Tech

Sådan reagerer teenagere på en computer ældre end dem selv

Det er 'mind-blowing' det her, konstaterer en af de testede teeangere. Se video i bunden af artiklen. HENRIK OLE JENSEN / Scanpix Nordfoto

"Windows 95 - som i 1995?" Sådan spørger en af teenagerne i en video, hvor 10 teenager forsøger sig med det 20 år gamle system. Se videoen i artiklen.

Sidste år fyldte Windows 95 20 år, og derfor valgte producerne fra Fine Brothers at undersøge en række teenagers umiddelbare indtryk af Windows 95, som de aldrig før havde set. 

Og deres reaktioner var ikke til at tage fejl af. Windows 95 havde intet tilfælles med de unges virkelighed med smartphones og tablets.

- Er det den første computer nogensinde? Spørger Morgan, som er 19 år og en af de testede teenagere. 

Hvor er internettet? 

Allerede i starten af videoen har teenagerne problemer. Med Windows 95 er det nemlig nødvendigt at tænde flere steder, for at computeren kan starte. 

Flere af de unge er overraskede over, at computerens opstartstid er så lang tid, og da logoet med Windows 95 dukker op, udbryder 16-årige Alicia, der er en af deltagerne: 

- Windows 95 - som i 1995? Det er jo en dinosaur. 

En af de helt grundlæggende ting, som får teenagerne til at måbe, er, at der ikke findes trådløst internet, og kun en enkelt af de udspurgte ved, hvordan de skal komme på nettet uden den vante trådløse adgang. 

- Er der ikke wifi på Windows 95? Hvordan kommer du på nettet, hvis der ikke er wifi?, lyder det fra Alicia, mens 17-årige Karan spørger:

- Hvad er et modem? 

- Det er så irriterende, jeg ville bare give op, siger 17-årige Daniel.

Ingen start-knap før Windows 95

En af Windows 95 innovationer var 'start-knappen'. Og computere før denne havde ikke nødvendigvis nogen navigation til at hjælpe brugeren rundt. 

De fleste systemer kørte på noget, der hed 'Dos', som var et program, hvor brugeren skulle indtaste koder for at få det ønskede program eller dokument frem. 

- Jeg kan slet ikke forestille mig at skulle huske så mange koder, siger 16-årige Rae. 

- Hvis jeg skulle skrive koder hver eneste gang, jeg skulle skifte en app, så tror jeg ikke, at så mange ville være interesserede i at eje en iPhone, siger Morgan. 

Videoen med teenagerne er allerede set mere end fire millioner gange, siden videoen blev lagt på YouTube søndag. 

Se hele videoen herunder.