Tech

Her er danskernes yndlings-emojier: Derfor bruger vi dem

Det røde hjerte er danskernes favorit - men vi er også begejstrede for den helt almindelige, smilende emoji.

Skal man tro vores emoji-vaner, er danskerne et meget kærligt folk. 

Det er nemlig hjertet - af alle de 845 emojier, der findes - danskerne oftests taster ind i deres beskeder, opdateringer og opslag. 

Det viser en ny opgørelse af firmaet Swiftkey, som laver tastaturer til smartphones. 

Heri kan man se de regionale forskelle på, hvordan verdens folkeslag bruger de små ikoner på computer, smartphone og tablet. 

Hjerter og smilyer 

Udover hjertet er danskerne vilde med den helt almindelige, glade emoji samt emojien, der blinker. Og tommelfingeren nedad.

Ifølge Swiftkeys opgørelse er de tre emojier - i forhold til verdensgennemsnittet - dem, danskerne bruger oftest. 

Modsat er der også en række emojier, danskerne bruger mindre end folk i resten af verden, som du kan se i tabellen herunder. 

Herhjemme er vi desuden glade for at bruge emojien, der blinker, den lidt misfornøjede emoji og så gaven. 

Emojier er følelser  

Men hvorfor bruger vi overhovedet emojier i stedet for det gode, gamle skriftsprog? 

Tina Thode Hougaard er sprogforsker ved Aarhus universitet og har undersøgt og registreret, at danskerne - særligt på Facebook - er begyndt at bruge mange interjektioner, altså udråbsord. Og det kan hænge sammen med vores brug af emojier, mener hun. 

Helt konkret har hun undersøgt danskerne sprogbrug i kommentarsporet på DR’s dokumentar ‘Fighting for Magnus’, der fulgte en 8-årig kræftsyg dreng. 

Interjektioner var ikke den mest brugte ordklasse, men lå dog relativt højt. Altså ord som ‘puha’, ‘uha’ og ‘åh’. 

- Jeg tror, en af årsagerne er, at udråbsord både siger noget og undlader at sige noget. De er følelser og er relativt upræcise, siger hun og pointerer, at det går igen i vores emoji-brug: 

- Når vi bruger emojier, vil vi udtrykke følelser, og det kan være svært at sætte ord på de følelser. Men en emoji kan modtageren tolke mange forskellige ting.  

- Den følelse, man har, er rigere end den, man kan sætte ord på. Skal man beskrive den med ord, bliver man tvunget ud i en stramhed og verbalisering, som kan ende i en semantisk lukning. Det bliver meget mere konkret, og så kan det være lettere med en emoji, siger hun.