Tech

Verdens mest opkoblede mand i Danmark

Amerikaneren Chris Dancy måler og registrerer alt hvad han laver. "Quantified Self" kaldes fænomenet, som i følge en forsker har store perspektiver.

Langt de fleste af os måler os selv på den eller anden måde i løbet af en dag - om det så er en løbetur, en tur på badevægten eller noget helt tredje.

Men for nogle er det ikke nok med lidt tilfældig data hist og her - de sætter selvmålingen i system og bruger det i høj grad til at justere deres måde at leve på.

Og ingen gør det mere end amerikaneren Chris Dancy, der er kendt som den mest opkoblede mand på jorden.

- Lige nu har jeg udstyr på der blandt andet måler min bevægelse, min hjerterytme, mit åndedræt og min søvn , siger Chris Dancy, der i øjeblikket er i Danmark for at deltage på techmessen NextM, til TV 2 NewScience.

- Derudover bærer jeg en gadget, der konstant optager lyd, og samtidig har jeg et kamera fastgjort på min jakke, som tager et billede hvert halve minut, og på den måde dokumenterer alt hvad der sker.

Chris Dancy, der selv er softwareudvikler, har i en årrække brugt op mod 700 sensorer, programmer og tjenester til at spore, analysere og optimere sit liv. Det gælder alt fra kalorieindtag til hans åndelige velbefindende.

- Det begyndte for syv år siden da jeg fyldte 40, og jeg levede et ekstremt usundt liv - jeg røg, jeg var overvægtig og jeg var meget ofte vred. Så besluttede jeg mig for at finde ud af hvordan jeg egentlig levede mit liv, siger Chris Dancy til TV 2 NewScience.

- Så jeg begyndte at bære sensorer, der registrerede forskellige ting, og så skabte jeg et system, der samlede alle de her oplysninger i en slags kalender. På den måde kunne jeg søge mig frem til hvilke dage jeg spiste sundt eller var aktiv, og bruge de oplysninger til at ændre min livsstil, siger Chris Dancy. 

Quantified Self

Han er det ypperste eksempel på den bevægelse, som kaldes "life-logging" eller "quantified self" - et fænomen, der de seneste år er blevet mere udbredt:

- Quantified self er en bevægelse hvor folk måler forskellige ting på sig selv. Det kan være alt muligt, lige fra en tur på vægten, til data om en løbetur, det kan være man holder øje med sit blodtryk, sin søvn, eller noget helt femte, forklarer lektor Jakob Eg Larsen fra DTU Compute.

- Bevægelsen udspringer fra Silicon Valley, hvor en gruppe entusiaster i 2007 begyndte at udveksle erfaringer med at "måle" sig selv. I takt med at teknologien har udviklet sig er mulighederne blevet flere, siger Jakob Eg Larsen, som selv er en del af quantified self-miljøet, men også forsker i de muligheder det giver.

- De ting man måler sig med er blevet mindre og billigere - man kan nu bære små computere, sensorer, på kroppen, og det gør at vi nu kan få en ny type data. Så du har nu langt flere og mere detaljerede oplysninger om dig selv og din adfærd, siger Jakob Eg Larsen, der selv bærer to smartwatches, en fingerring der kan måle søvnmønstre og en lille sensor, der registrerer hans vejrtrækning.

I de senere år har fænomenet vokset sig større - og i dag er der hundredevis af quantified self-grupper fordelt på over 30 lande, blandt andet i København, hvor over 300 personer er tilknyttet.

- Det er en meget blandet flok - der er både forskere, studerende, læger, men også helt almindelige mennesker, som bare har en interesse i selvmåling, siger Jakob Eg Larsen. 

Og han ser stor perspektiver i udbredelsen af quantified self-tankegangen

- Vi har store udfordringer omkring livsstilssygdomme - vi er for lidt fysisk aktive, og her er denne måde at hente data på en ny måde at få et bedre indblik i hvor aktive vi egentlig er. Lige nu er det meget drevet af nogle entusiaster og nogle mennesker der har taget teknologien til sig meget tidligt. Men når det bliver udviklet og forsket noget mere i de her teknologier, så er der for mig at se store perspektiver inden for sundhedsvæsnet.