5 vilde tech-nyheder: Robot-tjener, el-bus og tablet med køleskab

Verdens største elektronikmesse i Las Vegas er i fuld gang. De største nyheder byder på droner, elbiler og skarpere fjernsyn.

Verdens største elektronikmesse i Las Vegas er i fuld gang. De største nyheder byder på droner, elbiler og skarpere fjernsyn.

Hvert år i januar åbnes dørene til verdens største elektronikmesse CES i Las Vegas i USA. Her præsenterer verdens største producenter de nyeste produkter. Fra papirtynde fladskærme til rullende robotter.

Tech-redaktionen har samlet de hidtil vigtigste nyheder.

 1. Ny drone flyver som fly

  Droner har de seneste år haft en markant vækst blandt forbrugere og fagfolk, og en af de mest interessante droner på årets CES-messe er Parrot Disco, som er en hybrid mellem en drone og et traditionelt modelfly.

  Dronen vejer knap 700 gram, er udstyret med et kamera i snuden, har en topfart pĂĄ 80 kilometer i timen og et batteri, som lader dig flyve i 45 minutter. Disco kan ikke hænge stille i luften, som almindelige droner kan, men flyver hele tiden fremad som et modelfly.

  Der er endnu ikke offentliggjort pris eller tilgængelighed pĂĄ Disco.  

 2. Dit TV bliver endnu skarpere

  PĂĄ sidste ĂĄrs CES-messe var producenternes fjernsyn i 4K-opløsning.  AltsĂĄ fire gange sĂĄ høj opløsning som et almindeligt TV. I ĂĄr har producenterne fordoblet antallet af pixels, sĂĄ TV’erne nu har 8K-opløsning.

  Både Samsung og LG har præsenteret deres bud på fremtidens skærme. Ingen af producenterne har dog oplyst, hvad de nye TV’er skal koste.

  Udover den højere opløsning har producenterne også vist nye funktioner som HDR og Dolby Vision frem, der giver flottere, lysere og mere kontrastfyldte farver.

 3. Bilerne skal køre på el

  Når det gælder el-køretøjer, er det ikke kun Faraday Future og deres futuristiske racerbil FFZERO1, der er at finde på CES-messen. Tyske Volkswagen har vist elbilen Budd-e frem, der er en minibus med klare designtræk tilbage til det klassiske folkevognsrugbrød.

  Budd-e har en topfart pĂĄ 150 kilometer i timen og batteriet giver, ifølge Volkswagen, en rækkevidde pĂĄ 500 kilometer. Ifølge hjemmesiden Engadget kan Budd-e lades 80 procent op pĂĄ 15 minutter, og indtil videre er udsigten, at teknologien i Budd-e skal udbredes til andre biler og bruges pĂĄ vejene i 2015.

  Budd-e er desuden koblet pĂĄ nettet og kan snakke sammen med andre intelligente apparater. Til præsentationen viste Volkswagens administrerende direktør, Hertbert Diess, blandt andet, hvordan bilen kan ĂĄbne en hoveddør og tjekke et køleskabskamera for at planlægge indkøbsturen.   

 4. Tablet med indbygget køleskab

  Du kan vælge at anskaffe dig et helt normalt køleskab. Eller du kan kigge i retning af Samsungs nye kæmpe køleskab, der pĂĄ fronten er prydet af en enorm touchskærm - hele 21,5 tommer. Køleskabet kører Googles Android-styresytem, men præcis, hvilke funktioner den store touchskærm vil give, er endnu uvist.

  Bannerreklamer på CES viser dog, at man vil kunne opdatere sig på vejret og nyheder, lave indkøbssedler og lave digitale huskesedler til skærmen, skriver The Independent.

  Samsungs køleskab er langtfra det eneste smarte udstyr til hjemmet, der er blevet præsenteret på årets CES-messe, men er til gengæld noget af det, der skiller sig mest ud.

  Desuden har Google, sammen med en række producenter, præsenteret deres bud på, hvordan fremtidens hjem bliver endnu smartere. Blandt andet præsenterede Google en lås til døren, som åbner op ved hjælp af en smartphone, mens Asus viste en hjemme-’hub’, som gør det nemmere at forbinde telefonen til de smarte ting i hjemmet. Google sagde i præsentationen, at flere produkter vil blive præsenteret under messen.

 5. Dit hoverboard åbner døren

  En af julens helt store sællerter, hoverboardet, er i år blevet bandlyst fra CES-messens haller. Men det betyder ikke, at de mindre, elektriske køretøjer ikke er at finde i Las Vegas. Blandt andet har Segway og Intel præsenteret et køretøj, som minder om en blanding af en robot og et hoverboard.

  Du kan både køre på produktet som et almindeligt hoverboard, som er selvbalancerende, og du styrer ved at læne dig frem og tilbage. Men du kan også sætte arme på robotten, der har et display som ansigt, som kan vise forskellige udtryk. Desuden kan robotten streame video, skriver The Verge.

  Robotten kan dog programmeres til at kunne gøre, hvad man man gerne vil have den til. Intel har gjort robotten til en åben platform, hvilket vil sige, at personer med forstand på programmering og kode kan lære robotten nye tricks.