Tech

Nu er det slut med homoseksuelle emojis i Indonesien

To eksempler på de emojis, der bliver fjernet af den indonesiske regering. Google. / Google.

Den indonesiske regering har slået hårdt ned på chattjenester, der har homoseksuelle emojis. De har beordret, at de bliver fjernet.

Beslutningen om fjerne de homoseksuelle emojis har skabt stort postyr på de sociale medier og hos menneskerettighedsorganisationer.

I Indonesien bruger de nogle chattjenester, der ikke er synderligt populære i Danmark, og det er navnlig app’en ’Line’, som den indonesiske regering har slået hårdt ned på. Line er en tjeneste, hvor du kan sende beskeder og lave gratis opkald, og den er kommet i den indonesiske regerings søgelys, da den havde nogle emojis med et homoseksuelt tema.

Indonesien er hovedsageligt et muslimsk land, hvor homoseksualitet ikke er ulovligt, men ifølge det engelske medie The Guardian er det et følsomt emne, selvom de fleste borgere er tolerante over for homoseksuelle og transkønnede.

Hårdt pres fra brugere på Facebook og Twitter

Udfaldet mod Line og emojis kommer efter et hårdt pres fra primært indonesiske brugere på Twitter og Facebook. Mange har krævet dem fjernet, og det har fået regeringen til at handle.

- Sociale medier skal respektere lokal kultur og skik i det land, hvor de har en stor mængde brugere. Disse ting er måske normale i nogle vestlige lande, men i Indonesien er det praktisk talt umuligt, udtaler Ismail Cawidu, der er talsmand for regeringens kommunikationsministerium til ABC.

Ismail Cawidu og den indonesiske regering er især bange for, at de farverige og appellerende emojis vil have en effekt på nationens børn.

Den indonesiske regering har også bedt WhatsApp, der har over en milliard brugere på verdensplan og er ejet af Facebook, om at fjerne homoseksuelle emojis fra deres app. I hvert fald over for de indonesiske brugere.

Menneskerettighedsorganisationer kræver handling

Den indonesiske regerings aktioner er absolut ikke gået ubemærket hen. Flere menneskerettighedsorganisationer og LGBT-organisationer har i stærke vendinger kritiseret beslutningen om at fjerne de emojis, der skulle være interesseret i andre emojis af samme køn.

Det er langt fra første gang, at homoseksualitet har været et rødglødende emne i Indonesien. I januar udtalte uddannelsesminister Muhammad Nasir, at homoseksuelle skulle udelukkes fra universiteterne, hvilket skabte kontroverser i ugevis og ramte flere internationale medier.

Humans Right Watch har i det seneste tilfælde med forbuddet med emojis været ude med en kraftig opfordring til den indonesiske præsident, Jokowi Widodo:

- Præsident Jokowi burde fordømme anti-LGTB bemærkninger fra officielle kilder, inden sådan en retorik åbner døren for mere misbrug. Præsidenten har længe plæderet for pluralisme og diversitet. Dette er en mulighed for at demonstrere dette, skriver The Guardian.

Den prominente homorettighedsforkæmper Hartoyo, der er meget kendt i Indonesien, har også været ude med en kraftig formaning i Daily Mail til den indonesiske regering.

- Dette er bare den seneste af en lang række episoder for nylig. Regeringen har ladet dens ignorance forsætte alt for længe, og det har bragt vores nation i fare.

Det er endnu uvist, om WhatsApp har tænkt sig at fjerne deres emojis, men debatten raser fortsat i Indonesien og på sociale medier rundt om i hele verden.