Tech

Apple-brugere er for første gang blevet ramt af løsesums-virus

For første gang er Apple-brugere nu også blevet udsat for slem løsesums-virus. Brugere af populært Mac-program bør opdatere i dag.

Mens PC-brugerne for længst har vænnet sig til tanken, frygten og risikoen ved at være på nettet, har Apple-brugerne ikke på samme måde været et mål. Men en ny afsløring har fundet den første virus af sin slags i det populære Mac-program Transmission.

Der er tale om en virus af typen ”ransomware” (oversat løsesums-virus). Virussen er frygtet fordi den holder dit indhold som ”gidsel” af bagmændene. Hvis ikke man betaler en vis sum penge, får man ikke sit indhold igen.

- Den er ikke målrettet nogen lande, så man skal frygte virussen, præcis som man skal frygte andre vira. Det er et specifikt program, den er gået efter, så det er der, man skal fokusere, fortæller Mathias Puggaard Nøhr, der er Head of Consultancy and Incident Response i sikkerhedsfirmaet CSIS Security. 

Sådan sikrer du dig

Ransomware er en af de hurtigst voksende vira-trends i øjeblikket, og den rammer både private brugere og virksomheder. I denne omgang har den ramt Mac-programmet Transmission, der er et bittorrent-program.

Så hvis du ligger inde med Transmission version 2.90 på din computer, skal du straks gøre noget ved det.

Heldigvis kan det lade sig gøre at sikre sig mod virussen og slette den helt, hvis man har den. Det eneste, det kræver af dig, er at opdatere Transmission til version 2.92. Det skulle helt få fjernet virussen, oplyser Transmission selv.

Mac-folket har tidligere oplevet vira, men det er første gang, at de oplever ransomware. Men det vil ændre sig nu, forudser sikkerhedseksperten.

- Et bud er, at man kommer til at se langt flere angreb målrettet Mac-brugerne. Nu er der blevet skrevet en virus-kode, som kan kopieres af andre, og det betyder, at det vil være nemmere at lave en lignende virus senere hen og sende ud, oplyser Mathias Puggaard Nøhr.