NASA er pĂĄ jagt efter nye planeter - men nu er deres spejder i store problemer

Kepler-fartøjet, der er på jagt efter nye beboelige planeter, er kommet i problemer 120 millioner kilometer væk fra Jorden.

'Houston, vi har et problem', lyder den klassiske fejlmelding hos NASA, som kan spores tilbage til Apollo 13.

Det kan NASA's Kepler-fartøj ikke sige, da det er ubemandet. Men der er ingen tvivl om, at det lille fartøj er i en ganske penibel situation. I sin jagt på nye beboelige planeter er det kommet 120 millioner kilometer væk fra Jorden, og det er et uheldigt tidspunkt at bryde sammen på.

Ikke desto mindre er det ved at ske. Fartøjet er gået i nødindstilling, og det er rigtig dårligt nyt.

Bruger strøm hurtigt

NASA opdagede problemerne i torsdags, da man skabte kontakt til fartøjet, og nødindstillingen betyder, at fartøjet hurtigere end sædvanligt bruger sin strømforsyning i et forsøg på at redde sig.

Ifølge CNN er det ikke klart, hvad der har ført til nødindstillingen, og det er meget svært at komme til at reparere det fra så stor en afstand, fordi det tager 13 minutter for signaler at krydse den enorme afstand.

Og det, selvom signalerne rejser med lysets hastighed.

Har opdaget mulig beboelig planet

Kepler-fartøjet blev sendt op i rummet i 2009 og har til formål at overvåge Mælkevejen i et forsøg på at fastslå, om der er beboelige planeter i galaksen.

Allerede tilbage i 2012 havde fartøjet opdaget mere end 5.000 planeter, og sidste år lykkedes det faktisk finde en planet, der kan være beboelig, som blav kaldt 'Jordens ældre fætter'. Fartøjet har opdaget flere andre planeter gennem årene, som har større eller mindre chance for at være beboelige.

Kepler-fartøjet har tidligere overlevet tekniske problemer. I 2012 faldt et hjul af, som blev brugt til at skabe balance, og den situation fik NASAs teknikere løst.