckerberg har selv en vision om, at vi som brugere på sigt vil kunne have en ”fyldig” samtale på samme niveau, som du har med dine venner og bekendte. Men der er vi langt fra endnu. De botter jeg tog en "fyldig" snak med kunne kun meget få kommandoer - men nu har udviklerne også blot lige fået muligheden for at arbejde med dem. Det bliver interessant at se, hvordan de kommende Messenger-samtaler vil blive. 

VR - sociale aspekt i sociale medier

Den anden nyhed blev præsenteret på andendagen på konferencen, og er noget så paradoksalt som socialt VR. Hvis der er noget virtual reality som udgangspunkt ikke er i dag, så må det være socialt.

Du sidder med din egen skærm to centimeter fra øjne, har hovedtelefoner på og oplever en anden verden, end den du fysisk befinder dig i. Det lyder næppe åbent og socialt. Men igen har Zuckerberg en vision. Han mener, at VR vil blive fremtidens sociale aspekt på de sociale medier.

Og til at bevise den tese, præsenterede Facebooks Oculus-team, hvordan den sociale VR-oplevelse kan skæres:

To personer milevidt fra hinanden kan se virtuelle udgaver af hinanden. De kan snakke, se hinandens kropssprog og interagere med hinanden. Som eksempelvis at ”trække” den anden ind i forskellige 360 graders billeder. Det gør de ved at tage små kugler op med 360 graders verdener, og så trække dem over hovedet.

Ligeledes kan personerne tegne til og på hinanden og tage selfies med en virtuel selfie-stang – og billederne kan så lægges i en postkasse, skydes op i himlen og ende direkte på en Facebook-væg. Demoen af det sociale VR fik mildest talt salens mange udvikler-hoveder spontant til at sprænge i luften.

Endnu er vi langt fra noget, der bare er tilnærmelsesvist sejt, tilgængeligt og brugbart, men det giver bestemt nogle muligheder. Det har potentiale, som at være til stede andre steder sammen og opleve ting langt væk på en anden og mere intens måde. Det er måske netop mere her, at VR har sin berettigelse end i hele spilverdenen.

Facebook med en kunstig intelligens

Den sidste store nyhed er også den, du mindst kommer til at opleve eller se, men som allerede har den største betydning for din oplevelse på tjenesten. Når du i dag logger på siden og tjekker dit feed, så bliver du præsenteret for et udvalg, af hvad andre har lagt på. Det er indhold som passer til dig og dine ønsker. Det vil du opleve langt mere af i højere grad og med en mere fintunet udvælgelse.

Du vil eksempelvis på sigt kunne udvælge hvilke videoer du gerne vil se. Det kan være kun de videoer, der har et eller andet med Manchester United eller noget med katte at gøre. Du får et langt mere personligt feed, som sorterer og fravælger elementer, der ikke nødvendigvis interesserer dig.

Den kunstige intelligens mere tydelige opgave blev præsenteret lige inden konferencen. Her fremviste Facebook, hvordan synshæmmede vil kunne få oplæst billeder. Det kan de, fordi den kunstige intelligens vil kunne afkode og læse, hvad man ser på billederne. Er der en kat, hvad laver katten, hvilken farve er katten og så videre.

En teknologi der også kan bruges til at karakterisere alle andre billeder, der kan bruges til automatisk at tagge dine venner i billeder og på sigt måske endda omdanne sig til den nye personlige assistent, der kender alle dine venner, ved hvem du kommunikerer bedst med og som altid er et skridt foran dine behov. 

Det er både uhørt skræmmende, men også ganske fascinerende for vores fremtidige måde at opleve nettet på.

Det hele bliver nu og her

Som en lille ekstra sidebemærkning, så er en af de største fornyelse til Facebook allerede kommet. Facebook har gjort et stort nummer ud af deres live videoer, der har potentiale til at storme frem. 

Og passende nok, så lavede jeg min egen live video fra Facebooks F8. Den indeholder de fleste nyheder, som Facebook har præsenteret på F8 - og viser også meget godt, hvor lidt den almindelige amerikaner egentlig ved om Danmark...