Tech

Næsten en halv million danskere forsøgt snydt af cyberangreb

450.000 danskere er forsøgt snydt af et russisk cyberangreb, forklarer sikkerhedsekspert.

450.000 danskere har været udsat for et angreb, der kan koste dem penge, hvis de trykker på de forkerte links. Sådan fortæller IT-sikkerhedsekspert CSIS Peter Kruse overfor Ekstra Bladet.

Det handler ifølge ham om et russisk angreb, der er sendt ud til 450.000 danskere.

Angrebet er målrettet smartphones med Android, og angrebets reelle indhold er en sms, der beder danskere om at hente en MazarBOT. Heri består ifølge Peter Kruse det farlige: Hvis den hentes, så bliver MobilePay erstattet af en falsk version. En version, der beder brugeren om alle persondata, blandt andet CPR-nummer og foto af NemID.

- Vi kan se, at der er 8000, der rent faktisk har klikket på det her link, og en af grundene til det er, at folk måske ikke er vant til at denne slags kommer på mobiltelefoner, siger Peter Kruse til Ekstra Bladet.

Foregår på fejlfrit dansk

Sikkerhedsfirmaet har fundet frem til bagmandens tilholdssted: Rusland. Men Peter Kruse forklarer, at han mistænker, at der er en dansker indblandet, fordi sproget er helt korrekt dansk. Det øger troværdigheden i angrebet, men trods det fejlfrie dansk skal man som forbruger dumme sig adskillige gange for at miste penge.

- Der er folk, der har lidt tab, men det er folk, der har dummet sig ikke bare én gang, men mange gange. Når man modtager beskeden, er indstillingerne i Android klikket af, så man ikke kan køre køre ting fra usikre kilder, og den skal man have valgt fra, forklarer Peter Kruse til Ekstra Bladet.

Den efterforskning, som CSIS har lavet, er givet videre til den fælles, europæiske enhed, der bekæmper cyberkriminalitet.

CSIS har nu overdraget al deres materiale til Europols enhed mod cyberkriminalitet EC3.