Tech

Mark Zuckerbergs billede skaber røre: Er vi bare Facebooks egne droner?

Se godt på ovenstående billede, som Mark Zuckerberg selv har delt på sin profil på Facebook. Det er måske det bedste billede på en kommende fremtid, som ingen af os i virkeligheden ønsker.

Eneherskeren strider i det stramme spotlys op mod scenen for at modtage en messende hyldest fra sine tro undersåtter - tusinde menneskedroner forbundet til hinanden - blindt hyldet ind i en anden virtuel verden med et direkte videofeed leveret gennem briller, sidder alle passivt og lader det hele ske. 

Fantastien behøver ikke en gang presse alt for meget på, når man ser Mark Zuckerbergs billede fra Mobile World Congress. I forbindelse med en overraskende gæsteoptræden til Samsung Galaxy S7-lancering i søndags, har Facebook-milliardæren selv lagt det op på sin Facebook-profil.

Det blev hurtigt fulgt op med jokes og morsomheder om det dystopiske islæt i billedet fra Facebooks egne brugere og på Twitter. Det blev fulgt op med en del forskellige referencer til Matrix-verdenen og Apples ikoniske 1984-reklame. Det skriver The Verge

En snert af skræmmende virkelighed i billedet

Selv om billedet klart taler til den mere dystopiske tanke, så er der måske ikke langt fra en kommende virkelighed i fremtiden. 

Flere af de store selskaber gør meget for at præsentere Virtual Reality-bølgen, som den nye platform, og Mark Zuckerberg er en af dem, der går forrest i kampen. Det gjorde han i søndags i forbindelse med Samsungs-lancering, hvor han talte om de nye forbedringer og en bedre billedekvalitet på Samsung Gear VR, og det gør han ikke mindst i forbindelse med Facebooks egne kommende Oculus Rift-briller. 

Oculus Rift er et par VR-briller, der vil kunne sætte standarden for virtual reality-branchen og den anden virkelighed, som brillerne leverer. De kommer på gaden til marts til en noget høj pris (fra over 5.000 danske kroner). Oculus Rift og Facebooks VR-vision giver billedet en dybde, der på sin vis kunne være noget i. 

Ser frem til den nye VR-platform

Vi er i dag allerede tæt på at være menneskelige droner, der dag ud og dag ind leverer mere eller mindre ligegyldigt indhold på Facebook. Vi checker ind, vi deler vores billeder og vi er fanget i et socialt net af behov og like-jagt på tværs af venner og bekendtskaber. 

Det bliver ikke mindre med et par briller, hvor vi kan træde ind i en helt anden verden. Her kan vi se hvad der sker på toppen af verdens højeste bjerge, komme med ud på den yderste del af en rumstation eller blot se vores venners videoer i helt nye vinkler. 

Intet af dette bør man frygte eller være skræmt over.

Tværtimod er det noget, der giver videoer, billeder og ikke mindst spil en merværdi. Jeg selv er klar til at kaste mig ud på dybt vand med disse briller på. Jeg er klar til at kravle igennem spøgelseshuse, sidde bag rattet i diverse biljagter og opleve verdens mange hjørner med brillerne på. Jeg er stor fan af Samsung Gear VR, som med mobilens kraft kan give nye oplevelser. 

Og Mark Zuckerbergs vision er bestemt heller ikke kontroversiel. Han vil bare give brugerne en ny platform at opleve hinanden og verdenen på. Det burde være ligetil.

Men så er der lige det billede fra et selskab, der har et skræmmende godt tag i en meget stor del af verdenens befolkning. Måske man alligevel skulle holde lidt ekstra øje med den evigt-glade milliardær fra Facebook? Ingen ved reelt hvad han tænker...