Tech

Guldager på glatis: Slipper rattet i svinget

Tesla sendte en opdatering ud til deres biler i efteråret, der gør, at de næsten kan køre helt af sig selv. Beep har prøvet den skræmmende oplevelse.

Teslas skaber Elon Musk har forudsagt, at om blot to år i 2018 vil man kunne blive kørt fra dør til dør i en selvkørende robotbil. Der er vi dog ikke kommet til endnu, men vi er kommet overraskende tæt på. 

For Tesla fik en beta-opdatering kaldet Autopilot tilbage i efteråret til de eksisterende Model S-biler, der gør, at de næsten kan køre af sig selv. 

Funktion til de større veje

Tech-redaktionen fik mulighed for at prøve en Tesla med Autopilot-opdateringen installeret, og vi satte straks bilen og ikke mindst dens selvkørende evner på prøve i den københavnske trafik. Noget der fik pulsen til at galoperer, sveden til at pible og angten til at springe ud i lys lue. 

Bilen kan sagtens registrere andre biler, midterrabatter og vejkanter, så man følger vejens forløb og ikke mindst trafik. Perfekt til eksempelvis kedelig køkørsel. Selv opfordrer Tesla til, at den selvkørende funktion kun skal slåes til på motorveje eller blot større veje - og med god grund.

Vi blev fragtet afsted i god ro og orden med begge hænder på rattet i de fleste tilfælde, men der kom øjeblikke, hvor det havde været fatalt, hvis ikke vi havde været opmærksomme. Så selv om man gerne ville det, så er det endnu ikke en god idé, at sætte sig på bagsædet og lade sig transportere fra A til B. 

Herunder kan du se, da Teslaen rammer svinger tæt ved den ikoniske Flyvergrill på Amager i Kastrup. Ville du have lagt hænderne på rattet?

Stadig under udvikling

Der er endnu blot tale om en beta-lancering af en funktion, der er videreudviklet af eksisterende teknologier. Men når man ser hvor meget Teslaen reelt registrerer omkring dig visualiseret på instrumentpanelet, så er det ikke svært at forestille sig, at dette blot er begyndelsen på en fremtid.

Vores testture vidste, at mulighederne har et kæmpe potentiale, og selv om det er skræmmende og angstprovokerende i højeste gear at give slip på kontrollen og lade robotten styre bilen, så er der ingen tvivl om, at den selvkørende flåde er uundgåelig.