Tech

Ny teknologi: Robotter skal finde 'guld' i affald

Ny teknologi skal forbedre den danske affaldssortering, så en større mængde affald kan genbruges til gavn for både miljøet og samfundet.

Danmark er et af de lande i verden, der genererer mest affald per indbygger. I den seneste rapport fra Det Europæiske Miljøagentur fra 2015 lå Danmark nummer to på listen over affald per indbygger i Europa kun overgået af Schweiz.

Teknologisk Institut har nu via projektet INNOSORT udviklet avancerede sensorer og robotter, der kan skelne mellem og sortere forskellige typer af materiale. Robotterne skal med den lynhurtige affaldssortering automatisere processen, der i dag delvist foregår manuelt.

Mikkel Viager er teknisk projektleder på INNOSORT hos Teknologisk Institut i Odense, og han ser store muligheder med det nye produkt.

- Visionen er, at vi i fremtiden vil have et samfund, der er frit for affald. Hvis alt, hvad vi smider ud, bliver genanvendt til nye produkter og nye råstoffer, så kan vi slippe for at spilde ressourcer og udlede unødigt CO2, siger han.

Affald for fem milliarder

En stor del af det skrald, der hvert år bliver genereret i Danmark, kan genanvendes og dermed skåne miljøet samt skabe stor værdi for samfundet. Det skal robotterne være med til at sikre.

- Vi estimerer, at der hvert år går værdier for mere end fem milliarder kroner tabt i genanvendeligt affald. Med den nye teknologi kan vi hive en stor del af de råstoffer ud, som ellers går tabt. Især elektronikaffald kan skabe stor værdi via genbrug, siger Mikkel Viager.

Projektlederen pointerer også, at der er en stor miljømæssig gevinst med den nye teknologi.

- Det store grønne perspektiv ved den her teknologi, det er, at man kan opnå en meget højere genanvendelse af de materialer, der er i affaldet og på den måde slippe for at brænde dem af og samtidig slippe for at udvinde nye råstoffer, som man skulle bruge i stedet for, siger han.  

Prototype på vej

Robotterne kan via sensorer og kameraer udpege alle typer affald, som er registreret i robottens computer. Derefter lokaliseres det ønskede affald, hvorefter en robotarm tager fat i affaldet og frasorterer det fra det resterende affald.

En prototype på et automatisk sorteringsanlæg er nu ved at blive udviklet og er allerede nu efterspurgt af en kunde. Derudover vil robotterne snart være klar til at komme ud på affaldshåndteringsstederne.

- Indenfor en overskuelig årrække har vi mange robotter ude og stå i affaldssorteringen i både Danmark og Europa. Jeg er meget begejstret for de muligheder, teknologien bringer med sig, siger Mikkel Viager.

Danmark producerer 668 kilogram affald per person om året og er dermed nummer to i Europa, når det kommer til affaldsproduktion. Se de resterende landes affaldsprodukton i graffiken herunder: