Tech

Smart trick: Er det verdens klogeste smartphone?

Microsofts seneste mobiltelefon, Lumia 950, skal kæmpe mod giganterne og har et par unikke esser i ærmet. Men spørgsmålet er, om det er nok?

Kort før jul landede Microsofts egen smartphone, Lumia 950, i de danske butikker. Det er den første smartphone fra det amerikanske selskab, der blandt andet kan bryste sig af at have det fulde styresystem Windows 10 installeret. 

I modsætning til konkurrenternes smartphones fra både Apple og Google, der kører på mobile styresystemer, så har man valgt at gribe det anderledes an hos Microsoft. 

Som en konkret arbejdscomputer

I kampen om komme op på toppen af smartphone-markedet gælder det om at skille sig ud, og Lumia 950XL er et klart bud i den retning. Selv om den udtryksmæssigt stadig læner sig ad op de ældre Lumia-smartphones, der blev lavet i samarbejde med Nokia, så har den nogle muligheder, ingen af de andre på markedet har.

Blandt andet kan du vælge at slutte Lumia 950XL til en ekstern skærm, som eksempelvis en PC-skærm på dit skrivebord. Det gør man via en lille adapter, kaldet Display Dock.

Gennem docken kan mobilen fungere som en fuldblodscomputer med Windows 10 - komplet med startmenu i højre hjørne og fuldskærms-programmer.

Microsoft kalder selv denne funktion for Continuum, og det er som udgangspunkt med til at gøre det nemmere at arbejde på farten. Continuum betyder blandt andet, at det grundlæggende styresystem er det samme uanset skærmstørrelse.

I første omgang er det kun udvalgte programmer, der kan bruges på tværs af platforme som mobil og computer. Det er blandt andet Microsofts egen Office-pakke med Word, Excel, Outlook og så videre, der automatisk tilpasser sig til skærmens størrelse. 

Continuum og tanken om én platform på tværs af enhederne er klart en af Lumia 950s helt store forcer. Det fungerer, og det er blot ærgerligt, at der ikke findes flere understøttede programmer til funktionen. 

En mangelfuld smartphone

Microsoft Lumia 950 XL er dog som udgangspunkt en smartphone. Og en smartphone, der skal tage kampen op mod succes-historierne fra Apple og Samsung. 

Det gør Lumia 950 bare ikke særlig godt. På trods af, at Microsoft har haft en del år til at udarbejde den perfekte mobil, så har de holdt sig fra det. I stedet er der kommet en smartphone, som på mange punkter minder om de snart to år gamle Lumia-modeller, og det er ikke en kompliment. 

Det er samme slags plastik og samme mangel på apps. Den eneste forskel er, at Lumia 950 nu kører Windows 10, og blandt andet har Facebook og Messenger endelig har fået en plads i deres Windows Store. 

Godt kamera

Det er dog ikke alt, der er lige slemt. For en god ting ved Lumia 950 er kameraet på 20 megapixel. Det har længe været en af Lumia-seriens forcer, og dette er ingen undtagelse. Den tager fremragende billeder, som udemærket kan konkurrere mod netop Samsung og Apple. 

Men det er blot ikke nok, når resten af mobilen ikke er helt gennemtænkt og stadig en mellemvare. Det er en klasse, som Microsoft nu alt for længe har befundet sig i, uden at det har gjort en forskel.

Og Lumia 950 kommer ikke til at røre ved det.

Tanken om en smartphone, der på den måde kan arbejde som en fuldblodscomputer, er god, men resten af mobilens mangler gør blot, at Lumia 950 bestemt ikke er verdens smarteste smartphone.