Tech

Fylder 10 år i dag - men overlever Twitter?

Musikere, politikere og journalister elsker Twitter. Men det sociale medie er hårdt presset.

Det er nemt at skrive en begejstret fødselsdagssang til Twitter.

For på blot 10 år er den amerikanske virksomhed gået fra et par gutter foran en computer til et verdensomspændende socialt netværk, som over 300 millioner mennesker bruger hver eneste måned.

Og hver eneste sekund - døgnet og året rundt – bliver der i dag sendt langt over 600 tweets.

Altså rundt regnet en kvart million beskeder i den tid det tager at læse denne artikel.

Twitter har været medskyldig i frihedskampe under det arabiske forår, har ført millioner af mennesker sammen og har fundamentalt ændret hastigheden og kommunikationsgangene i dansk, amerikansk og international politik.

Alligevel er det mere en følelse af tømmermænd end fest, der melder sig på Twitters første runde fødselsdag.

For er det hele ved at slutte?

Da Twitter var Twttr

For at forstå Twitters krise må man først forstå, at Twitter blev skabt i en fuldstændig anden medievirkelighed.

Bush var præsident i USA, iPhonen var blot et yderst hemmeligt projekt hos Apple og Facebook var et lille ubetydeligt selskab, som kun nogle få studerende på amerikanske universiteter havde hørt om.

Traditionelle nyheder blev spredt via mediernes hjemmesider, og nyhedsbureauer verden over tog sig god tid til at tjekke breaking news.

Det hele gik lidt langsommere.

I marts 2006 fik Jack Dorsey sammen med nogle kammerater en ide: Hvad nu, hvis man nemt kunne sende en besked fra én telefon til flere hundrede andre telefoner via sms?

Det blev til Twitter, der oprindeligt ganske vokalfrit blev stavet Twttr. Og netop brugen af sms var med til at skabe en meget lavpraktiske og siden yderst karakteristisk begrænsning:

En besked kan maksimalt være 140 tegn.

Massiv succes 

Året efter tog Twitter for alvor fart under teknologifestivalen SXSW i Austin, Texas, det amerikanske præsidentvalg i 2008 brød lydmuren for Twitter, og da Michael Jackson i 2009 døde blev Twitter ganske enkelt presset i knæ på grund af den store opmærksomhed.

Med sin enkelthed og unikke hastighed blev Twitter pludselig helt centralt for breaking news.

De fem mest fulgte på Twitter – og TV 2

De fem mest fulgte på Twitter – og TV 2:

  • Katy Perry: 84 mio.
  • Justin Bieber: 77 mio.
  • Taylor Swift: 73 mio.
  • Barack Obama: 71 mio
  • YouTube: 60 mio.
  • TV 2 Breaking: 148.000

Alle kunne være med. Alle var øjenvidner til historien, og på få sekunder kunne små begivenheder, tanker eller billeder sprede sig til hele verden.

Hvis der skete noget i verden – uanset hvad og hvor – så hørte du først om det på Twitter.

Undervejs steg brugertallene i rekordfart:

100 millioner brugere i september 2011.

200 millioner 15 måneder senere.

Og i november 2013 smed selskabet 70 millioner aktier på markedet til 26 dollars stykket. De steg til 44 dollars samme dag. Og kort efter til hele 69 dollars.

Men i dag er verden en anden. Twitteraktiens kurs er nu blot 16 dollars.

En rodebutik

Amerikanske medier taler om, at Twitter har ramt et loft. En skare af dedikerede brugere – denne artikels forfatter er en af dem – elsker stadig Twitter og mulighederne.

Men der kommer ganske enkelt for få nye kunder i butikken. Og trods milliardomsætning på reklamesalg har Twitter endnu ikke præsteret et overskud.

For rodet, for svært at forstå og fuld af ubrugelig støj lyder nye brugeres anklager mod Twitter, der som en anden teenager også internt har været midt i en større identitetskrise:

Hvad er Twitter egentlig? Og for hvem? Hvad vil de?

De mange tanker har blandt andet ført til en drøm om at gå fra de nuværende 140 tegn til en slags udvidet udgave med plads til 10.000 tegn. Hvilket blev mødt af en hovedrysten fra de trofaste brugere. Og derefter opgivet.

Twitter har også begejstret signaleret, at man ville ændre tjenesten, så man ikke længere automatisk fik de nyeste tweets, men i stedet særligt udvalgte 'vigtige' tweets. Den ide døde også efter stor utilfredshed.

Partileder uden konto

Og så er der konkurrenten Facebook, der på mange måder synes ustoppelig i alle sine eventyr. Med en række nye funktioner gør Facebook således nu også sit for at kunne bruges til breaking news.

Twitter har med selskabet Periscope for eksempel gjort det muligt at sende video live fra sin mobiltelefon.

Men da statsminister Lars Løkke Rasmussen i fredags brugte live video til et politisk budskab brugte han Facebooks tilsvarende funktion - og ikke Twitters. 

Da danskerne søndag hørte, at tidligere statsminister Anker Jørgensen var død, 93 år gammel, skete det også via et opslag på Facebook fra socialdemokraternes formand, Mette Frederiksen.

Selvom dansk politik i mange år har haft et centralt omdrejningspunkt på hashtagget #dkpol på Twitter, så har Mette Frederiksen slet ikke en Twitter-profil.

Og ingen planer om at få en. Hun klarer sig fint med sin Facebook-konto.

Sidste jubilæum?

Twitter har flere gange skiftet ledelsen ud og for nylig genindsat Jack Dorsey som direktør.

Han er nu i fuld gang med forårsrengøringen, og har blandt andet senest lukket ned for Windows-udgaven af programmet Tweetdeck, der var rettet mod de mest professionelle Twitter-brugere.

Dorseys mission er egentlig ret enkel: Gør Twitter nemmere at forstå.

Forleden var Dorsey i den varme stol på Today Show på tv-stationen NBC. Her lød spørgsmålet om Twitter overhovedet eksisterede om fem år. Et spørgsmål ingen ville stille Facebook.

- Selvfølgelig, svarede Dorsey selvsikkert.

Også 20-års fødselsdagen ville Dorsey gerne være med til at fejre en dag. Og han kaldte Twitter for en helt grundlæggende service på internettet i dag.

- Vi forstår godt, hvad vi er, lød det fra Dorsey.

Det er meget fint. Men forstår brugerne det også? Lige nu er svaret nej.

Dorsey skal naturligvis fejre Twitters fødselsdag i dag. Og når champagnen har forladt kroppen, så skal han på hårdt arbejde.

Ellers blev mandag den 21. marts 2016 både den første og sidste runde fødselsdag for Twitter.

SE LISTEN: OTTE AFGØRENDE TWEETS

Det første tweet fra Jack Dorsey for præcist 10 år siden:

Et fly måtte nødlande på Hudson-floden i New York. De første billede derfra kom fra dette øjenvidne:

Denne mand hørte en helikopter i Abbottabad, Pakistan midt om natten, undrede sig og sendte et tweet. Det var den første oplysning om aktionen, der dræbte terrorlederen Osama bin Laden:

Barack Obama genvælges i 2012:

Oscar-stjerner samles omkring tv-værten Ellen DeGeneres:

CIA kommer på Twitter:

Skuespiller Robin Williams bliver mindet efter hans død i 2014

Lars Løkke Rasmussen skabte i februar tvivl om regeringens overlevelse med dette tweet: